A festő, aki Picassót károsnak mondta – 10 érdekesség a kortárs képzőművészet egyik legnagyobb alakjáról, Lucian Freudról

Lucian Freud, a „photoshopellenes” festő a kortárs képzőművészet egyik legkiemelkedőbb alakja. A lenyűgözően élethű és felkavaró portréiról ismert művész 2011-ben hunyt el. Ebben a cikkben az Artsper összeállítása alapján bemutatunk nektek tíz tudnivalót az életéről, amelyek közelebb visznek a munkássága megértéséhez.

Berlin-London

Közel száz évvel ezelőtt, 1922. december 8-án született  Berlinben. Tizenegy éves korában családjával Londonba költöztek, miután Hitler hatalomra került 1933-ban.

lucian freud testvérek berlin
Lucian Freud (jobbról a második) édesanyjával, Lucie-vel és testvéreivel, Stephennel és Clementtel Berlinben / Fotó: magángyűjtemény

Családban marad

Nagyapja a pszichoanalitikus iskola megalapítója, Sigmund Freud.

sigmund lucian freud
Sigmund és Lucian Freud, London, 1938 / Fotó: magángyűjtemény

Egó

Freud minden műve önéletrajzi eredetű. Minden általa választott téma valamilyen módon róla és az életéről szól.

girl with a kitten lucian freud lány macskával
Lány macskával – Freud első felesége, Kitty / Fotó: The Lucian Freud Archive / Bridgeman Images

Nem lájkolták

Csak egyetlen alkalommal festett portrét olyan emberről, akit nem kedvelt – és jó oka volt rá. Annyira utálta Bernard Breslauert, hogy még rondábbnak ábrázolta, mint amilyen valójában volt. A modell rögtön megsemmisítette a festményt.

lucian freud meztelen férfi
Meztelen férfi (1992)

Idő

Híres nagyapja öröksége megjelenik a művészi megközelítésében: modelljeit egy bizonyos idő elteltével, néha évek múltán festette csak le. Több portrét is készített, különböző beállításokban, mert úgy vélte, hogy a folyamat segítségére van modelljei alaposabb megértésében.

lucian freud kettős portré
Kettős portré / Fotó: The Lucian Freud Archive / Bridgeman Images / John Riddy

Kollegális iszony

Mentorán, Francis Baconön kívül nem volt jó véleménnyel más művészekről. Man Ray-t unalmasnak és közönségesnek nevezte, Pablo Picassót egyértelműen károsnak találta, Max Ernstet pedig nehézkesnek és merevnek.

francis bacon lucian freud
Francis Bacon és Lucian Freud / Fotó: Harry Diamond

Nem reneszánsz típus

Utálta a reneszánsz művészetet. Abban a korszakban ugyanis az embert mint mindennek a mértékét, teremtőjét magasztalták. Freud egyáltalán nem osztja ezt a véleményt: szerinte azon van a hangsúly, hogy az ember mindennek az elrontója.

lucian freud albie
Lucian Freud és unokája, Albie 2004-ben / Fotó: The Bridgeman Art Library

VIP

Freud Kate Mossról és Erzsébet angol királynőről is nagyon előnytelen portrét festett. Különböző őrült figurákat és a barátait is szerette megörökíteni. Többek közt például egy bankrablót is lefestett, és szemmel láthatólag nagyobb tisztelettel, mint a királynőt vagy a híres topmodellt.

erzsébet királynő és lucian freud
Erzsébet királynő portréja és Lucian Freud önarcképe / Fotó: Getty images

Kölcsönös

Lucian Freundra nagy hatással volt Francis Bacon, nagyon tisztelte is mesterét. Néhány kiemelkedő alkotásán meg is jelenik Bacon. Mindkét művész kiállított az 1954-es Velencei Biennálén a brit pavilonban.

francis bacon freud portrétanulmány
Francis Bacon: Három tanulmány Lucian Freud portréjához (1964) / Fotó: Getty images

Borsos

Freud képei még életében bekerültek a legdrágábban elkelt kortárs művek közé. Egyik munkája 34 millió dollárért cserélt gazdát.

sotherby freud
A Portré fehér lepedőn (2003) minden idők legdrágábban elkelt képe lett Londonban / Fotó: Sotherby’s

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból