Mácsai Pál marad az Örkény igazgatója, a Budapest Bábszínház 25 év után új igazgatóval működik tovább

Három intézmény, az Örkény Színház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház és a Budapest Bábszínház sorsáról született ma döntés. Az Örkény Színháznak 2025-ig továbbra is Mácsai Pál marad az igazgatója.

Az Örkény Színház igazgatói posztját 2020 és 2025 között továbbra is Mácsai Pál tölti majd be, aki a 2004-es alapítás óta vezeti a teátrumot.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A színház mára szinte az egyetlen közösségi esemény, amelyben nézőjével olyasmi esik meg, amit életének más terepein jórészt elvesztett: szuverén belső képzete születik. Ez mágia, szellemi elmozdulás. A színház nem csak igényli ezt az ősi képességet, hanem létre is hozza. Abban is, akiben egyébként alszik. Ez a belső munka egyenesen az ellenkezője annak, amit a világ egyébként ma nagyrészt elvár tőlünk. A színjáték során a néző fantáziája eredeti jogai szerint működik, szelleme mással nem helyettesíthető inspirációhoz jut. Ez a folyamat magyar nyelven zajlik, a megszűnt (sosem volt) társadalmi szolidaritás korában is közösségi élményként, egy megosztott közegben, jobb- és baloldaliakkal egyszerre, egy térben. Érzelmi síkon, a személyiség alaprétegeiben. A bázisban. (…) Fő feladatunk szerepünk folyamatos megújítása, újraértelmezése. A színházi munka nem nyugalmas életet, konszolidált kedélyt jelent, hanem az önmeghaladásért folytatott folyamatos küzdelmet[/perfectpullquote]

– fogalmazott pályázatában az intézményt 2004 óta vezető Mácsai Pál.

Kiderült, mi lett volna Mácsai Pál, Pogány Judit vagy Csuja Imre, ha nem színész

Új évad elé néz az Örkény Színház. Ehhez pedig készítettek egy ötletes fotósorozatot, amelynek keretében megtudhatjuk, ismert színészeink mik lettek volna eredetileg. Így tudjuk meg, hogy Mácsai Pál gyerekorvos, Pogány Judit állatkerti gondozó, Epres Attila pilóta, Csuja Imre teremőr. Horváth Judit fotósorozatának köszönhetően – ha csak a kép erejéig – elidőzhettek azon, mi lett volna, ha.

Posztján marad a Kolibri Színház alapító-igazgatója, Novák János Jászai Mari-díjas csellista, zeneszerző és rendező is. Novák korábban elmondta, a zene és a színház mellett nagyon fontosnak tartja a képzőművészet iránti vonzódását és a gyerekek iránti felelősségérzetet.

novák jános kolibri színház igazgató
Novák János, a Kolibri Színház igazgatója / Fotó: MTI

A Budapest Bábszínház éléről 25 év után távozik Meczner János, akit a jelenlegi igazgatóhelyettes, Ellinger Edina bábművész-rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen osztályvezető vált. Ellinger egy korábbi interjúban úgy fogalmazott, hogy ők egy kicsit máshonnan közelítik a színházat. Szerinte a bábszínházban nem kell másként játszani, viszont másként kell rendezni.

ellinger edina budapest bábszínház igazgató
Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház új igazgatója / Fotó: MTI

Bán Teodóra által vezetett Szabad Tér Színházról egyelőre nem született döntés. A Színház.org úgy tudja újabb pályázatot fognak kiírni a vezetésére.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból