Most már hivatalos, hogy Maróth Miklós kerül az MTA-ról leválasztott kutatóhálozatok élére

Maróth Miklós kerül a Magyar Tudományos Akadémiáról leválasztott kutatóhálozatók élére. Eddig csak sejteni lehetett, de most már Palkovics László, az innovációs és technológiai miniszter is megerősítette csütörtökön.

A volt MTA-alenök, Maróth Miklós kerül az intézményről leválasztott kutatóhálozatók élére – erősítette meg Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön, írja a HVG.

A lap azt írja, hogy Palkovics jelöltje, Lovász László, az MTA-elnök szinte az utolsó pillanatig gondolkodott.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A legelején, amikor az Akadémia finanszírozását megváltoztató törvény kijött, nagyon közel kerültem ahhoz, hogy tiltakozásképp lemondjak[/perfectpullquote]

– mondta a 168 Órának Lovász László.

Maróth Miklós Magyar Tudományos Akadémia Kutatóhálózatok
Maróth Miklós, A Magyar Tudományos Akadémia Korábbi Alelnöke / Fotó: Mti

Ám csütörtökön délelőtt úgy fogalmazott Palkovics László miniszter, hogy Maróth Miklós “teljes mértékben konszenzusos jelölt” volt. Mint hozzátette, nem volt kényszer Lovász László irányába, végigmentek azon öt jelölten, akiket mind a ketten alkalmasnak találtak a feladatra.

Korábban nem volt hivatalos, csak sejteni lehetett, hogy Maróth Miklós fogja vezetni az Eötvös Loránd Kutatási Hálozatot (ELKH), a HVG csak forrásaira hivatkozott. Most már hivatalos.

Most már hivatalos: megszavazták az MTA-t átalakítását

Nagyon rég húzódott már az egyeztetés az Magyar Tudományos AKadémia (MTA), annak elnöke, Lovász László és a kormány, Palkovics László között. Volt, amikor megzsarolhatta Palkovics az MTA elnökét. Volt, hogy információk szerint közel álltak a megállapodásra. Volt, hogy a kormány hajhatatlan volt, de Lovász bizakodó.

A lap megjegyzi, hogy értesülései szerint Lovász és Maróth kedden találkozott, valamint a Magyar Tudományos Akadémia elnöke diktátumszerű ajánlatott kapott. Hozzáteszi a HVG, hogy Palkovics kizárólag idősebbeket keresett, ám ezt a miniszter cáfolta, szerinte a jelöltek között fiatalabbak is voltak.

Maróth Miklós egyébként pályázott még 2014-ben az MTA elnöki posztjára, ám Lovász Lászlóval szemben alul maradt.

Maróth részt vett az átalakításról szóló vitákban is, és az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviseletében volt az MTA Kutatóhálózati Tudományos Elnökie Bizottság társelnöke.

Elsötétült az MTA online helyesírás-ellenőrzője a kormányi intézkedés után

Kedden megszavazta az Országgyűlés a Magyar Tudományos Akadémia Palkovics László, Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszter javaslatát. Az elfogadott szabály azt jelenti, hogy az intézmény kutatóintézetek-hálózatának működtetése átkerül az újonnan létrejövő Eötvös Lóránd Kutatási Hálózathoz. Nagyon rég húzódott már az egyeztetés az Magyar Tudományos AKadémia (MTA), annak elnöke, Lovász László és a kormány, Palkovics László között.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) korábban azon a véleményen volt, hogy elismert tudós nem vállalná a posztot, mert azzal megsemmisíti addigi tudományos munkásságát.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk