Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás volt miniszterelnök-jelöltje arról beszélt, hogy milyen hatással volt a háború a választások eredményére.

Márki-Zay Péter Szabad Európának adott interjújában, amit a 24.hu szemlézett, arról mesélt, hogy az orosz-ukrán háború kitörésekor hiába beszéltek volna programjukról, senkit sem érdekelt semmi a háborún kívül.

Nem a mi választásunk volt, hogy a háború téma lesz, hanem a Fideszé. Ráadásul a kezdetektől fogva azt mértük, hogy a háború nagyon kedvez Orbánnak. Olyankor az emberek mindig stabilitásra vágynak

– mondta a volt miniszterelnök-jelölt. Azt is hozzátette, hogy az ellenzék az Orbán-Putyin kapcsolattal próbálta ellensúlyozni a kormány háború-béke narratíváját. “Most az új migráns a háború volt”.

A budai választókerületekben elért ellenzéki sikerekből arra következtetett, hogy a személye megszólított konzervatív rétegeket, de országos szinten a “vásárhelyi modell” elbukott.

Kapcsolódó cikk

Az ellenzéki pártokról azt mondta, hogy voltak olyan pártok, akik a közös kampány helyett a saját frakcióméretükre és saját jelöltjeikre koncentráltak. “De a kampány egészében már csak egy ilyen volt” – jelentette ki.

Márki-Zay nem ül be a parlamentbe, szerint nincs értelme a parlamenti politizálásnak, de nem ítéli el azokat, akik felvették mandátumukat. Úgy gondolja, az ellenzéki összefogás jelenlegi formájában megbukott, és nem folytatódhat a jövőben sem.

Mostantól kezdve nem ellenzék, hanem ellenállás van

– jelentette ki.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet