Többen Demeter Szilárd lemondását követelik.

Felkorbácsolt kedélyek

A legnagyobb magyarországi zsidó szervezet, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetség (Mazshisz) felháborodását fejezte ki Demeter Szilárd miniszteri biztos szombaton megjelent publicisztikája kapcsán. Anitszemitának minősülő írásában a magyar kulturális élet egyik legbefolyásosabb állami irányítójaként számontartott Demeter gázkamrának nevezi Európát és Hitlerhez hasonlítja Soros Györgyöt.

Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen, 75 évvel Auschwitz után egy állami intézmény vezetőjétől pedig megbocsáthatatlan. Auschwitzban több mint 430 ezer honfitársunkat gázosították el. Aki ezt aktuálpolitikai vita kapcsán, akár csak áttételesen is relativizálja, az érzéketlen a 20. századi magyar történelem és a honi zsidóság fájdalmai iránt

– jelentette ki közleményében a Mazsihisz.

A publicisztika a holokauszt relativizálásának tankönyvi esete, ennélfogva nem egyeztethető össze az antiszemitizmus minden formája ellen meghirdetett kormányzati zéró toleranciával. A Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjétől súlyos felelőtlenség létező előítéletekre rájátszani. Demeter Szilárdnak írása vállalhatatlan minden jóérzésű polgár számára

– fűzték hozzá reagálásukban.

A nagykövetség szerint is elfogadhatatlan

Az izraeli nagykövetség a Twitteren reagált, mondván: elutasítják a holokauszt emlékének bármilyen célból történő felhasználását, illetve az azzal való visszaélését – úgy ahogy azt a szombaton megjelent véleménycikk tette. A nagykövetség szerint elfogadhatatlan, hogy az emberiség történetének legsúlyosabb bűncselekményét vagy annak elkövetőit bárki összekösse bármilyen kortárs vitával.

Ahogyan arról a ContextUs is beszámolt, a miniszteri biztos Origón megjelent írása heves indulatokat váltott ki a kulturális szcénán belül. Vámos Miklós állítja, egyenesen törvénysértő a politikus nyilatkozata.

Végetnemérő vasárnapi vita

Demeter Szilárd vasárnap délelőtt az MTIn keresztül kiadott közleményben válaszolt a Mazsihisznek. Mint írta, a holokauszt és mindaz, ami a XX. században történt a zsidósággal, „kisajátíthatatlan. Mindannyiunk közös öröksége. És mindannyiunk közös felelőssége, hogy soha többé ne forduljon elő még csak hasonló sem Európában”.

Demeter Szilard Soros Gyorgy
/ Fotó: Mohácsi Árpád László

Demeter szerint jelenleg nem csak a zsidók vannak veszélyben. A jogállamiság „gumifogalmával, a szolidaritás és tolerancia fogalmainak kiforgatásával minden olyan polgár veszélybe kerül, aki a zsidó-keresztény kultúrán alapuló többezer éves európai életformát szeretné megőrizni”.

75 évvel Auschwitz után ott tartunk, hogy a liberális mainstream nettó náci logikát működtet. Ez valóban elfogadhatatlan. És én nem is fogadom el

– zárta közleményét Demeter Szilárd, majd hozzátette, azt szeretné, hogy Magyarország továbbra is Európa egyik legbiztonságosabb országa maradjon mind a zsidó- (sic!), mind a keresztény magyarok számára.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet