Hogyan működik a megszégyenítés? Vajon a renitens maszktagadók ellen hatékony eszköz a megszégyenítés? Két professzor két különböző hozzáállásból közelítette meg a témát.

Ízlelgessük a fogalmat: maszkszégyenítés

Éppen az elmúlt hétvégén járta be a világsajtót a hír, miszerint Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke, először viselt maszkot nyilvános eseményen. Az elnök mindeddig azt vallotta, mindenkinek saját döntése, viseli-e a védőfelszerelést, amelyről régóta bebizonyosodott megelőző szerepe. Úgy tűnik tehát, hogy a rekordszámú regisztrált megbetegedésekkel fenyegető Dr. Anthony Fauci és népszerűségének csökkenése miatt a „magányos harcos” is kénytelen volt változtatni maszkszkeptikus hozzáállásán.

Trump Maszkban Maszkszegyenites
Donald Trump Először Viselt Nyilvános Eseményen Maszkot / Fotó: Reuters

Az amerikai társadalomban is megosztottságot és feszültséget generál a maszkot viselők és maszkot nem viselők közötti konfliktus. Florida államban egy élelmiszerlánc alkalmazottját kirúgták, mert egy vevőt figyelmeztetett a maszkviselésre. Nevada államban viszont azt a vendéget tartóztatták le, aki nem volt hajlandó maszkot felvenni egy kaszinóban. Franciaországban elhunyt az a buszvezető, aki rászólt egy maszk nélkül utazó társaságra, akik emiatt összevertek. De Magyarországon is történt tettlegességig fajuló konfliktus a maszk hiánya okán.

A Facebook és az Instagram is figyelmeztet a maszkviselés fontosságára

A karanténok feloldása után az emberek egyre inkább szabadabb életet élhetnek és hódolhatnak szociális igényeiknek. A maszkviselés kérdése viszont megosztja az embereket, akár ölre is mennek érte. A Facebook bejelentette, hogy elindít egy információs kampányt, amely arra hívja fel a felhasználók figyelmét, hogy viseljenek maszkot, ha elmennek hazulról, írja a .

A Big Think a „maszkszégyenítés” témájában két tudós véleményét ütköztette. Egyre több olyan videót töltenek fel az emberek ugyanis a közösségi oldalakra, amelyben egészen új szintre emelik a virtuális közösség előtti megszégyenítést. A maszkviselés-pártiak fegyvere vajon tényleg hatékony?

Tess Wilkinson-Ryan a Penn Egyetem jogász és pszichológia professzora azt állítja, a felháborodásunkat az egyének helyett az intézményeken kéne kitöltenünk.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ha a kollektív haragunkat, felháborodásunkat, gyászunkat a politikai változás kiváltására használnánk, egészen más helyzetben lennénk. A társasági távolságtartás hiánya miatt megszégyeníteni másokat értelmetlen és káros. Ahhoz, hogy a megszégyenítés célba érjen, újra kéne értelmezni a fogalmat: ne az embereket okoljuk a helytelen döntéseik miatt, hanem azt kérjük számon, miért lehetséges a helytelen döntés[/perfectpullquote]

– fejtette ki véleményét a szakértő, aki a kormánytól sokkal szigorúbb központi intézkedéseket, egyértelmű kommunikációt várna az újranyitás után. Elítélte, hogy a világjárványt politikai fegyverként kezelik. Az egyéneknek a másokon való felháborodás helyett viszont az empatikus viselkedést ajánlja, és hogy Wilkinson-Ryan szerint a lényeg az, hogy részrehajlás nélkül ítéljük meg a többiek törekvéseit.

