Nézem Film Meghalt Marie Laforet

Meghalt Marie Laforet

Promóció

Meghalt Marie Laforet, francia színésznő és énekesnő. 80 éves volt, írja az Origo.

Promóció
- Advertisement -

A magyar mozinézők főleg három filmből emlékezhetnek rá: nagyon fiatalon Alain Delon partnere volt a Ragyogó napfény című, 1960-as René Clement-filmben, a hetvenes évek végén Jean-Paul Belmondo barátnőjét játszotta a Zsaru vagy csirkefogó című nagy sikerű krimiben, majd a nyolcvanas évek közepén őt csalja Belmondo a Kellemes húsvéti ünnepeket! című vígjátékban, Sophie Marceau-val.

Marie Laforet színésznő, 1967 / Collection Christophel / Terra Films

Marie Laforet elsősorban énekesnőként volt népszerű Franciaországban. Maiténa Doumenach néven született, 1939-ben. Első filmsikerét egyszerre érte el Alain Delonnal, 1960-ban. (A Rocco és fivérei, Delon filmje néhány hónappal később jelent meg a mozikban.) A Ragyogó napfényt René Clement rendezte.

Könnyek közt vette át az életműdíjat Alain Delon, hiába tiltakoztak ellene a homofób kijelentései miatt

A 83 éves színész vasárnap este vette át a cannes-i filmfesztiválon az Arany Pálma-életműdíjat. A fotók alapján láthatóan teljesen meghatódva, a könnyeivel küszködve fogott bele köszönőbeszédébe. Alain Delon munkásságát azt követően ismerték el Európa első számú filmes eseményén, hogy egy feminista szervezet petícióban tiltakozott a gesztus ellen.

Elsősorban énekesnőként volt hihetetlenül népszerű, de – ahogy a Le Figaro felidézi – 1988-ban a politikai, társadalmi hírek között is szerepelt: ekkor mesélte el a Paris Match-nak, hogy 3 éves korában a szomszédjuk többször is megerőszakolta. Ez a második világháború idején történt, édesanyja éjszakai nővérként dolgozott, édesapja hadifogságban volt, ekkor kegyetlenkedett vele az idős szomszéd.

Marie Laforêt – Les vendanges de l’amour

Vídeo de Marie Laforêt – Les vendanges de l’amour, en francés subtitulado en francés. La versión en español se tituló Y volvamos al amor. Con este vídeo no se gana dinero, es solo entretenimiento. Este vídeo tiene una función educativa y cultural. With this video you do not make money, it’s just entertainment.

Marie Laforet-t 1987-ben jelölték César-díjra, legjobb női epizódszereplőnek. Több filmben Jean-Paul Belmondo volt a partnere, így Az arany bűvöletében, a Zsaru vagy csirkefogó vagy a Kellemes húsvéti ünnepeket! című filmben. A lánya, Lisa Azuelos rendezőnő lett, a LOL című Sophie Marceau-vígjátékát a magyar mozik is játszották.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3