A The Animals zenekar alapító tagja és gitárosa, Hilton Valentine 77. életévében hunyt el.

Úttörő volt a rock and rock hangzására

Meghalt Hilton Valentine gitáros, a The Animals angol rockzenekar alapító tagja, aki a The House of the Rising Sun című amerikai dal feldolgozásának egyik legismertebb nyitó dallamát játszotta az 1960-as években, írja a CNN. A zenész pénteken hunyt el, 77 éves korában – közölte az együttes kiadója, az ABKCO Music vasárnap Valentine feleségére hivatkozva.

Meghalt Hilton Valentine Zenesz The Animals Zenekar
Hilton Valentine, a The Animals zenekar alapítója 1965-ben / Fotó: Monitor Pictures

“A The Animals zenekar alapító tagja és eredeti gitárosa, Valentine a gitározás úttörője volt, hatást gyakorolt a rock and roll hangzására évtizedeken át” – írta a kiadó Twitter-üzenetében

Hilton Valentine 1966-ban kezdett szólókarrierbe

Az északnyugat-angliai North Shieldsből származó zenész 1963-ban alapította meg az angol rockzenekart Eric Burdon énekessel, Chas Chandler basszusgitárossal, Alan Price orgonistával és John Steel dobossal. Az együttes leghíresebb dala, az 1964-ban feldolgozott a The House of the Rising Sun mind a brit, mind az amerikai zenei toplisták élére került.

The Animals - The House Of The Rising Sun 1964 (High Quality)

BEST QUALITY SOUND AND VIDEO. 🙂 The Animals - Don't Let Me Be Misunderstood 1965 https://www.youtube.com/watch?v=Bw7RTUEZMyg

A dal olyan visszhangot váltott ki az Egyesült Államokban, hogy sok ember alig akarta elhinni, az együttes az észak-angliai iparvidékről származik. 

A felkelő nap nyitó dallama soha nem fog már ugyanúgy hangozni. Nem csak el kell játszani, meg kell élni. Megszakad a szívem Hilton távozásának hirtelen hírére

– írta Eric Burdon Instagram-oldalán.

Kapcsolódó cikk

Valentine négy évig dolgozott az együttessel, és gitárjátéka olyan klasszikussá vált dalaikat tette feledhetetlenné, mint a Don’t Let Me Be Misunderstood, a We Gotta Get Out of This Place és a Don’t Bring Me Down.

Amikor 1966-ban az eredeti együttes felbomlott, Hilton Valentine szólókarrierbe kezdett, egyebek között elkészítette All in Your Head című albumát.

Kapcsolódó cikk

A The Animals zenekart 1994-ben beiktatták a Rock and Roll Hírességek csarnokába. Valentine az elmúlt években Connecticut amerikai szövetségi államban élt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet