97 éves korában augusztus 11-én elhunyt Sumner Redstone amerikai média- és szórakoztatóipari mogul, a mozi megmentője. A cégeinek köszönhetően sorra születtek kedvenc filmjeink és sorozataink.

Valódi őstehetség

A Bostonban született Sumner Redstone az édesapjától örökölt családi vállalkozásból, egy autósmozikat üzemeltető cégből indulva építette ki a többmilliárd dollárt érő mozi- és médiabirodalmát. Olyan cégek élén állt, mint a Viacom, a Paramount Pictures, a CBS vagy az MTV. Vakmerő és félelmetes üzleti szemléletmódja miatt gyakran került összetűzésbe a filmszakma kiemelkedő szakembereivel és családtagjaival is, írja a BBC.

Sumner Redstone Meghalt
Sumner Redstone / Fotó: Getty Images

Redstone fejében született meg a multiplex mozik ötlete a ’60-as években, és úgy tartják, ezzel nagy részt vállalt a mozi mint intézmény megmentésében. A televíziózás tömeges elterjedése óriási fenyegetést jelentett a filmszínházakra, ezért több teremből álló mozikat telepítettek a bevásárlóközpontokba.

Meghalt Keith Sonnier, a ’60-as éves posztminimalista művészeti élet meghatározó alakja

A Dia Art Alapítvány a július 18-án, 78 éves korában meghalt Keith Sonnier művész nagyszabású bemutatójára ad lehetőséget a New York-i Dia Beacon kiállítóterében. Sonnier az általa alkotott szobraival és a neoncsövekkel kapcsolatos újításaival vált ismertté, amelyek segítségével lehetővé tette a “térben való rajzolást”.

Cégei révén mind a filmek, mind a televíziózás, mind a hirdetések világában is érdekelt volt. Övé volt a Comedy Central és a Nickelodeon televíziós csatorna, valamint a Blockbuster videókölcsönző hálózat. Redstone-nak köszönhető, hogy otthonunkban láthattuk többek közt az Agymenők és a CSI: A helyszínelők című sorozatokat, vagy a filmvásznon olyan klasszikusokat, mint a Titanic vagy a Top Gun.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ragyogó elméjű látnok, tárgyalópartner és szervező volt, aki önállóan hozta létre az autósmozikkal foglalkozó családi cégből a globális méretű média- és szórakoztatóipari portfolióját. Kíméletlen üzletember volt, igazi egyéniség[/perfectpullquote]

– nyilatkozta róla Bob Bakish, a ViacomCBS vezérigazgatója.

Kalandos élet

„Az apám rendkívüli élete során nem csak a szórakoztatóipar jelenlegi struktúráját alakította ki, de fantasztikus családi örökséget is hátrahagyott. Mindennek ellenére nagyon szerettük egymást, csodálatos apa, nagyapa és dédnagyapa volt. Büszkeséggel tölt el, hogy a lánya vagyok” – mondta Shari Redstone, aki édesapja egészségi állapotának megromlása után vette át a cégcsoport irányítását, bár nem volt felhőtlen a kapcsolatuk.

Redstone kétszer nősült. 2012-ben kapta meg csillagát a hollywoodi Hírességek sétányán. A halála előtti utolsó időszakban a cégei és magánéletének összefonódásáról szóló jogi csatározásoktól volt hangos a sajtó: azzal vádolták, hogy szeretőinek sikkasztott el több tízmillió dollárt.

Sumner Redstone Meghalt 1
/ Fotó: Getty Images

A Harvardon jogot végzett Sumner Redstone 1979-ben súlyos égési sérülést szenvedett, miután harmadik emeleti hotelszobája ablakán keresztül kimenekült. Később legyőzte a prosztatarákot is.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem áll szándékomban sem visszavonulni, sem meghalni[/perfectpullquote]

– nyilatkozta egy 2009-es interjújában. Végül 2016-ban, 92 éves korában mondott le a Viacom elnöki és a CBS igazgatósági tanácsában betöltött pozíciójáról.

A Forbes magazin néhány évvel ezelőtt 4,6 milliárd dollárra (1350 milliárd forint) becsülte vagyonát.

„Azt hiszem, apám szerette volna eltitkolni zsidó származásunkat” – írta 2001-ben megjelent A Passion to Win (A győzelemhez szükséges tűz) című önéletrajzában azzal kapcsolatosan, hogy édesapja Rothsteinről Redstone-ra változtatta meg vezetéknevét. A családhoz közelállók szerint azonban Sumner ragaszkodott az új családnévhez, nehogy helytelenül Arnold Rothstein gengszterhez kössék a családot.

Meghalt Regis Philbin Emmy-díjas tévés műsorvezető

88 évesen meghalt az amerikai televíziózás egyik legendája, Regis Philbin, aki a számítások szerint 16 700 órát volt képernyőn hosszú karrierje során, ezzel rekorder az Egyesült Államokban – írta a . Az ötvenes években kezdett dolgozni a The Tonight Show-n, majd a The Joey Bishop Show következett. Philbin országos ismertsége a Live!

Idén tavasszal hunyt el az üzleti világ másik jelentős alakja, a makaói kaszinómágnás, Stanley Ho is. A zenei világ nagy legendája, az Oscar-díjas zeneszerző, Ennio Morricone hunyt el.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.