Teljesen kiakadt a Magyar Színházi Társaság az állami kitüntetések 2019-es névsorán. Nyílt levelben adtak hangot a csalódottságuknak.

Hirdetés

A Magyar Színházi Társaság nyílt levélben üzente meg csalódottságát, miután értesültek az állami kitüntetések 2019-es névsorán. Pedig az utolsó pillanatban nyilvánosságra hozott közlemény miatt nagyon megörültek.

Animal Cannibals, Mága Zoltán, Sopotnik Zoltán, Szente Vajk is állami díjat kapott Kásler Miklóstól – Itt a teljes lista

DETVAY JENŐ fotóművész, GÁBOR ENIKŐ fotóművész, KÁSA BÉLA fotóművész, URBÁN ÁDÁM fotográfus részére. A mozgókép területén kifejtett kiemelkedő alkotótevékenysége elismeréseként Balázs Béla-díjban részesült: BABOS TAMÁS operatőr, GYÖNGYÖSSY BENCE filmrendező, operatőr, író, producer, MOHAROS ATTILA filmrendező, NÁDORFI LAJOS operatőr, POZSGAI ZSOLT rendező, író, a Horatio Film ügyvezetője, STŐHR LÓRÁNT filmkritikus, a Színház- és Filmművészeti Egyetem egyetemi docense, TÓTH KLÁRA filmkritikus, publicista, az MMA levelező tagja, ZALÁN JÁNOS producer, színművész, a Pesti Magyar Színház igazgatója.

Idén kétszer annyi művész részesülhetett művészeti középdíjban, mint eddig. Később teljesen sokként érte őket a névlista.

Az általuk felterjesztettek közül senki nem kapta meg a Jászai Mari-díjat. Sőt, a kuratórium által felterjesztett 32 művész közül is csak hétnek ítélték oda.

És nem ők az egyetlen, akit hidegzuhanyként ért az idei díjátadó. Krajcsovics Éva festőművész egyenesen lemondott a Munkácsy-díj Bizottsági tagságáról. Mint mondta, “tizennégy művésznek akartak díjat adni, és a mi listánkról hét nevet kivettek, hetet pedig betettek. Volt köztük egy, amelyik még a felterjesztettek között sem szerepelt.

Lemondott Munkácsy-díj bizottsági tagságáról a sorozatos névsorváltoztatások miatt

A Munkácsy-díj bizottság egyik tagja levelet írt az EMMI miniszterének, Kásler Miklósnak. Krajcsovics Éva festőművész levelében kifejti lemondásának okát. Mint mondja, olyan nevek kerültek a díjazottak listájára, akikért nem vállalja a felelősséget. A Magyar Festők Társasága körbeküldte a levelezőlistáján a levelet, amelyet március 14-én Krajcsovics írt, és Facebookon is megosztotta.

Kukorelly Endre József Attila-díjas író pedig az idei díjszórás után elindítana azon projektjét, amely felélesztené a nívós, 1949-ben megszánt Baumgarten-díjat. Ennek kapcsán már fel is ajánlott 1 millió forintot a kezdéshez. Sőt, Facebook-csoportot hozott létre, hogy akik csatlakoznának, együtt ötletelhessenek.

A Magyar Színházi Társaság levelében azt írja, hogy

értetlenül állunk a dolgok ilyetén alakulása előtt. A szakma ilyen mérvű semmibevétele még sosem fordult elő.

Hozzáteszik, “most azt látjuk, hogy sem a szakmai szervezetek, sem a miniszter által felkért kuratóriumok véleménye nem számít, s nem tudjuk, ki az, aki végül is dönt a díjazottak személyéről.”

Keszég László, a Magyar Színházi Társaság elnöke / Fotó: MSZT hivatalos weboldala

A Magyar Színházi Társaság nyílt levele alább olvasható, változtatás nélkül:

Magyar Színházi Társaság

A Magyar Színházi Társaság Nyílt levele a 2019. évi állami kitüntetésekről A Magyar Színházi Társaság, mint a színházi szakmaernyőszervezete, minden évben alapos előkészítő munka után él azzal a…

Hirdetés