Most már hivatalos: megszavazták az MTA-t átalakítását

Ami rég húzódott, most már hivatalos: átalakítják a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA). Kormánypárti többséggel, 131 igen szavazat mellett 53 nem és egy tartózkodás megpecsételte az MTA kutatóhálózatának jövőjét.

Nagyon rég húzódott már az egyeztetés az Magyar Tudományos AKadémia (MTA), annak elnöke, Lovász László és a kormány, Palkovics László között. Volt, amikor megzsarolhatta Palkovics az MTA elnökét. Volt, hogy információk szerint közel álltak a megállapodásra. Volt, hogy a kormány hajhatatlan volt, de Lovász bizakodó. Volt, hogy kiszivárgott egy hangfelvétel, miszerint mindent megígér Palkovics, ám a gyakorlatban semmi sem így alakult. Ám véget értek a tárgyalások, megszavazták a javaslatot.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Új szervezeti és finanszírozási modellt hozott létre a kutatás-fejlesztés és innovációs ágazat számára[/perfectpullquote]

– áll a javaslatban. Azzal indokolta az országgyűlési vitájában, hogy “a változtatások célja Magyarország versenyképességének növelése, a hatékonyabb működése és az egységes, teljesítményalapú forráselosztás feltételének megteremtése.”

Mta Tüntetés
Tüntetés A Magyar Tudományos Akadémia Előtt / Fotó: Botos Tamás

Arra azonban nem tért ki, miért nem hatékony a jelenlegi rendszer és miért lesz az a jövőben. Az elfogadott szabály azt jelenti, hogy az MTA kutatóintézetek-hálózatának működtetése átkerül az újonnan létrejövő Eötvös Lóránd Kutatási Hálózathoz.

A javaslat elfogadása ellen az Akadémiai Dolgozók Fóruma tüntetést szervezett ma 16 órára, a Széchenyi térre.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A Magyar Tudományos Akadémia megcsonkítása bűn a tudomány ellen, bűn a nemzet ellen, és bűn a magyar kultúra ellen[/perfectpullquote]

– írják közleményükben az ADF tagjai.

Palkovics Lászó, aki az MTA kivéreztetését vezényli, évekig havi 800 ezer forintot kapott publikálás nélkül

Palkovics László szerződése szerint évente két publikációt kellett volna leadni az Magyar Tudományos Akadémiának, amelyet havi 800 ezer forinttal honoráltak. Azonban a Magyar Narancs kutatása szerint ezt nem tette meg. És persze megkapta évekig a tiszteletdíjat. mta botrány, palkovics publikáció

Egy korábbi, több oldalas levélben Lovász László, az MTA elnöke felsorolta aggályait, miért lenne káros a kutatóhálózat kiszervezése. A legfőbb problémák:

  • hogy külön létrehoznak egy testületet, aminek egyedüli célja az “intézményes keretek között folytatott kutatások intézményrendszerének fenntartása, működtetése”, bár ehhez a feltételeket még a törvényjavaslat szerint is az MTA-nak kéne biztosítania;
  • Annak az MTA-nak, amelynek a kutatóhálózata még csak nem is képviselheti magát ebben az új testületben;
  • amelytől a kormány gyakorlatilag elveszi a vagyonát;
  • emellett a törvény nem gondoskodik a kutatóhálózatban foglalkoztatottak bérezéséről.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk