350 millióval tömte ki a kormány Mága Zoltán hegedűművészt

350 millió forinttal támogatta az állam 2019-ben Mága Zoltán templomi koncertsorozatát. Ez az összeg az egyik legmagasabb egy szereplőnek kiosztott támogatás az Emberi Erőforrások Minisztériuma által az „előadó-művészeti szféra költségvetési előirányzaton keresztüli közvetlen támogatásának rendszerében”.

Az új rendszert azután vezették be, hogy 2019. január elsejével megszűnt az előadó-művészeti társaságiadó-támogatás, vagy ahogy többen ismerik, a kulturális tao.

A kulturális tao révén a magánszféra – azzal, hogy a költségvetés helyett kulturális szervezeteknek adta társasági adója egy részét – komoly támogatáshoz juttatta a magyar kultúrát.

Rettentő nehéz helyzetbe kerültek a színházak, a zenekarok és a táncegyesületek a megszüntetésével. Egyes játszóhelyek és társulatok a bizonytalanság miatt drasztikus jegyáremelésre kényszerültek, előadásokat mondtak le, többen támogatói kampányt indítottak, és sokaknak még így sem garantált a túlélés.

mága zoltán koncert tao
Mága Zoltán hegedűművész / Fotó: SoóS Bertalan

Az Emmi támogatási adataiból már azt is láthatjuk, hogy kiket favorizál a kormány. Ugyanis, ahogy a minisztérium egy közérdekű adatigénylésünkre írt válaszban is kiemelte, miniszteri döntést követően osztják a támogatásokat, vagyis Kásler Miklós aláírása szükséges egy-egy támogatás odaítéléséhez. A támogatásokról egyébként az Emmi által kijelölt grémium dönt.

A kormány megmondja, mi a valós érték

A minisztérium tavaly kérdésünkre a következőt írta a támogatások odaítélésének módjáról:

Az előadó-művészeti szervezetek támogatása a jövőben kontrollált direkt elosztás útján, valós teljesítmények és értékek mentén, a költségvetési előirányzat terhére valósul majd meg, garantálva a magyar előadó-művészeti élet minőségi, kontrollálható és hosszú távú fenntarthatóságát. Az új rendszertől elvárt cél az átláthatóság, ellenőrizhetőség és esélyegyenlőség javítása, valamint a kulturális közfeladatok hatékonyabb ellátása.

Mivel a támogatási listák már böngészhetők, így tudhatjuk, hogy milyen művészeti teljesítményekről gondolja azt az Emmi által kijelölt döntőbizottság, hogy „valós teljesítmények és értékek”.

A kormány kedvenc előadói, Ákos, Nagy Feró, Mága Zoltán elég jól kerestek tavaly

Megéri a NER kedvenc előadójának lenni. Mind Kovács Ákos, mind Mága Zoltán, mind Nagy Feró szépen zárta a tavalyi évet bevétel szempontjából. A Napi.hu összeszedte, mennyit kereshetett Kovács Ákos, Mága Zoltán és Nagy Feró, akiről köztudott, a kormány kegyeltjei. előadók fizetése

Fontos kitétel, hogy nem az összes idén kiosztott támogatásról lesz szó, a minisztériumtól ugyanis eredetileg azt kérdeztük, milyen címen és mekkora összeggel támogatja a tárca Mága templomi koncertsorozatát. Az Emmi válaszul az előadó-művészeti támogatások odaítéléséről szóló 5-ös számú döntési listát küldte el, ami valamiért már nem található meg a támogatásokat osztó szervezet honlapján a döntési listák menüpontban.

Megvan a kultúr-tao alternatívája, a kormány 3,5 milliárdot oszt szét budapesti színházak között

Az összeg elosztásáról a főváros szabadon dönt, és ennek megfelelően a kormány osztja majd ki a támogatásokat. Emellett fontos megjegyezni, hogy az eddigieknél, a kultúr-tao kapcsán ez magasabb összeg. 2017-ben a befogadott tao-támogatás a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő tizenegy színház esetében összesen valamivel kevesebb mint 2,6 milliárd forint volt, 2018-ban az előzetes számítások alapján ez az összeg 3,3 milliárd forint volt.

Elérhető viszont több másik, így a 6-os, a 7-es és a 9-es, és némi keresgéléssel a 4-es és a 8-as is fellelhető, bár nehéz követni, hogy az Emmi háttérintézménye mikor, melyiket, hol és mennyi időre teszi közzé.

Az viszont ennyi dokumentum áttekintéséből világos, hogy a Mága cégének, a Talentum Művészeti Nonprofit Kft.-nek a támogatásához mérhető kormányzati segítséget legfeljebb csak nagy kulturális intézmények kaptak, de még a színházak és jelentős zenekarok jó része sem reménykedhetett hasonló bőkezűségben.

  • Ami a csúcstartókat illeti, a Budapesti Operettszínház és a Magyar Állami Operaház 800-800 millió forintot kapott,
  • a Művészetek Palotája, a Pesti Magyar Színház, a Magyar Cirkusz- és Varieté Nonprofit Kft. egyaránt 533 milliót,
  • a Madách Színház egy lendülettel 363 milliót,
  • a Vígszínház pedig még kevesebbet is Mágánál: 280 milliót.

Sokkal gyakoribbak a néhány milliós vagy tízmilliós összegek, abban a döntési körben például, amikor a hegedűművészt jutalmazták, egy csapásra 660,9 millió forintot osztott ki az az Emmi, és ennek több mint a fele landolt Mága Zoltánnál.

Rendre feltűnnek fideszesek a jótékonysági koncerteken

A Fidesszel jó kapcsolatot ápoló Mága Zoltán eddig sem panaszkodhatott. A 444 tavalyi cikkében összegezte, hogyan egyengeti a kormány a karrierjét: az elmúlt években rendesen kitömték állami támogatásokkal, illetve a Budapest Arénát is ingyen kapta meg újévi koncertjéhez.

Döntött a kormány a színházak támogatásáról, a kultúr-tao alternatívájáról

Erről Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Tarlós István főpolgármester beszélt csütörtökön közös budapesti sajtótájékoztatójukon. Kásler Miklós elmondta: a tao-rendszer kivezetése után többlettámogatási rendszert alakítottak ki. A többlettámogatással minden előadóművészeti ág jelentős támogatáshoz tud jutni és fenn lehet tartani az eddig elért színvonalat.

Jótékonysági koncertsorozatán, amire most darabonként kapott 3,5 millió forintot, gyakoriak is a fideszes vendégek. Nincs ez máshogy az önkormányzati választási kampányidőszakban tartott koncerteken sem,

és a példák még sorolhatók volnának, miközben a kulturális szereplők jó része azért küzd, hogy fenntartsa magát.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból