Lawrence Ferlinghettit 1957-ben Allen Ginsberggel együtt bíróság elé állították, mert kiadta az Üvöltés című költeményt.

Lawrence Ferlinghetti San Francisco lelke

„Ahhoz, hogy valaki költő legyen 16 évesen, ahhoz 16 évesnek kell lennie. Ahhoz, hogy valaki költő legyen 40 évesen, ahhoz költőnek kell lennie. Hogy valaki 101 évesen költő lehessen, na, ahhoz Lawrence Ferlinghetti kell, hogy legyen” – mondta egy fiatal poéta, aki személyesen rótta le kegyeletét és virrasztott több mint száz gyászolóval együtt Lawrence Ferlinghetti legendás könyvesboltja előtt. A kaliforniai ikonikus művész február 22-én, Walter Bernsteinhez hasonlóan 101 éves korában, tüdőbetegségben hunyt el.

Lawrence Ferlinghetti Meghalt 101
Lawrence Ferlinghetti / Fotó: Sarah Lee/The Guardian

Ki volt ez a köztiszteletnek örvendő művészember San Francisco bohém, olasz bevándorlók lakta North Beach negyedéből? Hirtelen haragú, földhözragadt emberként emlékeznek rá a környék lakói, az egyik utolsó, aki személyesen ismerhette az amerikai beatgeneráció tagjait. Könyvesboltja, a City Lights az ellenkultúra egyik fellegvárának számított az 1950-es évektől, amely aztán a város egyik idegenforgalmi nevezetességévé is vált. A költő, festő, aktivista, könyvkiadó Ferlinghetti jelképezte San Francisco lelkét, írja a The Art Newspaper.

Élete hányatott gyerekkora után is bővelkedett a kalandos, meghatározó fordulatokban. Az iskolában szerette meg az irodalmat, és az észak-karolinai Chapel Hill Egyetemen kezdte meg felsőfokú tanulmányait Thomas Wolfe író hatására. 1941-ben diplomázott, és még abban az évben beállt a tengerészgyalogosok közé, ahogy honfitársa, a képzőművész Jack Youngerman is tette. Tengeralatti felderítőként részt vett a normandiai partraszállásban, majd megjárta Nagasakit is alig pár héttel a végzetes atomtámadás előtt. Látva a bombatámadás következményeit Japánban, attól kezdve egész életén át háborúellenes aktivista és pacifista maradt.

Kapcsolódó cikk

1947-ben a veteránoknak szóló egyetemi program keretében a Columbia Egyetemre került, majd a párizsi Sorbonne-on szerzett doktori fokozatot összehasonlító irodalomból. 1950-ben San Franciscóba költözött, ahol festőként kívánt boldogulni annak ellenére, hogy akadémiai képzésben nem vett részt.

A City Lights könyvesbolt vonzotta a beatnemzedék alkotóit

Lawrence Ferlinghetti 1953-ban North Beach-ben sétálgatva arra lett figyelmes, hogy egy fiatalember táblát helyez ki egy üzlethelyiségre. Beszédbe elegyedett vele, és ott helyben megállapodtak, hogy 500-500 dollárral közösen könyvesboltot nyitnak. Így született meg a City Lights.

„Fiatalok voltunk és bolondok. És kellett a pénz” – nyilatkozta 2019-ben, pedig azzal a nem titkolt szándékkal alapították a boltot, hogy demokratizálják az irodalmat, hogy mindenkihez eljusson. Az akkori konkurenciával ellentétben a City Lights a hét minden napján késő éjszakába nyúlóan várta az olvasókat. Hamarosan az ellenkultúra egyik menedékhelyévé vált. Kezdetben olcsó kiadású könyveket árultak, nonkonformista, underground,  radikális szövegeket és versesköteteket adtak ki. A kínálat odavonzotta Jack Kerouac-ot, Paul Bowles-t, Gary Snydert, Gregory Corsót, Allen Ginsberget, aki Párizsban a hasonló profilú Shakespeare and Company könyvesbolt rendszeres látogatója volt. Ferlinghetti jó kapcsolatot alakított ki a beatnemzedék tagjaival, de nem vallotta magát közéjük tartozónak.

Lawrence Ferlinghetti: The world is a beautiful place

To celebrate Lawrence Ferlinghetti's 100th Birthday we have delved into the archives to unearth a cluster of poems by the great Beat Poet.

1955-ben hallotta Ginsberg korszakalkotó költeményét, az Üvöltést. Másnap küldött neki egy táviratot.

Köszöntelek fantasztikus pályafutásod kezdetén. Mikor kapom meg az Üvöltés kéziratát?

– írta. A költemény szókimondása miatt Nagy-Britanniában tudták csak kinyomtatni a kötetet, amelyeket Amerikában azonnal lefoglaltak. A két költőt szeméremsértés vádjával bíróság elé állították 1957-ben.

„Egyáltalán nem paráztam rá. Arra gondoltam, hogy majd egy csomót olvashatok a börtönben és úgysem fognak ott tartani örökké. Meg aztán jót is tett a könyvnek a figyelem” – nyilatkozta az esetről 2015-ben. A hónapokon át tartó perben végül győztek: precedens értékű felmentő ítélet született a cenzúra ellen, a művészi szólásszabadság védelmében, amelyre a demokratikus világban azóta is hivatkoznak. 

Az utolsó pillanatig alkotott

Ferlinghetti maga is több mint ötven verseskötetet, regényt és útinaplót írt, emellett egész életében folytatta a festést is. A Coney Island of the Mind (1958) minden idők egyik  legsikeresebb verseskötetének számít, több mint egymillió példányban kelt el. Képzőművészeti alkotásain gyakran fedezhetőek fel irodalmi vonatkozású utalások, mitológiai alakok. Magát filozofikus anarchistaként jellemezte, és hitt abban, hogy a költészetben hatalmas társadalmi erő rejlik, és nem az értelmiségi elit kizárólagos előjoga.

Kapcsolódó cikk

1978-ban, amikor megölték a San Franciscó-i polgármestert és munkatársát, írt egy elégiát a városhoz, amely elejét vette az erőszaknak. 1994-ben utcát neveztek el róla, négy évvel később pedig a város első koszorús költőjévé avatták. Legutolsó kötete 100. születésnapján, 2019-ben jelent meg, a legutolsó kiállítását pedig tavaly augusztusban nyitották meg New Yorkban.

Egyik legkedveltebb költeményével emlékezünk rá. 

Gyönyörű hely ez a világ

Gyönyörű hely ez a világ

jó ide születni

ha nem zavar nagyon

hogy a boldogság nem mindig

akkora öröm

ha nem zavar nagyon

a pokol időnkénti

érintése

amikor minden oly kellemes

mivel még a mennyekben

sem énekelnek

állandóan

Gyönyörű hely ez a világ

jó ide születni

ha nem zavar nagyon

hogy állandóan

haldoklik néhány ember

bár lehet hogy csak éhezik

néha-néha

ami nem is olyan rossz

ha egyik sem te vagy

Gyönyörű hely ez a világ

jó ide születni

ha nem zavar nagyon

az a pár magas lovon ülő

agyhalott

vagy a magasba néző arcotokon

vagy egyéb szabálytalanságokon

időnként landoló bomba

vagy márkanév-társadalmunk

kiváltságos embereinek

kipusztult példányainak

papjainak

járőreinek

különböző szegregációinak

kongresszusi vizsgálatainak

és más egyéb székrekedéseinek

azon áldozatai

amelyeket megörökölt

testünk

Igen, ez a világ minden világok legjobbika

ezt bizonyítja

a humor

a szex

a szomorkodás

a halk dalolás

az inspiráltság

a séta

a nézelődés

a virágok illata

egy szobor megérintése

a gondolkodás

a csókolózás

a gyerekcsinálás és a nadrágviselés

a kalapemelés

vagy a tánc

piknik közben

úszás a folyóban

nyár közepén

és csak úgy egyáltalán

„az ahogy éled az életed”

Valahogy így

de pont amikor minden jól megy

érkezik a mosolygó

temetkezési vállalkozó

(Gyukics Gábor fordítása)

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet