Szokatlan változás olvasható ki a költségvetés első hónapjának részletes adataiból a nyugdíjkassza esetében. A nyugdíjellátási kiadások 2023 első hónapjában 27%-kal magasabbak, mint tavaly.
A jelentős fordulat – vagyis, hogy az év első hónapjában 427,7 milliárd forintban teljesültek a nyugellátási kiadások, ami a tavalyi adatokhoz képest 27%-os emelkedést mutat – a Pénzügyminisztérium államháztartási tájékoztatója szerint több tényező eredménye.

„A jelentős, 27,1%-os kiadásnövekedést a 2022. évben a vártnál magasabb inflációs hatás miatt két részletben, júliusban és novemberben végrehajtott 3,9%-os és 4,5%-os kiegészítő nyugdíjemelés 2023-ra áthúzódó hatása, valamint a tárgyév január hónapban végrehajtott, 15%-os inflációkövető nyugdíjemelés hatása okozta” – idézi a Portfólió.

Kiemelik, hogy januárban 2,5 millió nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő személynek emelkedett az ellátása 15%-kal, amelynek a költségvetési forrásigénye éves szinten 774 milliárd forint.

Kapcsolódó cikk

Hozzátették: ebből a Nyugdíjbiztosítási Alapot terhelő éves kiadás 659,5 milliárd forint, a januári emelésben érintettek száma pedig 2,1 millió fő.
Kiemelendő, hogy a megszabott kort betöltött öregségi nyugdíjellátások 27,0%-kal emelkedtek, míg a nőkre vonatkozó, 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető öregségi nyugdíj 23,7%-kal haladta meg a tavalyi kiadásokat.

Kapcsolódó cikk

Továbbá a Pénzügyminisztérium felhívta arra is a figyelmet, hogy a mivel az öregségi nyugdíjkorhatár emelkedése lezárult, és 65 év lett az egységes kor a férfiak és a nők esetében is, így az előző években tapasztalt erőteljes, akár több tízezer személyt érintő létszámcsökkenés idén januárra teljesen megszűnt. Az eddigi csökkenő tendencia a létszám lassú emelkedésébe váltott át: 2023 januárjához képest 490 fővel lett magasabb.

A nyugdíjemelésnek talán Medveczky Ilona is örülhet, hiszen, mint megírtuk nemrég, nemrég majdnem a teljes nyugdíja ráment a villanyszámlájára.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet