A magyar cigányság hőseiről szóló, Együtt, szabadon című, új kiállítással nyílt meg a hat hónapos járványügyi szünet után a Terror Háza Múzeum.

Túl sokszor kellett a többségi társadalomnál is nehezebb körülmények között helyt állniuk

Az ingyenesen megtekinthető időszaki tárlattal az intézmény Magyarország cigány hőseinek történelmi teljesítménye előtt tiszteleg — közölte az MTI-vel csütörtökön a Terror Háza Múzeum.

Mint arra a közlemény emlékeztet, a cigányság a magyarsággal hosszú évszázadok óta közös sorson osztozik: tehetségével, életerejével, művészetével, munkájával és ha kellett, az életével is szolgálta a közös hazát.

Magyar Ciganysag Hosei Terror Haza Kiallitas
A Terror Háza Kiemelt Feladatának Tekinti A Cigányság Hőseinek Felkutatását És Történetének Bemutatását. / Fotó: Terror Háza Múzeum

Mindezt annak ellenére, hogy túl sokszor kellett a többségi társadalomnál is nehezebb körülmények között helyt állnia.

Célunk, hogy bemutassuk a magyar cigányközösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy öntudatos és büszke magyar roma közösség felépítéséhez. Harminc évvel a rendszerváltoztatás után ezzel a kiállítással is tisztelgünk a magyar cigányság hősei előtt

— fogalmaznak a kiállítás alkotói.
A tárlat tizenegy, különböző társadalmi hátterű és foglalkozású roma honfitársat mutat be, akik hozzájárultak a hazai cigányság közösségének építéséhez, Magyarország kulturális fejlődéséhez, színesebbé tételéhez vagy hazájuk szabadságáért áldozták életüket. Történetüket összeköti a közösségükért érzett felelősség, a tenni akarás és a kitartás — áll a közleményben.

Kiemelt feladat a cigány hősök felkutatása és bemutatása

A kiállításon a tizenegy roma személyiségről készült plakátok mellett Joka Daróczi János és Bernáth Gábor rövidfilmjeit is megtekinthetik az érdeklődők.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a Terror Háza Múzeum és a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány több mit tíz éve tekinti kiemelt feladatának cigány hősök felkutatását és sorstörténetük bemutatását. Elkötelezett abban, hogy megemlékezzen a roma hősökről és felhívja a szélesebb közönség figyelmét a magyar romák helytállására, valamint bemutassa, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével, művészetükkel közösségüket és Magyarországot egyaránt szolgálták.

Az 1990-es marosvásárhelyi “fekete március” hőse, Puczi Béla 2010-ben a Terror Háza Múzeum kezdeményezésére kapott posztumusz Petőfi Emléklapot a Helytállásáért. Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész a múzeum felkérésére festette meg az 1956-os cigány hősöket bemutató portrésorozatát és a közalapítvány kezdeményezésére a Magyar Posta bélyegsorozatot adott ki cigány hősökről. A közalapítvány sok éve készít filmeket cigány hősökről és támogat olyan programokat, amelyek a roma hősökre emlékeznek — idézi fel a közlemény az eddigi eredményeket.

A Terror Háza Múzeum látogatóit május 1-től az Együtt, szabadon című tárlat mellett ismét várja az intézmény állandó kiállítása is.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet