A postaládában találták meg Mahatma Gandhi milliókat érő szemüvegét

Mahatma Gandhi legendás indiai politikai vezető egyik jellegzetes, kerek lencséjű szemüvegét árverezi el egy bristoli aukciósház.

Nem hittek a szemüknek a szakértők

Az East Bristol Auctions egyik munkatársa egy egyszerű borítékban, a postaládában találta a szemüveget, amely akár több mint 15 ezer fontért (5,7 millió forint) is elkelhet, írja a BBC. Andrew Stowe, a cég vezetője szerint ez az eddigi legfontosabb tétel az aukciósház történetében.

Valaki bedobta a borítékot július utolsó péntekén este a levélszekrényünkben, ott töltötte a hétvégét, szó szerint kilógott a dobozból. Egyik kollégám hétfőn a kezembe adta, a borítékban egy lapra az volt írva, ez Gandhi szemüvege

– mondta el a BBC-nek Stowe.

Mahatma Gandhi Szemuvege2
A postaláda, amelybe a szemüveget dobták / Fotó: BBC

Amikor utánajárt, “majdnem leesett a székről”, mert kiderült, hogy az aranyozott, kerek lencsés szemüveget valóban az indiai jogvédő viselte.

Fölhívtam a feladót, aki először azzal fogadott, nyugodtan dobjam el, ha értéktelen. Csaknem szívrohamot kapott, azt hiszem, amikor a tárgy értékét meghallotta

– folytatta Stowe.

Gandhi elajándékozta a szemüveget

A tulajdonos elmondása szerint a szemüveg nemzedékről nemzedékre szállt a családjában, miután egy rokonuk a húszas években találkozott Gandhival egy dél-afrikai látogatásakor. A rokon akkoriban a British Petroleumnál dolgozott, és feltételezhető, hogy köszönetképpen kapta a szemüveget Gandhitól valamilyen jó tettért cserébe.

Megvizsgáltam a dátumokat, és minden összeillett, még az is, hogy mikor kezdett Gandhi szemüveget viselni. Ez az első szemüvegei közül való, mivel egészen gyenge a lencséje

– mondta Stowe.

Mahatma Gandhi Szemuvege
/ Fotó: East Bristol Auctions

Gandhiról köztudott volt, hogy szemüvegeit elajándékozta, ha már nem kellettek neki. A cég eddigi legértékesebb tételének tartott szemüvegre augusztus 21-én online lehet licitálni.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból