Spanyolországban meghalt Luis Sepúlveda világhírű chilei író, rendező és környezetvédő, akinek halálát az új típusú koronavírus okozta az észak-spanyolországi Oviedo egyetemi kórházában csütörtökön.

A tartományában, ahol élt, ő volt az első diagnosztizált

A 70 éves író február 29-én került kórházba tüdőgyulladással, néhány nappal azután, hogy hazatért egy művészeti fesztiválról Portugáliából. Ő volt az első, akinél diagnosztizálták a fertőzést Asztúria tartomány területén, írja a The Guardian.

Meghalt Luis Sepulveda Iro Koronavirus
Luis Sepúlveda Chilei Író / Fotó: Getty Images

Luis Sepúlveda 1977-ben hagyta el szülőhazáját, miután két évet töltött börtönben és majdnem ugyanannyit házi őrizetben, amelyre Augusto Pinochet diktátor hatalomra jutása után ítélték, mivel a baloldali kötődésű Sepúlveda a megbuktatott Salvador Allende elnök közvetlen környezetéhez tartozott.

Több dél-amerikai országot bejárva Nicaraguába költözött, ahol részt vett a Somoza-diktatúrát megdöntő sandinista felkelésben 1979-ben. Ezután Németországban telepedett le, 15 évig élt Hamburgban. Színházrendezői végzettsége mellé kommunikációs diplomát szerzett a heidelbergi egyetemen, és csatlakozott a Greenpeace környezetvédő szervezethez.

A legsikeresebb könyvét több mint 60 nyelvre fordították le

A nemzetközi ismertséget az 1988-ban megjelent, magyarul is olvasható, Az öreg, aki szerelmes regényeket olvasott című műve hozta meg számára,amelyet az Amazonas őserdejében, az ecuadori shuar indiánok között eltöltött idő inspirált. A regényt több mint 60 nyelvre fordították le és 18 millió példányban kelt el, kötelező olvasmány lett középiskolákban és egyetemeken is.

Tíz aktivista, akik megváltoztatták Amerikát – Fotók

Ne hagyjuk, hogy azt mondják, egy ember nem tudja megváltoztatni a világot. Ez a fő üzenete KK Ottesen új könyvének, az Aktivisták: Bátorságportéknak. Negyven aktivistát, köztük Bernie Sanderst és Edward Snowden t fotózta, akik életüket az emberi jogi küzdelemnek szentelték. Dolores Huerta munkáspárti vezető és civil jogi aktivista Ottesen könyvében nem ért egyet azzal az állítással, hogy vezetőnek születni kell.

Filmes változatát Rolf de Heer rendezte Richard Dreyfuss főszereplésével.

Számtalan nagy sikerű írása közül magyarul megjelent még A sirályfióka esete a macskával, aki megtanította repülni című könyve is.

Sepúlveda 1997-ban költözött Spanyolországba, az asztúriai Gijón városába, ahol iberoamerikai irodalmi szalont vezetett.

A tegnap szintén nagy legenda hunyt el az új koronavírus okozta komplikációk után. Az amerikai Lee Konitz dzsessz-szaxofonos veszítette életét, akit az év alt szaxofonosának is megválasztottak.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet