A honvédelmi miniszter közölte: a nemzetbiztonsági kabinet reggeli ülésén Orbán Viktor miniszterelnöktől a Honvédelmi Minisztérium azt a feladatot kapta: meg kell akadályozni, hogy Magyarország területére fegyveres csoportosulás tudjon bejönni.

Minden lehetőségre készen állnak

Több hete terjeng a hír, hogy nő a feszültség Oroszország és Ukrajna között, míg Amerika több ízben is üzent Putyinnak az esetleges következményeket illetően. Miközben pár nappal ezelőtt, orosz egységek hadgyakorlatának befejeződéséről szóltak a pletykák, az amerikaiak egyből rácáfoltak – úgy látszik nem véletlenül.

Magyarország véleményét a helyzetről első körben Szijjártó Péter tette közzé, amikor is úgy nyilatkozott, hogy Kijev kisebbségellenes politikája miatt nem számíthat a magyar kormány támogatására a mostani feszült konfliktusban. Ami úgy látszik ténylegesen a nyakunkon van, ugyanis orosz katonák délkelet-ukrajnai határra küldése mellett, a Magyar Honvédség is felkészül.

Kapcsolódó cikk

Az aktuális közleményében, a honvédelmi miniszter hangsúlyozta: Magyarországon az embereknek nem kell félniük, de körültekintőnek kell lenni, a Magyar Honvédségnek minden eshetőségre fel kell készülnie.

Több irányba terjedhet a háború

Benkő Tibor szerint ha Ukrajnában a helyzet eszkalálódik, nemcsak Ukrajna keleti részén lesz háborús tevékenység, hanem az kiterjedhet Kijev, Kárpátalja irányába is. A határokon menekültek érkezésére, továbbá humanitárius feladatokra is fel kell készülniük a katonáknak – hozta le a Blikk.

A miniszter felidézte a hétfő este történteket – Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentését a délkelet-ukrajnai szakadár “Donyecki Népköztársaság” és “Luhanszki Népköztársaság” szuverenitásának haladéktalan elismeréséről.

Továbbá közölte, hogy a "bizalom- és biztonságerősítés" keretében e területek békefenntartói feladatait a következő tíz évben Oroszország látja el.
A miniszter kiemelte: Magyarország békét szeretne; a békés, tárgyalásos megoldás híve, de a Magyar Honvédségnek – rendeltetéséből adódóan is – készen kell állnia szükség esetén határvédelmi, humanitárius feladatokra.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet