Kíméletlen őszinteséggel reagált Majka vádjaira a Fonogram zsűritagja, Bali Dávid

A Fonogram-botrányban Majka és Szűts László után Bali Dávid, a Fonogram szakmai zsűrijének egyik tagja is reagált az előadó vádjaira.

Gyorstalpaló a Fonogram-botrányhoz

Majka kirohant a Fonogram-díj 2019-es kiírása, az elismerések kiosztása után. Mint több ízben megírta Facebook-oldalán, nem ért egyet azzal, hogy Krúbi az év hazai hiphop album kategóriában nyert helyette.

Két díjat is bezsebelt Krúbi az idei Fonogram-díjátadón

Átadták a Fonogram-díjakat a 2019-ben is. Nagy meglepetésre a tavaly üstökösként berobbant Krúbi két díjat is bezsebelt. A fiatal rapper az Orbán, verd ki a Ferinek dallal vált ismertté, aki a Keretblog Kikeltető tehetségkutatóján tűnt fel a nagyobb nyilvánosság előtt. Krúbi előszeretettel nyúl a közélethez.

Szerinte seggnyalások és nem odaillő zsűri döntött a díj odaítéléséről. Krúbi nem nyilatkozik az ügyben, ellenben Szűts László, a MAHASZ elnöke igen. Erre a Belehalok szerzője is viszontreagált. Az újabb szereplő a Fonogram-botrányban Bali Dávid, a zsűri egyik tagja. Ebben a cikkben olvashatod az előzmények részletesebb változatát.

Inkább pop kategóriában kellett volna indulni

Majka többk között azt kifogásolta, hogy a zsűri tagjai közül olyan szavazhatott az év hazai hiphop albuma kapcsán, aki amúgy thrash metálzenekarban játszik.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Furcsának éreztem ezt a sértettséget az üzenetében, főleg, hogy nem egy “trash metálzenekarban játszom – azt a műfajt eleve thrash-nek kell írni, hanem egy hardcore/punkzenekarban. Jelenleg is Európa-turnén vagyunk, és nem azért kértek fel zsűritagnak, mert zenélnék, hanem mert az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Programban dolgozom tehetséggondozással és exportstratégiával hat kollégámmal együtt[/perfectpullquote]

– mondta Bali Dávid a Blikknek.

image
Bali Dávid az egyik showcase-fesztiválon, a ljubljanai MENTen / Fotó: HVG

Mint mondta Bali Dávid, a Fonogram-díjnak időtálló és kiemelkedő produkciót kell díjaznia. Azért szavazott az A38 Hajó korábbi sajtóreferense Krúbira, mert visszaadja a hiphopnak azt az üzenetét, ami szembe mer menni a konvenciókkal, megérinti és inspirálja a fiatalokat is. Hangsúlyozta:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ezzel nem a többi jelölt felé fogalmazok meg értékítéletet, inkább oda szeretnék kilyukadni ezzel, hogy Majkának az én értelmezésemben nem ebben a kategóriában kellett volna, hogy jelölje a dalait. [/perfectpullquote]

A Fonogram-díj zsűritagja szerint inkább popzenei előadó, aki tízezreket inspirál, reményt ad az ország minden pontján a közönségének. Ám ha a szívére teszi a kezét, a hiphop jövőjére nagyobb hatást gyakorol Krúbi nagylemeze, a Nehézlábérzés.

majka
Majka / Fotó: Az előadó hivatalos Facebook-oldala

Bali értelmezésében nem számít, hogy mekkora elérése van valakine. Mint elmondta, sokkal fontosabb, hogy “melyik előadó lesz, aki a jövő nemzedék számára ismét az utcára viszi ezt a műfajt a sebnyalogatás, a joviális önmotiváció és közhelyek tévútjáról.” Megjegyezte ugyanakkor, hogy örömmel leülne beszélgetni Majkával egy asztalhoz átbeszélni ezt az ügyet.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból