Meghalt Bíró Ádám, a Kozmix zenekar gitárosa

Bíró Ádám, a Kozmix gitárosa hosszan tartó betegséggel küzdött, amelyről úgy tűnt, ismét legyőzi, de sajnos másképp alakult.

„De ezzel még igazán ráértél volna, Pajti”

Meghalt Bíró Ádám, a Kozmix zenekar gitárosa – halálhírét az együtt erősítette meg Facebook-oldalukon.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ádám néha mosolya mögé rejtett fájdalmaival és kitartásával, máskor utánozhatatlan stílusával, kitárulkozásával mutatta meg mindannyiunknak, hogy az élet mennyire sokféle, változó és semmi sem múlik el anélkül, hogy nyomot ne hagyna bennünk. Még a legreménytelenebb időkben is erőt sugárzott[/perfectpullquote]

– olvasható a közleményben, amelyhez a 20 éves jubileumi koncertjük egy videórészletét csatolták.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Horváth “Hozso” Zsolt külön is megemlékezett zenésztársáról, barátjáról a Facebook-oldalán. Mint írta, “néha igazságtalan az élet, hogy miért pont ő, miért ilyen fiatalon. Előbb-utóbb mind elmegyünk, ezt egyikünk sem ússza meg… De ezzel még igazán ráértél volna, Pajti.”

A kezdetektől jelen volt

Bíró Ádám szinte a kezdetektől a Kozmix tagja volt. Noha a zenekar 1995-ben, három taggal indult – Móré “Vitamin” András később a Happy Gangbe igazolt –, és mindig is Lánya Lalával és Horváth “Hozso” Zsolttal azonosították az együttest, az 1998-as Petőfi Csarnok-koncert után szinte minden fellépésükön élő hangszereléssel adták elő, amelyben nagy szerepe volt Bíró Ádámnak is.

kozmix gitarosa meghalt biro adam
Lánya Lala (b) és Bíró Ádám (j) / Fotó: A Kozmix hivatalos Facebook-oldala

Bíró hihetelen szerenységgel nyilatkozott a Music Mediának 2016-ban. Mint mondta az interjúban, „egy fabatkát sem érő zenész” mint gitáros. Hozzátette, egy normális riffet sem tudott eljátszani a sajátjain kívül. Noha megjegyezte, elvből nem volt képest megtanulni és eljátszani egyetlen zenekar dalát sem, inkább írt egy hasonlót.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ráadásul már kölyökkorom óta imádtam a szinti zenéket. Pink Floyd-mániám mellett, Jarre és Shultz-korszak mellett az összes szintis megmozdulásért rajongtam. Így egy szintis lelkületű, kísérletezgetős gitáros vagyok. (…) Tanulmányoztam az emberi test és szervek frekvenciáját, a keleti dupla és torokéneklést, a furcsa misztikus hangszerek csodáit, s ezeket ültettem át gitárszinti zenébe[/perfectpullquote]

– mondta Bíró. Mint visszaemlékezett, erre akkor senki nem volt kíváncsi, de „egyszer megmutattam Hangyának – aki a Lázadááás! című nóta eredeti feljátszója –, s azt mondta: no, a Kozmix pont ilyen gitárost keres.” Ezt követően Hangya felhívta Hozsót, akinek nagyon tetszett, ahogyan Bíró „rárögtönzött szintis stílusban” a Minden most kezdődik számra. Hozso fel is hívta a meghallgatás közben Lányi Lalát, kapott néhány cédét és műsorrendet, két nappal később már Hódmezővásárhelyen telt ház előtt játszott a sportcsarnokban.

Kozmix-Minden most kezdődik el

készült 1998-ban rendező: Tabár István készítette: Andrics László

„Akkor még újdonság volt a techno és a gitár keveredése, szerintem még ma is meglepődnek sokan, hogy a Kozmixnak van gitárosa” – mondta Bíró Ádám.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból