Már több hét telt el a 13 okom volt második évadának megjelenése óta, de a kedélyek még mindig nem csillapodtak le. Az első évadhoz hasonlóan a történet folytatása óriási népszerűségnek örvendett. A sorozat új részei talán még hevesebb vitákat váltottak ki, mint az egy évvel ezelőttiek. Az évadzáró epizód egyik, rendkívül felkavaró, erőszakos jelenete különösen megosztóvá vált a nézők körében.

Az ellentmondásos sorozat, amiről mindenki beszél

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Netflix sorozata kikerülhetetlenné vált az utóbbi években. Bár lehet a tinédzser drámát kritizálni és utálni, kijelenthető, hogy nehéz lenne olyan embert találni, aki nem is hallott még az alkotásról. Sokan vitatják, hogy helyes módon kezeli-e az olyan kényes témákat, mint az öngyilkosság, erőszak és droghasználat, mások magasztalják.

Tumblr Inline P9Eby9C07J1Vm0Lrc 500

Egyetlen jeleneten háborog az internet

A második évad egyik jelenete azonban, melyben egy fiút brutálisan bántalmaznak fizikailag és szexuálisan, rengeteg rajongónál is kiverte a biztosítékot. A közösségi oldalakat ellepték a kommentek, amikben azt taglalják, hogy az ábrázolt jelenet „indokolatlanul túl sok” volt. Erre válaszolva olyan vélemények is felbukkantak, melyek szerint a tárgyalt képsor egyáltalán nem is ér fel más filmekben és sorozatokban feltűnő epizódokhoz.

De mi is a helyzet ezzel a jelenettel? A 13 okom volt arról híresült el, hogy ellentmondásos témákat boncolgat. Hogyan lehet akkor az, hogy egyetlen jelenet még a méltatóit is kitérítette a hitükből? Nehéz lenne egyértelműen megválaszolni ezt a kérdést. Talán magasabb szintű szociológiai tudást is igényelne minden lehetséges alternatívát körbejárni. De mindenképp közelről kell vizsgálni a képsort, hogy valamelyest árnyalt képet kaphassunk a problémáról.

Megverik, megalázzák, megerőszakolják

A szóban forgó jelenet főszereplője az a karakter, aki első napját tölti a gimnáziumban, miután befejezett egy dühkezelési terápiát. Tyler látszólag jobban van. Kezdi összeszedni magát, mikor a mosdóban rárontanak a sorozat antagonistái, a baseballcsapat tagjai. A figura bocsánatkérése ellenére súlyosan megverik, megalázzák, majd egy fanyelű felmosóval molesztálják. A sorozat pedig nem kíméli a nézőközönséget, fájdalmasan részletes és közeli képekkel ábrázolja a szereplő szenvedését.

13 reasons why season 2 bathroom scene

The scene in season 2 of 13 reasons why where Tyler gets beat up in the bathroom.

Tagadhatatlan, hogy egy nagyon felkavaró képsorról beszélünk, de ez nem magyarázza a kialakult vitát. A sorozat ugyanilyen – vagy még nagyobb­ – részletességgel ábrázolt öngyilkosságot és szexuális erőszakot is. Valójában a jelenetben főként a színész kínban lévő arcát látjuk, a leggrafikusabb kép az abúzusról egy véres felmosónyél formájában jelenik meg. Túlzás volna azt állítani, hogy az epizód átlépte a jóízlés határait. Nem választott olyan ábrázolásmódot, ami ne tartaná be a megszokott reprezentációs normákat.

Valós probléma valószerűtlenül

Rengeteg kommentelő bírálta a jelenet realisztikusságát, de mindegyikre jutott viszont egy olyan, aki az ellenkezőjét állította. Ebben a kérdésben tulajdonképpen mindkét oldalon van igazság.

Tényleg megkérdőjelezhető, hogy miután valaki fejét ekkora erővel először a tükörbe, majd a mosdókagylóba verik, ilyen kevés felületi sérülést szerezne.

