Lucian Freud, a „photoshopellenes” festő a kortárs képzőművészet egyik legkiemelkedőbb alakja. A lenyűgözően élethű és felkavaró portréiról ismert művész 2011-ben hunyt el. Ebben a cikkben az Artsper összeállítása alapján bemutatunk nektek tíz tudnivalót az életéről, amelyek közelebb visznek a munkássága megértéséhez.

Berlin-London

Közel száz évvel ezelőtt, 1922. december 8-án született  Berlinben. Tizenegy éves korában családjával Londonba költöztek, miután Hitler hatalomra került 1933-ban.

Lucian Freud Testvérek Berlin
Lucian Freud (Jobbról A Második) Édesanyjával, Lucie-Vel És Testvéreivel, Stephennel És Clementtel Berlinben / Fotó: Magángyűjtemény

Családban marad

Nagyapja a pszichoanalitikus iskola megalapítója, Sigmund Freud.

Sigmund Lucian Freud
Sigmund És Lucian Freud, London, 1938 / Fotó: Magángyűjtemény

Egó

Freud minden műve önéletrajzi eredetű. Minden általa választott téma valamilyen módon róla és az életéről szól.

Girl With A Kitten Lucian Freud Lány Macskával
Lány Macskával – Freud Első Felesége, Kitty / Fotó: The Lucian Freud Archive / Bridgeman Images

Nem lájkolták

Csak egyetlen alkalommal festett portrét olyan emberről, akit nem kedvelt – és jó oka volt rá. Annyira utálta Bernard Breslauert, hogy még rondábbnak ábrázolta, mint amilyen valójában volt. A modell rögtön megsemmisítette a festményt.

Lucian Freud Meztelen Férfi
Meztelen Férfi (1992)

Idő

Híres nagyapja öröksége megjelenik a művészi megközelítésében: modelljeit egy bizonyos idő elteltével, néha évek múltán festette csak le. Több portrét is készített, különböző beállításokban, mert úgy vélte, hogy a folyamat segítségére van modelljei alaposabb megértésében.

Lucian Freud Kettős Portré
Kettős Portré / Fotó: The Lucian Freud Archive / Bridgeman Images / John Riddy

Kollegális iszony

Mentorán, Francis Baconön kívül nem volt jó véleménnyel más művészekről. Man Ray-t unalmasnak és közönségesnek nevezte, Pablo Picassót egyértelműen károsnak találta, Max Ernstet pedig nehézkesnek és merevnek.

Francis Bacon Lucian Freud
Francis Bacon És Lucian Freud / Fotó: Harry Diamond

Nem reneszánsz típus

Utálta a reneszánsz művészetet. Abban a korszakban ugyanis az embert mint mindennek a mértékét, teremtőjét magasztalták. Freud egyáltalán nem osztja ezt a véleményt: szerinte azon van a hangsúly, hogy az ember mindennek az elrontója.

Lucian Freud Albie
Lucian Freud És Unokája, Albie 2004-Ben / Fotó: The Bridgeman Art Library

VIP

Freud Kate Mossról és Erzsébet angol királynőről is nagyon előnytelen portrét festett. Különböző őrült figurákat és a barátait is szerette megörökíteni. Többek közt például egy bankrablót is lefestett, és szemmel láthatólag nagyobb tisztelettel, mint a királynőt vagy a híres topmodellt.

Erzsébet Királynő És Lucian Freud
Erzsébet Királynő Portréja És Lucian Freud Önarcképe / Fotó: Getty Images

Kölcsönös

Lucian Freundra nagy hatással volt Francis Bacon, nagyon tisztelte is mesterét. Néhány kiemelkedő alkotásán meg is jelenik Bacon. Mindkét művész kiállított az 1954-es Velencei Biennálén a brit pavilonban.

Francis Bacon Freud Portrétanulmány
Francis Bacon: Három Tanulmány Lucian Freud Portréjához (1964) / Fotó: Getty Images

Borsos

Freud képei még életében bekerültek a legdrágábban elkelt kortárs művek közé. Egyik munkája 34 millió dollárért cserélt gazdát.

Sotherby Freud
A Portré Fehér Lepedőn (2003) Minden Idők Legdrágábban Elkelt Képe Lett Londonban / Fotó: Sotherby’S

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.