Nem az elkövetett hibák, hanem a rendszer az oka az ellenzék hatalmas április 3-i vereségének.

Nem hisz abban Márki-Zay Péter, hogy Orbán Viktort és kormányát a jelenlegi játékszabályok szerint le lehet váltani – derül ki abból videóból, amelyet a hatpárti ellenzéki összefogás, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje tett közzé vasárnap délután Facebook-oldalán, szemlézte a Népszava.

Húsvéti beszédét a politikus azzal kezdi, hogy ne essünk abba a tévedésbe, hogy a választási vereség okát egymásban látjuk, ugyanis „nem az elkövetett hibák, hanem a körülöttünk kiépült rendszer” az oka annak, hogy két héttel ezelőtt nem sikerülhetett „ez a nagyon fontos projekt”, amelyre ő az életét tett fel. 

Szerinte ki kell mondani ez volt az utolsó kísérlet, amely el is bukott, aki most úgy gondolja, hogy ugyanezt megkísérelve négy év múlva a rendszer leváltható, egyben legitimálja is a rendszert, úgy állítja be, mint hogy ha ezek a választások demokratikusak lettek volna, miközben egyáltalán nem voltak azok.

Kapcsolódó cikk

Az ő céljuk ezért nemcsak „a lehetetlennek nyilvánítható” kormányváltás, hanem a rendszernek az „alapvető” leváltása. Magyarországnak más modellre van szüksége.
Ehhez az építkezéshez – fejtegeti Márki-Zay Péter – idő kell, meg kell találni azokat az utakat, amelyek Magyarországot előre viszik, nem mellesleg számítani kell egymásra, „akik megfogtuk egymás kezét, most ne engedjük el”. Ő Hódmezővásárhely polgármestereként is támaszt fog nyújtani.
A politikus beszél arról is, hogy a parlamenti választás napja, április 3. óta eltelt két hétben kétezer új tag jelentkezett a Kossuth Körökbe, és „a szabadságnak ezek a kis körei” jelentjetik a kiutat a válságból.

Kapcsolódó cikk

(A Kossuth Körök a Márki-Zay Péter fémjelezte Mindenki Magyarországa Mozgalom helyi szervezeti egységei.) Együtt kell tennünk valamit azért – folytatja –, hogy Magyarország ne az Európai Unió „legszegényebb, elnéptelenedő, legkorruptabb” országa legyen, közvetlen emberi kapcsolatokat kell építeni és erősíteni, ami megteremti a nyilvánosság új formáit, az igazságot pedig el kell juttatni minden magyarországi településre – céloz arra, hogy a Fidesz-KDNP gyakorlatilag az egyeduralkodó politikai erő a magyar vidéken.

De Márki-Zay Péter elkezdték a „civilek pártjának” az építését is, amellyel két év múlva indul az európai parlamenti választáson. Egy széles társadalmi összefogással létrejövő, korrupcióellenes, az Európai Néppártban politizáló, mindenfajta szélsőségtől mentes közösség lesz – árulja el.

Márki-Zay Pétert korábban Jakab Péter, a Jobbik, és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is személyesen felelőssé tette az ellenzék hatalmas április 3-i vereségéért, vagyis hogy Orbán Viktor pártjának sikerült negyedszer is kétharmaddal győznie a parlamenti választáson.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet