Teljesen kiakadt a Magyar Színházi Társaság az állami kitüntetések 2019-es névsorán. Nyílt levelben adtak hangot a csalódottságuknak.

A Magyar Színházi Társaság nyílt levélben üzente meg csalódottságát, miután értesültek az állami kitüntetések 2019-es névsorán. Pedig az utolsó pillanatban nyilvánosságra hozott közlemény miatt nagyon megörültek.

Animal Cannibals, Mága Zoltán, Sopotnik Zoltán, Szente Vajk is állami díjat kapott Kásler Miklóstól – Itt a teljes lista

DETVAY JENŐ fotóművész, GÁBOR ENIKŐ fotóművész, KÁSA BÉLA fotóművész, URBÁN ÁDÁM fotográfus részére. A mozgókép területén kifejtett kiemelkedő alkotótevékenysége elismeréseként Balázs Béla-díjban részesült: BABOS TAMÁS operatőr, GYÖNGYÖSSY BENCE filmrendező, operatőr, író, producer, MOHAROS ATTILA filmrendező, NÁDORFI LAJOS operatőr, POZSGAI ZSOLT rendező, író, a Horatio Film ügyvezetője, STŐHR LÓRÁNT filmkritikus, a Színház- és Filmművészeti Egyetem egyetemi docense, TÓTH KLÁRA filmkritikus, publicista, az MMA levelező tagja, ZALÁN JÁNOS producer, színművész, a Pesti Magyar Színház igazgatója.

Idén kétszer annyi művész részesülhetett művészeti középdíjban, mint eddig. Később teljesen sokként érte őket a névlista.

Az általuk felterjesztettek közül senki nem kapta meg a Jászai Mari-díjat. Sőt, a kuratórium által felterjesztett 32 művész közül is csak hétnek ítélték oda.

És nem ők az egyetlen, akit hidegzuhanyként ért az idei díjátadó. Krajcsovics Éva festőművész egyenesen lemondott a Munkácsy-díj Bizottsági tagságáról. Mint mondta, “tizennégy művésznek akartak díjat adni, és a mi listánkról hét nevet kivettek, hetet pedig betettek. Volt köztük egy, amelyik még a felterjesztettek között sem szerepelt.

Lemondott Munkácsy-díj bizottsági tagságáról a sorozatos névsorváltoztatások miatt

A Munkácsy-díj bizottság egyik tagja levelet írt az EMMI miniszterének, Kásler Miklósnak. Krajcsovics Éva festőművész levelében kifejti lemondásának okát. Mint mondja, olyan nevek kerültek a díjazottak listájára, akikért nem vállalja a felelősséget. A Magyar Festők Társasága körbeküldte a levelezőlistáján a levelet, amelyet március 14-én Krajcsovics írt, és Facebookon is megosztotta.

Kukorelly Endre József Attila-díjas író pedig az idei díjszórás után elindítana azon projektjét, amely felélesztené a nívós, 1949-ben megszánt Baumgarten-díjat. Ennek kapcsán már fel is ajánlott 1 millió forintot a kezdéshez. Sőt, Facebook-csoportot hozott létre, hogy akik csatlakoznának, együtt ötletelhessenek.

A Magyar Színházi Társaság levelében azt írja, hogy

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] értetlenül állunk a dolgok ilyetén alakulása előtt. A szakma ilyen mérvű semmibevétele még sosem fordult elő. [/perfectpullquote]

Hozzáteszik, “most azt látjuk, hogy sem a szakmai szervezetek, sem a miniszter által felkért kuratóriumok véleménye nem számít, s nem tudjuk, ki az, aki végül is dönt a díjazottak személyéről.”

Keszeg Laszlo
Keszég László, A Magyar Színházi Társaság Elnöke / Fotó: Mszt Hivatalos Weboldala

A Magyar Színházi Társaság nyílt levele alább olvasható, változtatás nélkül:

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.