A karakter ugyan kábának tűnik, és sebek vannak a homlokán, valószerűbb lett volna, ha ömlő vért és eszméletvesztést láttunk volna a képernyőn. Tucatnyi néző számolt be arról, hogy hihetetlennek találta azt is, hogy a karakter egyáltalán túlélte a verést. Másfelől az epizód fókuszpontja a szexuális bántalmazás volt, ami kétségkívül valós probléma. Efelől nézve pedig a jelenet realisztikus ábrázolásnak tekinthető. Ilyen dolgok, ebben a formában, megtörténhetnek. És sajnos meg is történnek a világban.

Giphy 2

Az abúzus másik oldala

A Netflix azért vált meghatározóvá az utóbbi években, mert képes releváns témákat boncolgatni, gyakran megrázó eszközökkel élve. A 13 okom volt egy kitűnő példa arra, ahogy a szolgáltató reflektál napjaink problémáira, kérdésköreire. A metoo-kampányt követően az epizód egy új, kevésbé tárgyalt oldalát mutatja be a szexuális abúzusnak.  Ugyanis a szóban forgó jelenetben az abúzus áldozata egy fiú, ami hozzájárulhat a vegyes fogadtatáshoz.

Még mindig kevéssé él a köztudatban, hogy férfiak is lehetnek szexuális erőszak áldozatai.

Emiatt könnyen elképzelhető, hogy az áldozat neme is közrejátszik abban, hogy a nézőknek nehezükre esett végignézni a képsorokat. Ez magyarázná azt is, miért érte ezt a cselekményszálat több negatív kritika, mint a sorozat más elemeit.

0 3 3Bsoohp8A2 8

A dialógus a cél

Az epizódban ábrázoltak egyértelműen igazságtalanok, a konfliktus, aminek eredményeként történik az abúzus, egyáltalán nincs arányban a brutalitás szintjével. Érthető, hogy a képernyőn zajló események megrázták a nézőket, de ekkora felháborodás már kevésbé indokolt. Mindenesetre fontos észben tartanunk, hogy a sorozatgyártók célja egy dialógus indítása volt erőszakról, mentális betegségekről és öngyilkosságról. Ezek mind olyan érzékeny témák, amiket csak kerülgetni szokás, pedig döntően szükségszerű volna foglalkozni velük. Fájdalmas nézni ezt az erőszakos jelenetet? Nagyon. De képes rá, hogy elindítson egy fontos párbeszédet? Kétségtelenül. Innen nézve ennek a jelenetnek, ha tetszik, ha nem, van helye.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

dezinformáció nyelvpolitika orosz ukrán háború választás

A nyelvpolitikai küzdelmeken túl

Az orosz-ukrán konfliktus és a magyarországi választási kampány előtérbe tolta a populizmus, a dezinformáció és a politikai valóságteremtés témaköreit. A nyelv uralásának kérdése háborús helyzetben még inkább központi kérdéssé vált.

Érzékenyítés vagy nyerészkedés áll a Coca-Cola kampánya mögött?

Sokak által érzékeny vizekre evezünk, ha az LMBTQ témája felmerül. Lényegében három tábor alakult. Elsőként maguk az LMBTQ tagjai és azok, akik támogatják a törekvéseiket. A második csoport, akik ellenzik a mozgalmat. És ott van az a bizonyos harmadik csoport, amelyet megközelítőleg egyáltalán nem érdekel sem egyik, sem másik csoport véleménye sem.

Tálalási tippek a #metoo-hoz – Mert nem mindegy: iszogató pár vagy két részeg állat

A Harvey Weinstein-botrány óta az internet felrobban a szexuális zaklatásokat feldolgozó történetektől, a nők elnyomása elleni mozgalmaktól és a férfiakat köpködő posztoktól. Boldog-boldogtalan előáll egy inzultálós storyval. Már azt sem tudjuk, elhiggyük-e a rengeteg kegyetlen és kétségkívül felkavaró történetet vagy sem. Itt az ideje, hogy mi is kicsit körbejárjuk a témát, és megnézzük, mi ez az egész!

A fake news anatómiája

A fake news jelenség pár évvel ezelőtt olyan ironikus álhíroldalak sajátja volt, mint az Onion vagy a Hírcsárda, legfeljebb csak magukat túl fontosnak képzelő politikusok vették őket komolyan.