Magas intelligenciájú varjakat fogtak be szemétszedőnek egy francia parkban

Egy francia történelmi tematikus park meghökkentő szemétszedési tervet eszelt ki. Hat képzett varjú csatlakozott hétfőn a Puy du Fou személyzetéhez, hogy felszedjék a cigaretta csikkeket, és megtisztítsák a szeméttől a középkori fellegvár másolatának sáncait és a nádfedeles viking falvakat.

A varjak, különösen a vetési varjak hírhedten intelligensek. Képesek az arcfelismerésre, eszközhasználatra és a tanult viselkedés más fajtatársak részére történő átadására. 

buckle up it’s gonna be a long knife month

No Description

Könnyű elképzelni, hogy az emberi társadalom hasznos tagjait látják bennük mint képzett szemétszedőkben. Mindenesetre akkora terepen, mint a 140 hektáros Puy du Fou még nem próbálták ki őket.

A varjak kiképzését szemétszedésre Josh Klein technológus népszerűsítette egy TED talk során, ami a New York-i Egyetem Interaktív Telekommunikációs Programjának keretében kidolgozott feltevésén alapul. Klein több mint egy évtizedet töltött varjúfélék kiképző rendszereinek tervezésével.

A Puy du Fou nem árulta el, hogyan képezték ki új madár alkalmazottaikat a feladatra. Klein elmélete szerint arra trenírozzák a varjakat, hogy beazonosítsák és felszedjék a szemetet jutalomfalatért cserébe.

Wild crows inhabiting the city use it to their advantage – David Attenborough – BBC wildlife

Want more natural history and wildlife videos? Visit the official BBC Earth channel: http://bit.ly/BBCEarthWW BBC Earth The BBC Earth YouTube channel is home…

A Puy du Fou igazgatója, Nicolas de Villiers elmondta az AFP-nek, hogy a park nem csak a varjakra számít. A madarak szemétszedőként való foglalkoztatása több, mint szimbolikus teljesítmény.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] A cél nem csak a takarítás, mert a látogatók általában odafigyelnek a tisztaságra. Maga a természet taníthat meg minket arra, hogy óvjuk a környezetünket   [/perfectpullquote]

– tette hozzá de Villiers.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból