Meghalt Marie Laforet, francia színésznő és énekesnő. 80 éves volt, írja az Origo.

A magyar mozinézők főleg három filmből emlékezhetnek rá: nagyon fiatalon Alain Delon partnere volt a Ragyogó napfény című, 1960-as René Clement-filmben, a hetvenes évek végén Jean-Paul Belmondo barátnőjét játszotta a Zsaru vagy csirkefogó című nagy sikerű krimiben, majd a nyolcvanas évek közepén őt csalja Belmondo a Kellemes húsvéti ünnepeket! című vígjátékban, Sophie Marceau-val.

meghalt marie laforet színésznő
Marie Laforet színésznő, 1967 / Collection Christophel / Terra Films

Marie Laforet elsősorban énekesnőként volt népszerű Franciaországban. Maiténa Doumenach néven született, 1939-ben. Első filmsikerét egyszerre érte el Alain Delonnal, 1960-ban. (A Rocco és fivérei, Delon filmje néhány hónappal később jelent meg a mozikban.) A Ragyogó napfényt René Clement rendezte.

Könnyek közt vette át az életműdíjat Alain Delon, hiába tiltakoztak ellene a homofób kijelentései miatt

A 83 éves színész vasárnap este vette át a cannes-i filmfesztiválon az Arany Pálma-életműdíjat. A fotók alapján láthatóan teljesen meghatódva, a könnyeivel küszködve fogott bele köszönőbeszédébe. Alain Delon munkásságát azt követően ismerték el Európa első számú filmes eseményén, hogy egy feminista szervezet petícióban tiltakozott a gesztus ellen.

Elsősorban énekesnőként volt hihetetlenül népszerű, de – ahogy a Le Figaro felidézi – 1988-ban a politikai, társadalmi hírek között is szerepelt: ekkor mesélte el a Paris Match-nak, hogy 3 éves korában a szomszédjuk többször is megerőszakolta. Ez a második világháború idején történt, édesanyja éjszakai nővérként dolgozott, édesapja hadifogságban volt, ekkor kegyetlenkedett vele az idős szomszéd.

https://www.youtube.com/watch?v=Tv-jsBFAR-U

Marie Laforet-t 1987-ben jelölték César-díjra, legjobb női epizódszereplőnek. Több filmben Jean-Paul Belmondo volt a partnere, így Az arany bűvöletében, a Zsaru vagy csirkefogó vagy a Kellemes húsvéti ünnepeket! című filmben. A lánya, Lisa Azuelos rendezőnő lett, a LOL című Sophie Marceau-vígjátékát a magyar mozik is játszották.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból