Egy nap telt el, hogy lemondott Joseph Muscat máltai miniszterelnök kabinetfőnöke, Keith Schembri, ám máris gyanúsítottá vált Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró felrobbantásával összefüggésben.

Mint arról beszámoltunk tegnap, lemondott Keith Schembri, a máltai miniszterelnök, Joseph Muscat kabinetfőnöke. Az ok hátterében Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró felrobbantása áll, hiszen kiderült, a kabinetfőnök kihallgatását tervezi az uniós szigetországi rendőrség. A The Times of Malta értesülései szerint szerdán a kihallgatása után le is tartóztatták, mert összefüggésbe hozható a 2017-es gyilkossággal.

Az is kiderült, hogy a Keith Schembri szoros üzleti kapcsolatban áll Yorgen Fenech vállalkozóval, akit a múlt héten tartóztattak le.

A gyilkosság indítéka is az lehetett, hogy a rendőrség szerint 2017 októberi felrobbantását megelőzően az ismert máltai oknyomozó újságíró olyan iratokhoz jutott hozzá egy helyi erőművi beruházás kapcsán, amelyekből kiderült, hogy Yorgen Fenech korrupciós pénzeket adhatott át a Schembrinek, valamint Konrad Mizzi máltai energiaügyi miniszternek.

Daphne Caruana Galizia: A szólásszabadság ára – Vélemény / ContextUs

A tragédia híre átsöpört Európán. Október 24-én már döntöttek is az EU-ban arról, hogy egy sajtóterem nevét fogja viselni az áldozatnak. Hazánkban is nagy megdöbbenést váltott ki az ügy, sok hírportál cikkezett róla az a . Azt viszont el tudom képzelni, hogy egyesek fejében még így is felmerülhet, hogy jaj nekünk, nagy bajban vagyunk.

Konrad Mizzi egyébként ugyancsak benyújtotta a lemondását tegnap.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet