Egy új kormányrendelet szerint a magyar kormány különleges földgázkészletet hoz létre.

Szijjártó Péter moszkvai útja után jelent meg a Magyar Közlönyben a rendelet, amely szerint maximálisan 1 850 000 000 euró értékben hoznak létre egy “különleges földgázkészletet”, írja168.

A földgázkészlet mértéke, mely a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség tulajdonában fog állni, legfeljebb 7 811 000 MWh lehet. A biztonsági készlettől elkülönítetten kell nyilván tartani, és a különleges földgázkészlethez szükséges gázbeszerzés nem minősül a földgázellátásról szóló törvény szerint földgáz-kereskedelemnek.

A földgázkészlet felhasználásához a kormánynak egy külön kormányrendeletre lesz szüksége. A felhasználás esetében az igénybevételre jogosultak a felhasználásra engedélyezett földgáz áráért nem fizethetnek kevesebbet a beszerzési árnál, az értékesített földgáz vételárát pedig a különleges készlet létrehozására felvett hitel törlesztésére kell fordítani a szöveg szerint.

A rendelet arra is engedélyt ad, hogy a földgázkészlet létrehozására a magyar államnak hitelt nyújtó bankokat ne pályázat útján kelljen kiválasztani, elég lesz ehhez több bank együttes hitelnyújtási ajánlata.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet