Meghalt Shirley Knight amerikai filmcsillag, akit a hatvanas években nyújtott alakításaiért kétszer is Oscar-díjra jelölt az amerikai filmakadémia.

Shirley Knight a Picnic filmjével debütált

A 83 éves színésznő természetes halállal halt meg szerdán a texasi San Marcosban – közölte lánya, Kaitlin Hopkins, aki a Facebookon búcsúzott édesanyjától.

Meghalt Shirley Knight Ifjusag Madara
Shirley Knight / Fotó: Photofest

Knight, aki 1960-ban a The Dark at the Top of the Stairs, 1962-ben pedig Az ifjúság édes madara című Tennessee Williams-regényből készült filmjéért kapott Oscar-jelölést, még nyolcvanévesen is dolgozott: A pláza ásza Vegasban című komédiában játszotta el ismét A pláza ásza című 2009-es vígjátékban alakított szerepét – idézte fel a Variety.

Knight a pasadenai drámaiskola után Lee Strasberg színészstúdiójában is tanult. 1955-ben debütált a filmvásznon a Picnic című filmmel.

Nyolcszor jelölték Emmy-díjra

1997-ben a Lesz ez még így se! című vígjátékban játszott Jack Nicholsonnal és Helen Hunttal, 2001-ben pedig az Angyali szemek című Luis Mandoki-filmben Jennifer Lopezzel szerepelt.

Történelmi siker a Nemzetközi Emmy-díjátadón: Gera Marina lett a legjobb színésznő

Gera Marinát a Szász Attila rendezte, Örök tél című film főszerepében nyújtott alakításáért ismerték el. – írta az MTI-nek eljuttatott közleményében Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Első alkalommal fordult elő, hogy Magyarországról egyáltalán jelöltek alkotást ebben a rangos nemzetközi televíziós versenyben, amelyen az Egyesült Államokon kívül készült legjobb televíziós produkciókat ismerik el.

Nyolcszor jelölték Emmy-díjra (a tavalyi díjazottakról ebben a cikkünkben írtunk), és 1988-ban a Thirtysomething című sorozat vendégszínészeként, majd 1995-ben a New York rendőrei-sorozat és a Indictment: The McMartin Trial című minisorozatért is elnyerte a tévés Oscart.

Színpadi szerepei közül Tony-díjjal ismerték el 1976-ban a Kennedy’s Children című darabban nyújtott játékát.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk