Tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték azt a szlovén férfit, aki mindössze két hónap leforgása alatt mások nevében hétszer is megkapta a covid elleni oltóanyagot.

Az ítélet nem jogerős

A testület elítélte azt a négy személyt is, akik fizettek a férfinak azért, hogy a nevükben vegye fel a vakcinát. Ők pénzbüntetést kaptak: kettőre fejenként 2550, a másik kettőre pedig fejenként 1360 euró pénzbírságot szabott ki a bíróság. Az ő ítéletük sem jogerős – írta az MTI.

A szlovén sajtó decemberben számolt be az esetről: a szabadságvesztésre ítélt vádlott különböző oltópontokon jelentkezett oltásra a négy férfi nevében, az ő betegkártyájukat használva.

A nyolcadik oltásnál kapták el a csaló férfit

A nyolcadik oltás felvételénél már a rendőrség várta, amely a helyszínen le is tartóztatta őt. A másik négy személyt azzal vádolják, hogy kihasználták és manipulálták a letartóztatott férfit, akinek szociális problémái voltak, ezért csekély összegért cserében az egészségét is hajlandó volt kockáztatni.
A szlovén törvények szerint aki hivatalos állami szervtől vagy közjegyzőtől hamis nyilatkozat alapján kap igazolást, három évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

Nemrég egy hasonló esetről számoltunk be, akkor viszont a férfi nem mások helyett, de idegen nevekkel vett fel oltásokat saját maga miatt, az egészségének érdekében akart direkt többet kapni – ugyanis erősebbnek érezte magát a vakcinától.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.