Így szégyeníts meg hatékonyan

Jennifer Jacquet, a New York-i Egyetem docense szerint viszont működhet a megszégyenítés a renitensekkel szemben. Úgy véli, az individualista és kollektivista társadalom különbözőségeiből ered a probléma. Rámutat, a szégyenérzet olyan alapvető érzelem, ami rendkívül nagy elriasztó hatással bír az egyénre a kisebb (max. 150 fős) közösségeken belül.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A szabályszegésnek ki kell váltania valamilyen csoport ellenérzését. A kívánt magatartástól jól megkülönböztethetőnek kell lennie, hivatalos büntetés nem jár érte. A szabályszegőnek meg kell értenie, miért vált ki a csoportban ellenérzést. A szégyenítésnek megbízható forrásból kell érkeznie. Oda kell irányulnia, ahonnan a legnagyobb előny származhat, és következetesen kell végrehajtani[/perfectpullquote]

– foglalta össze Jacquet a hatékony megszégyenítés hét feltételét.

Laura Fuchs, New York-i fotós: „Mindenki mosolyogjon a maszk alatt is!”

A koronavírus-járvány egyik legnagyobb gócpontja New York városában alakult ki. A John Hopkins Egyetem adatai szerint a vonzáskörzetével együtt több mint 20 milliós metropoliszban több mint 330 ezer megbetegedést és több mint 26 ezer halálesetet regisztráltak. Laura Fuchs fotós ebben a tragikus időszakban is próbált a pozitívumokra koncentrálni.

A maszkviselés kérdése nyilván a közösség minden tagját érinti. A maszk nem hordása távol áll a kívánt magatartástól, és jelenleg nincs szankcionálva (bár Amerikában néhány városban éppen változtatni akarnak ezen). Több köztiszteletben álló szakértő szervezet, személyiség szólít fel a maszkviselésre, bár ez a kérdés átpolitizálódásának is tűnhet, ami az utolsó két tényezőt befolyásolhatja.

Jennifer Jacquet: How do You Punish Global Mega-Corp? Shame Them | WIRED 2014 | WIRED

Shame is one of the most powerful tools of punishment we have as a society, said Jennifer Jacquet – Full WIRED 2014 talk Subscribe to WIRED ►► http://po.st/S…

Jacquet azzal érvel, hogy rengeteg megszégyenítésen alapuló, hatásos kampány jött már létre. A delfineket megölő halászok vagy a munkásaiknak elégtelen feltételeket biztosító gyártulajdonosok elleni sikeres fellépés után az elnyomott csoportok körülményei javultak.

Már a legnagyobb olasz divatházak is beálltak maszkokat készíteni

Manapság a koronavírus elleni védőfelszerelésekből van a legnagyobb hiány a világon. Gyakran még a frontvonalban dolgozó orvosoknak és ápolószemélyzetnek sincs megfelelő felszerelése, vagy nagyon kell spórolniuk a szűkös készletekkel. Nem csoda tehát, hogy a hatóságok minden követ megmozgatnak, hogy el tudják látni a kórházi dolgozókat a szükséges védelemmel.

Wilkinson-Ryan azt mondja, hogy a veszélyeztetetteknek (immunológiai kezelés alatt állók, idősek, húsipari dolgozók) hatékonyabb kormányzati intézkedésekre van szükségük. Jelenleg azonban a megszégyenítés az egyik olyan kevés eszköz, amely jobb belátásra bírhat.

Jacquet azt írja, hogy amennyiben a megszégyenítést jól és jókor használják, az a közösség szolgálatában áll, amivel fejlődhet a társadalom.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Amerikában sokkal rosszabb már nem jöhet, így néhány jól irányzott megszégyenítés hatásos lehet, kisebb vagy nagyobb mértékben[/perfectpullquote]

– ajánlotta a professzor.

Koronavirus Hirek Magyarorszagon Majus Budapest Scaled
Aluljáró Lépcsőjét Fertőtleníti A Fővárosi Közterület-Fenntartó (Fkf) Zrt. Munkatársa A Koronavírus-Járvány Miatt Újpest-Központnál 2020. Március 25-Én / Fotó:
Mti / Mónus Márton

Magyarországon a jelenlegi szabályozások szerint a tömegközelekedési eszközökön, boltokban, piacokon és taxiban kötelező a maszkviselés. Bár jelenleg a hivatalos adatok szerint kevés a fertőzött, fontos az elővigyázatosság, főleg, hogy a környező országokban újra erősödő tendenciát mutatnak a járványügyi statisztikák.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.