Meghalt Sumner Redstone médiamágnás, a mozi megmentője

97 éves korában augusztus 11-én elhunyt Sumner Redstone amerikai média- és szórakoztatóipari mogul, a mozi megmentője. A cégeinek köszönhetően sorra születtek kedvenc filmjeink és sorozataink.

Valódi őstehetség

A Bostonban született Sumner Redstone az édesapjától örökölt családi vállalkozásból, egy autósmozikat üzemeltető cégből indulva építette ki a többmilliárd dollárt érő mozi- és médiabirodalmát. Olyan cégek élén állt, mint a Viacom, a Paramount Pictures, a CBS vagy az MTV. Vakmerő és félelmetes üzleti szemléletmódja miatt gyakran került összetűzésbe a filmszakma kiemelkedő szakembereivel és családtagjaival is, írja a BBC.

sumner redstone meghalt
Sumner Redstone / Fotó: Getty Images

Redstone fejében született meg a multiplex mozik ötlete a ’60-as években, és úgy tartják, ezzel nagy részt vállalt a mozi mint intézmény megmentésében. A televíziózás tömeges elterjedése óriási fenyegetést jelentett a filmszínházakra, ezért több teremből álló mozikat telepítettek a bevásárlóközpontokba.

Meghalt Keith Sonnier, a ’60-as éves posztminimalista művészeti élet meghatározó alakja

A Dia Art Alapítvány a július 18-án, 78 éves korában meghalt Keith Sonnier művész nagyszabású bemutatójára ad lehetőséget a New York-i Dia Beacon kiállítóterében. Sonnier az általa alkotott szobraival és a neoncsövekkel kapcsolatos újításaival vált ismertté, amelyek segítségével lehetővé tette a “térben való rajzolást”.

Cégei révén mind a filmek, mind a televíziózás, mind a hirdetések világában is érdekelt volt. Övé volt a Comedy Central és a Nickelodeon televíziós csatorna, valamint a Blockbuster videókölcsönző hálózat. Redstone-nak köszönhető, hogy otthonunkban láthattuk többek közt az Agymenők és a CSI: A helyszínelők című sorozatokat, vagy a filmvásznon olyan klasszikusokat, mint a Titanic vagy a Top Gun.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ragyogó elméjű látnok, tárgyalópartner és szervező volt, aki önállóan hozta létre az autósmozikkal foglalkozó családi cégből a globális méretű média- és szórakoztatóipari portfolióját. Kíméletlen üzletember volt, igazi egyéniség[/perfectpullquote]

– nyilatkozta róla Bob Bakish, a ViacomCBS vezérigazgatója.

Kalandos élet

„Az apám rendkívüli élete során nem csak a szórakoztatóipar jelenlegi struktúráját alakította ki, de fantasztikus családi örökséget is hátrahagyott. Mindennek ellenére nagyon szerettük egymást, csodálatos apa, nagyapa és dédnagyapa volt. Büszkeséggel tölt el, hogy a lánya vagyok” – mondta Shari Redstone, aki édesapja egészségi állapotának megromlása után vette át a cégcsoport irányítását, bár nem volt felhőtlen a kapcsolatuk.

Redstone kétszer nősült. 2012-ben kapta meg csillagát a hollywoodi Hírességek sétányán. A halála előtti utolsó időszakban a cégei és magánéletének összefonódásáról szóló jogi csatározásoktól volt hangos a sajtó: azzal vádolták, hogy szeretőinek sikkasztott el több tízmillió dollárt.

sumner redstone meghalt 1
/ Fotó: Getty Images

A Harvardon jogot végzett Sumner Redstone 1979-ben súlyos égési sérülést szenvedett, miután harmadik emeleti hotelszobája ablakán keresztül kimenekült. Később legyőzte a prosztatarákot is.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem áll szándékomban sem visszavonulni, sem meghalni[/perfectpullquote]

– nyilatkozta egy 2009-es interjújában. Végül 2016-ban, 92 éves korában mondott le a Viacom elnöki és a CBS igazgatósági tanácsában betöltött pozíciójáról.

A Forbes magazin néhány évvel ezelőtt 4,6 milliárd dollárra (1350 milliárd forint) becsülte vagyonát.

„Azt hiszem, apám szerette volna eltitkolni zsidó származásunkat” – írta 2001-ben megjelent A Passion to Win (A győzelemhez szükséges tűz) című önéletrajzában azzal kapcsolatosan, hogy édesapja Rothsteinről Redstone-ra változtatta meg vezetéknevét. A családhoz közelállók szerint azonban Sumner ragaszkodott az új családnévhez, nehogy helytelenül Arnold Rothstein gengszterhez kössék a családot.

Meghalt Regis Philbin Emmy-díjas tévés műsorvezető

88 évesen meghalt az amerikai televíziózás egyik legendája, Regis Philbin, aki a számítások szerint 16 700 órát volt képernyőn hosszú karrierje során, ezzel rekorder az Egyesült Államokban – írta a . Az ötvenes években kezdett dolgozni a The Tonight Show-n, majd a The Joey Bishop Show következett. Philbin országos ismertsége a Live!

Idén tavasszal hunyt el az üzleti világ másik jelentős alakja, a makaói kaszinómágnás, Stanley Ho is. A zenei világ nagy legendája, az Oscar-díjas zeneszerző, Ennio Morricone hunyt el.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból