Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, miniszterelnök-jelölt is részt vett a Fudan Egyetem megépítése elleni tüntetésen részt vett. Márki-Zay a villáminterjú során azt mondta, „az ellenzék nem fogadhatja el, a nemzeti érdekeinkkel ellentétes”.

Többezressé duzzadt a Fudan Egyetem-tüntetés

Demonstrációt szervezett Jámbor András, a Fővárosi Önkormányzat munkatársa, valamint  a Szikra Mozgalom Tüntetés a Diákvárosért, a Fidesz ellen! címmel június 05-én. A megmozdulást a kétes hitelekből épülő, a Diákváros javarészét elfoglaló, kínai Fudan Egyetem ellen hívták életre. Az eseményhez majdnem minden ellenzéki párt csatlakozott. Több ezren vettek részt a tiltakozáson.

Fudan Egyetem-tüntetés: „Orbán Viktor minden képzeletet felülmúló vagyonnal a zsebében fog megbukni”

Több ezren vettek részt a tiltakozáson.

Tovább olvasom »
Kapcsolódó cikk

A tüntetésen Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, miniszterelnök-jelölt is részt vett, aki villáminterjút adott a ContextUsnak.

Márki-Zay Péter: „Semmi sem visszafordíthatatlan”

ContextUs: Hogyan érzi magát itt, a tömegben?

Nagyon jól.

ContextUs: Az Andrássy úttól kezdve végig a tüntetőkkel haladt. Milyen volt a hangulat útközben?

Itt annyira nem rajonganak az emberek a Fideszért. Ezt megfigyeltem. (mosolyog)

ContextUs: Keresték meg negatív kritikával?

Akinek esetleg negatív véleménye lett volna, az magában tartotta. Akikkel én találkoztam, azok sok sikert kívántak és igyekeztek támogatni.

Marki-Zay Peter Fudan Egyetem Tuntetes Interju
Márki-Zay Péter Miniszterelnök-Jelölt A Fudan Egyetem-Tüntetésen / Fotó: Végh László

ContextUs: Karácsony Gergely, Baranyi Krisztina és Jámbor András is felszólalt a Kossuth téren. Ön miért nem mond ma beszédet?

Beszéltem Karácsony Gergellyel ma is – más ügyben –, és nagyon sok sikert kívánok neki. Szolidaritásból vagyok itt. De úgy tudom, főpolgármester úr említette is, hogy itt más miniszterelnök-jelöltek nem mondanak beszédet. Azt gondolom, hogy ez elsősorban a helyi önkormányzatok ügye, de persze az országé.

ContextUs: Ha a választásokig elkezdik építeni a Fudan Egyetem budapesti kampuszát, ellenzéki győzelem esetén van arra stratégiájuk, hogy mi lesz a projekttel?

Őszintén szólva, ez Paks II-höz hasonló kérdés. Ott aláírt szerződés jött létre az oroszokkal. Többnyire titkosított, tehát nem tudjuk, hogyan lehet fölmondani, ha valaki egyáltalán föl akarja mondani. Nagy kérdés az is, hogy meddig jut el a folyamat. Azt gondolom – a Fidesszel ellentétben –, hogy semmi nem visszafordíthatatlan. Az az Alaptörvény sem az, ami alapján az ő kizárólagos hatalomra törekvésük tiltott.

Az az Alaptörvény maga is az ő kizárólagos hatalmukat szolgálta, a választási törvénnyel, a Médiatanáccsal, Polt Péterrel és az ügyészségével együtt.

Szerintem az egyetemek alapítványi kézbe adását sem szabad elfogadnunk. Ezeket egyből semmisnek kell tekinteni és fel kell mondani. És nyilvánvaló, hogy a Fudan Egyetem ügye is hasonló kérdés: az ellenzék nem fogadhatja el, a nemzeti érdekeinkkel ellentétes.

ContextUs: Ha már az egyetemek alapítványi kézbe adását említette, a Fudan Egyetem elleni tüntetést össze lehetett volna vonni ezzel. Ez nem történt meg.

Ezt a szervezőktől kell megkérdezni. (mosolyog)

Márki-Zay Péter

Dr. Márki-Zay Péter villamosmérnök, közgazdász, marketingszakember, politikus és történész. 2004-ben feleségével és öt gyermekével Kanadába költözött, ahol marketingesként a CARQUEST autóalkatrész-kereskedő cégnél kapott állást. 2006-ban az Amerikai Egyesült Államokba költöztek. 2009-ben tért haza a család Magyarországra, immáron hét gyermekkel. Három évvel ezelőtt, 2018-ban Hódmezővásárhelyen az időközi polgármester-választást megnyerte függetlenként, ám az ellenzéki pártok támogatásával, és még ebben az évben létrehozta a Mindenki Magyarországa Mozgalmat. 2021 januárjában bejelentette, indul miniszterelnök-jelöltként az ellenzéki előválasztáson.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet