Hallgatom Meghalt Bíró Ádám, a Kozmix zenekar gitárosa

Meghalt Bíró Ádám, a Kozmix zenekar gitárosa

Promóció

Bíró Ádám, a Kozmix gitárosa hosszan tartó betegséggel küzdött, amelyről úgy tűnt, ismét legyőzi, de sajnos másképp alakult.

„De ezzel még igazán ráértél volna, Pajti”

Promóció
- Advertisement -

Meghalt Bíró Ádám, a Kozmix zenekar gitárosa – halálhírét az együtt erősítette meg Facebook-oldalukon.

Ádám néha mosolya mögé rejtett fájdalmaival és kitartásával, máskor utánozhatatlan stílusával, kitárulkozásával mutatta meg mindannyiunknak, hogy az élet mennyire sokféle, változó és semmi sem múlik el anélkül, hogy nyomot ne hagyna bennünk. Még a legreménytelenebb időkben is erőt sugárzott

– olvasható a közleményben, amelyhez a 20 éves jubileumi koncertjük egy videórészletét csatolták.

Security Check Required

No Description

Horváth “Hozso” Zsolt külön is megemlékezett zenésztársáról, barátjáról a Facebook-oldalán. Mint írta, “néha igazságtalan az élet, hogy miért pont ő, miért ilyen fiatalon. Előbb-utóbb mind elmegyünk, ezt egyikünk sem ússza meg… De ezzel még igazán ráértél volna, Pajti.”

A kezdetektől jelen volt

Bíró Ádám szinte a kezdetektől a Kozmix tagja volt. Noha a zenekar 1995-ben, három taggal indult – Móré “Vitamin” András később a Happy Gangbe igazolt –, és mindig is Lánya Lalával és Horváth “Hozso” Zsolttal azonosították az együttest, az 1998-as Petőfi Csarnok-koncert után szinte minden fellépésükön élő hangszereléssel adták elő, amelyben nagy szerepe volt Bíró Ádámnak is.

Lánya Lala (b) és Bíró Ádám (j) / Fotó: A Kozmix hivatalos Facebook-oldala

Bíró hihetelen szerenységgel nyilatkozott a Music Mediának 2016-ban. Mint mondta az interjúban, „egy fabatkát sem érő zenész” mint gitáros. Hozzátette, egy normális riffet sem tudott eljátszani a sajátjain kívül. Noha megjegyezte, elvből nem volt képest megtanulni és eljátszani egyetlen zenekar dalát sem, inkább írt egy hasonlót.

Ráadásul már kölyökkorom óta imádtam a szinti zenéket. Pink Floyd-mániám mellett, Jarre és Shultz-korszak mellett az összes szintis megmozdulásért rajongtam. Így egy szintis lelkületű, kísérletezgetős gitáros vagyok. (…) Tanulmányoztam az emberi test és szervek frekvenciáját, a keleti dupla és torokéneklést, a furcsa misztikus hangszerek csodáit, s ezeket ültettem át gitárszinti zenébe

– mondta Bíró. Mint visszaemlékezett, erre akkor senki nem volt kíváncsi, de „egyszer megmutattam Hangyának – aki a Lázadááás! című nóta eredeti feljátszója –, s azt mondta: no, a Kozmix pont ilyen gitárost keres.” Ezt követően Hangya felhívta Hozsót, akinek nagyon tetszett, ahogyan Bíró „rárögtönzött szintis stílusban” a Minden most kezdődik számra. Hozso fel is hívta a meghallgatás közben Lányi Lalát, kapott néhány cédét és műsorrendet, két nappal később már Hódmezővásárhelyen telt ház előtt játszott a sportcsarnokban.

Kozmix-Minden most kezdődik el

készült 1998-ban rendező: Tabár István készítette: Andrics László

„Akkor még újdonság volt a techno és a gitár keveredése, szerintem még ma is meglepődnek sokan, hogy a Kozmixnak van gitárosa” – mondta Bíró Ádám.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3