Életének 92. évében meghalt Mihail Gorbacsov, az egykori Szovjetunió elnöke. Vlagyimir Putyin orosz elnök részvétét nyilvánította, és az is kiderült, hogy hol lesz Mihail Gorbacsov temetése.

“Ma este, hosszú ideig tartó, súlyos betegeskedés után meghalt Mihail Szergejevics Gorbacsov” – közölte a Moszkvai Klinikai Kórház kedd este az orosz állami hírügynökség tudósítása szerint.

Vlagyimir Putyin, Oroszország jelenlegi elnöke is megszólalt. Az orosz elnök részvétét nyilvánította ki Mihail Gorbacsov halála miatt – közölte a Reuters szerint Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. Hozzátette azt is: az orosz elnök szerda reggel személyes üzenetben fogja együttérzését kinyilvánítani Gorbacsov hozzátartozóinak.

Az utóbbi hónapokban már több alkalommal is felmerült, hogy Mihail Gorbacsov súlyos betegségben szenved. Júniusban egy orosz Telegram-oldalon írtak erről, akkor még a TASZSZ hírügynökség a saját értesülései alapján ezt cáfolta.

Augusztus elején viszont az egyik magyar barátja is megerősítette, hogy tényleg súlyos betegséggel küzd az egykori szovjet elnök.

“Hónapok óta kórházban van, a beszéde is elég rossz, nagyon oda kell figyelni, hogy értse az ember a telefonban. Végtelenül elkeseredett, tíz éve nem hagyta el Moszkvát, családjával sem jó a viszonya. Úgy érzi, nem jó már itt neki, mostanában állandóan azt mondja, alig várja a napot, hogy újra találkozzon Raiszával (23 éve meghalt feleségével – a szerk.)” – mondta akkor Zolcer János televíziós producer a Blikknek.

Augusztus elején viszont az egyik magyar barátja is megerősítette, hogy tényleg súlyos betegséggel küzd az egykori szovjet elnök.

A Reuters a TASZSZ orosz hírügynökség alapján azt írja, hogy Gorbacsovot a moszkvai Novogyevicsij Temetőben fogják végső nyugalomra helyezni felesége mellett.

Mihail Szergejevics Gorbacsov 1931. március 2-án született a sztavropoli határterület Privolnoje nevű falujában, egy parasztcsaládban. 1950-ben iratkozott be a moszkvai Lomonoszov Egyetem jogi karára, és még egyetemistaként belépett a Szovjetunió Kommunista Pártjába (SZKP). Az egyetemi éveket követően 1955-ben visszatért szülőföldjére, ahol Komszomol- és párttisztségek után 1970 áprilisában a sztavropoli határterület pártbizottságának első titkára lett. A jogi végzettség mellé 1967-ben agrárközgazdász diplomát is szerzett.
Az életútjáról az alábbi cikkben írtunk:

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.