Mit tehetünk azokkal szemben, akik nem hajlandóak maszkot hordani?  

Hogyan működik a megszégyenítés? Vajon a renitens maszktagadók ellen hatékony eszköz a megszégyenítés? Két professzor két különböző hozzáállásból közelítette meg a témát.

Ízlelgessük a fogalmat: maszkszégyenítés

Éppen az elmúlt hétvégén járta be a világsajtót a hír, miszerint Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke, először viselt maszkot nyilvános eseményen. Az elnök mindeddig azt vallotta, mindenkinek saját döntése, viseli-e a védőfelszerelést, amelyről régóta bebizonyosodott megelőző szerepe. Úgy tűnik tehát, hogy a rekordszámú regisztrált megbetegedésekkel fenyegető Dr. Anthony Fauci és népszerűségének csökkenése miatt a „magányos harcos” is kénytelen volt változtatni maszkszkeptikus hozzáállásán.

trump maszkban maszkszegyenites
Donald Trump először viselt nyilvános eseményen maszkot / Fotó: Reuters

Az amerikai társadalomban is megosztottságot és feszültséget generál a maszkot viselők és maszkot nem viselők közötti konfliktus. Florida államban egy élelmiszerlánc alkalmazottját kirúgták, mert egy vevőt figyelmeztetett a maszkviselésre. Nevada államban viszont azt a vendéget tartóztatták le, aki nem volt hajlandó maszkot felvenni egy kaszinóban. Franciaországban elhunyt az a buszvezető, aki rászólt egy maszk nélkül utazó társaságra, akik emiatt összevertek. De Magyarországon is történt tettlegességig fajuló konfliktus a maszk hiánya okán.

A Facebook és az Instagram is figyelmeztet a maszkviselés fontosságára

A karanténok feloldása után az emberek egyre inkább szabadabb életet élhetnek és hódolhatnak szociális igényeiknek. A maszkviselés kérdése viszont megosztja az embereket, akár ölre is mennek érte. A Facebook bejelentette, hogy elindít egy információs kampányt, amely arra hívja fel a felhasználók figyelmét, hogy viseljenek maszkot, ha elmennek hazulról, írja a .

A Big Think a „maszkszégyenítés” témájában két tudós véleményét ütköztette. Egyre több olyan videót töltenek fel az emberek ugyanis a közösségi oldalakra, amelyben egészen új szintre emelik a virtuális közösség előtti megszégyenítést. A maszkviselés-pártiak fegyvere vajon tényleg hatékony?

Tess Wilkinson-Ryan a Penn Egyetem jogász és pszichológia professzora azt állítja, a felháborodásunkat az egyének helyett az intézményeken kéne kitöltenünk.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ha a kollektív haragunkat, felháborodásunkat, gyászunkat a politikai változás kiváltására használnánk, egészen más helyzetben lennénk. A társasági távolságtartás hiánya miatt megszégyeníteni másokat értelmetlen és káros. Ahhoz, hogy a megszégyenítés célba érjen, újra kéne értelmezni a fogalmat: ne az embereket okoljuk a helytelen döntéseik miatt, hanem azt kérjük számon, miért lehetséges a helytelen döntés[/perfectpullquote]

– fejtette ki véleményét a szakértő, aki a kormánytól sokkal szigorúbb központi intézkedéseket, egyértelmű kommunikációt várna az újranyitás után. Elítélte, hogy a világjárványt politikai fegyverként kezelik. Az egyéneknek a másokon való felháborodás helyett viszont az empatikus viselkedést ajánlja, és hogy Wilkinson-Ryan szerint a lényeg az, hogy részrehajlás nélkül ítéljük meg a többiek törekvéseit.

Így szégyeníts meg hatékonyan

Jennifer Jacquet, a New York-i Egyetem docense szerint viszont működhet a megszégyenítés a renitensekkel szemben. Úgy véli, az individualista és kollektivista társadalom különbözőségeiből ered a probléma. Rámutat, a szégyenérzet olyan alapvető érzelem, ami rendkívül nagy elriasztó hatással bír az egyénre a kisebb (max. 150 fős) közösségeken belül.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A szabályszegésnek ki kell váltania valamilyen csoport ellenérzését. A kívánt magatartástól jól megkülönböztethetőnek kell lennie, hivatalos büntetés nem jár érte. A szabályszegőnek meg kell értenie, miért vált ki a csoportban ellenérzést. A szégyenítésnek megbízható forrásból kell érkeznie. Oda kell irányulnia, ahonnan a legnagyobb előny származhat, és következetesen kell végrehajtani[/perfectpullquote]

– foglalta össze Jacquet a hatékony megszégyenítés hét feltételét.

Laura Fuchs, New York-i fotós: „Mindenki mosolyogjon a maszk alatt is!”

A koronavírus-járvány egyik legnagyobb gócpontja New York városában alakult ki. A John Hopkins Egyetem adatai szerint a vonzáskörzetével együtt több mint 20 milliós metropoliszban több mint 330 ezer megbetegedést és több mint 26 ezer halálesetet regisztráltak. Laura Fuchs fotós ebben a tragikus időszakban is próbált a pozitívumokra koncentrálni.

A maszkviselés kérdése nyilván a közösség minden tagját érinti. A maszk nem hordása távol áll a kívánt magatartástól, és jelenleg nincs szankcionálva (bár Amerikában néhány városban éppen változtatni akarnak ezen). Több köztiszteletben álló szakértő szervezet, személyiség szólít fel a maszkviselésre, bár ez a kérdés átpolitizálódásának is tűnhet, ami az utolsó két tényezőt befolyásolhatja.

Jennifer Jacquet: How do You Punish Global Mega-Corp? Shame Them | WIRED 2014 | WIRED

Shame is one of the most powerful tools of punishment we have as a society, said Jennifer Jacquet – Full WIRED 2014 talk Subscribe to WIRED ►► http://po.st/S…

Jacquet azzal érvel, hogy rengeteg megszégyenítésen alapuló, hatásos kampány jött már létre. A delfineket megölő halászok vagy a munkásaiknak elégtelen feltételeket biztosító gyártulajdonosok elleni sikeres fellépés után az elnyomott csoportok körülményei javultak.

Már a legnagyobb olasz divatházak is beálltak maszkokat készíteni

Manapság a koronavírus elleni védőfelszerelésekből van a legnagyobb hiány a világon. Gyakran még a frontvonalban dolgozó orvosoknak és ápolószemélyzetnek sincs megfelelő felszerelése, vagy nagyon kell spórolniuk a szűkös készletekkel. Nem csoda tehát, hogy a hatóságok minden követ megmozgatnak, hogy el tudják látni a kórházi dolgozókat a szükséges védelemmel.

Wilkinson-Ryan azt mondja, hogy a veszélyeztetetteknek (immunológiai kezelés alatt állók, idősek, húsipari dolgozók) hatékonyabb kormányzati intézkedésekre van szükségük. Jelenleg azonban a megszégyenítés az egyik olyan kevés eszköz, amely jobb belátásra bírhat.

Jacquet azt írja, hogy amennyiben a megszégyenítést jól és jókor használják, az a közösség szolgálatában áll, amivel fejlődhet a társadalom.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Amerikában sokkal rosszabb már nem jöhet, így néhány jól irányzott megszégyenítés hatásos lehet, kisebb vagy nagyobb mértékben[/perfectpullquote]

– ajánlotta a professzor.

koronavirus hirek magyarorszagon majus budapest scaled
Aluljáró lépcsőjét fertőtleníti a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. munkatársa a koronavírus-járvány miatt Újpest-Központnál 2020. március 25-én / Fotó:
MTI / Mónus Márton

Magyarországon a jelenlegi szabályozások szerint a tömegközelekedési eszközökön, boltokban, piacokon és taxiban kötelező a maszkviselés. Bár jelenleg a hivatalos adatok szerint kevés a fertőzött, fontos az elővigyázatosság, főleg, hogy a környező országokban újra erősödő tendenciát mutatnak a járványügyi statisztikák.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból