Sok fajta méreg érinti szervezetünket napról napra, viszont a májunk ezeket megszűri és lebontja. Sajnos azonban meg is telhet, és ekkor tüneteket produkálhat.
A májad az egyik legigazibb és legkeményebben dolgozó barátod. Úgy képzeld el, mint egy beépített, ultra hatékony méregtelenítőt és mint mesterét még vagy 500 egyéb funkciónak.
Most már tudod, mennyi mindent tesz érted ez a szerv, és biztosan nem akarsz hozzá hálátlan lenni. A következő jelekből tudhatod, ha a májad segítségért kiált.

Fájdalom a máj környékén

Maj Problema Jelei, Maj Problema 1
/ Fotó: Bright Side
A hasad jobb felső részén érzett fájdalom jelezheti, ha a májad bajban van. Ez általában tompa fájdalom, mely idővel intenzívebbé válik. A májad feladata a méregtelenítés, segít a szervezetnek kiszűrni a toxikus anyagokat, és támogatja az emésztést. Ha a máj beteg, nem tud megfelelően működni, fájdalmasan megduzzad, és a szervezeten jelentkeznek a toxicitás tünetei.

Láb és boka dagadása

Maj Problema Jelei, Maj Problema 2
/ Fotó: Bright Side
Ha nem foglalkozol a problémával, a májad megpróbálja gyógyítani magát, ez pedig hegszövet képződésével jár. Minél több a hegszövet, annál nehezebb a máj működése, ami portalis hypertóniához vezet. Ennek hatására folyadék gyűlik össze a lábban, ödémásodás indul meg. Ez nem jár fájdalommal, de érintheti az egész lábat, a vádlit és a combokat is. A gravitáció miatt a folyadék mindig a test alsó részében gyűlik össze.

Súlygyarapodás

Maj Problema Jelei, Maj Problema 3
/ Fotó: Bright Side
Egyre többen választják az egészséges táplálkozást és a rendszeres mozgást, de még ennek ellenére is nehézséget okozhat a fogyás. Ha azt tapasztalod, hogy hízásnak indultál, pedig nem eszel többet, mint korábban, és nincsenek hormonproblémáid sem, érdemes kivizsgáltatni a májadat. Amikor a máj nem képes megbirkózni a testbe érkező méreganyagokkal (alkohol, mesterséges édesítőszerek, magas zsírtartalmú ételek, bizonyos gyógyszerek stb.), akkor a zsírsejtekben kezdi el raktározni őket. Ez pedig útját állja a fogyásnak, hacsak nem segítesz a májnak megszabadulni a mérgektől.

Allergiák

Maj Problema Jelei, Maj Problema 4
/ Fotó: Bright Side
Az allergiák megjelenése sok esetben kapcsolódik a máj túlterheltségéhez és gyenge működéséhez. Ha túl sok anyag kerül a véráramba, az agy allergénként azonosítja őket, és antitesteket, valamint kémiai vegyületeket (pl. hisztamint) szabadít fel, ami viszkető kiütést okoz. Egy egészséges máj tökéletesen megtisztítja a vért a káros molekuláktól, és semlegesíti a potenciális allergének hatását a szervezetre.

Sárgás bőr és szem

Maj Problema Jelei, Maj Problema 5
/ Fotó: Bright Side
Amikor egy ember bőre sárgás árnyalatúvá válik, azt sárgaságnak nevezzük. Ez önmagában nem betegség, de tünete valamilyen egészségi problémának. Normális esetben a sárgaság akkor lép fel, mikor a beteg máj miatt a szervezet túl sok bilirubint halmoz fel. Ez egy sárga pigment, ami a vörösvérsejtek májban történő lebomlásának mellékterméke. Mi történik, mikor a máj nem képes megszabadulni a bilirubintól és az elhalt vörösvérsejtektől? Igen, besárgulsz.

Krónikus fáradtság

Maj Problema Jelei, Maj Problema 6
/ Fotó: Bright Side
A krónikus fáradtság szindróma hasonlít egy elhúzódó influenzához. A tüneteknek legalább 6 hónapja fenn kell állniuk ahhoz, hogy a szindrómát diagnosztizálják. Emögött is a máj mérgekkel való telítettsége áll. A májműködés nagyban összefügg a szervezet energiaellátásával. A máj alakítja a glükózt glikogénné és tárolja azt későbbi felhasználásra. Egy egészséges máj az étkezések között bocsátja ki a glükózt, illetve akkor, mikor a szervezetnek energiára van szüksége. Egy beteg máj alig képes erre és tárolni sem tudja. A jó hír, hogy ha tapasztalod is a fentieket, még nem kell lemondanod a májadról. A máj képes regenerálni önmagát, de ehhez szüksége van arra, hogy felhagyj az őt károsító életmóddal. A máj megtisztítását könnyen elvégezheted, ha egészséges szokásokat iktatsz be a mindennapjaidba. A tudósok szerint sok természetes készítmény is képes növelni a máj teljesítményét. Ezért kezdj el fogyasztani zöld teát, kurkumát, citromos vizet, valamint bio zöldségeket és gyümölcsöket.

Valóban nagyon fontos, hogy egészségesen tartsuk testünket. Ebbe beletartozik az elménk is, pontosabban az agyunk tisztán tartása. Az egészséges életmód ebben is segít.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet