Megszűnik a kortárs irodalom legfontosabb helyszíne, a Hadik Irodalmi Szalon

Több mint 100 estet tudhat maga mögött a Hadik Irodalmi Szalon, ám az egyik alapító, Juhász Ferenc lánya, Juhász Anna bejelentette: megszűnik.

Budapest egyik leglátogatottabb irodalmi műhelyét 2010-ben alapította Juhász Anna irodalmár és Bonta Gáspár építész, azért, hogy folytassa a Hadik kávéház kulturális örökségét. Kilenc év alatt több mint száz estet tartottak, fellépett – többek között – Esterházy Péter, Lator László, Sárközi Mátyás, Spiró György, Kányádi Sándor, Juhász Ferenc, Cserhalmi György, Szőnyi Zsuzsa, Konok Tamás, Závada Péter, Simon Márton, Grecsó Krisztián.

megszűnik a hadik irodalmi szalon
Juhász Anna és Esterházy Péter / Fotó: Hadik Irodalmi Szalon hivatalos Facebook-oldala

Számtalan énekes, zenész lépett fel, így Dés László, Rúzsa Magdi, a Budapest Bár, Kiss Tibi, Booglie, Micheller Myrtill, Szalóki Ági vagy Bogányi Gergely. De szerveztek emlékesteket többek között Jancsó Mikós vagy Petrovics Emil tiszteletére, míg irodalomtörténeti elemzésen Borbély Szilárd, Petri György, Szerb Antal és József Attila is középpontba került.

„A harmadik köztársaság legnagyobb szégyenfoltja” – a romagyilkosságokról a Hadikban

A patinás, növényekkel, jókedvűen díszített, barátságos hangulatú kultúrkávézó ezen a szombat délelőttön szépen lassan alakult át a rendszerváltás utáni kudarcos Magyarország közéleti problémáit boncolgató beszélgetés terepévé. A látványos és finom reggeliket, kávékat, teákat, limonádékat fogyasztó közönség a legfontosabb aktuális társadalmi kérdésről, az antiszolidaritásról kaphatott tömény, de nagyon pontos látleletet ezen a könnyednek nem mondható eseményen.

Ám több mint 100 est után megszűnik a Hadik Irodalmi Szalon. Ezt maga az egyik alapító, Juhász Anna adta hírül Facebook-oldalán.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A Hadik Irodalmi Szalon és a Hadik Kávéház ezúton is kifejezik egymás iránti tiszteletüket és büszkék a közösen elért sikerekre! A folytatásról folyamatosan tájékoztatjuk a közönséget. Köszönjük, hogy velünk voltak, velünk vannak![/perfectpullquote]

írta Juhász.

Ott Anna, a Hadik művészeti vezetője: “Szerettem volna szembemenni azzal a sztereotípiával, hogy a művész elérhetetlen” – Interjú

Nem, de 11-12 éves korom óta írok naplót. Amúgy újságíróként végeztem, az Origo és a Heti Válasz is közölte cikkeimet, amik inkább csak könyvkritikák és -ajánlók voltak. Még fél évvel ezelőtt a WMN-nek és a Könyvesblog nak is írtam szintén ebben a műfajban, de mindig is nehéz volt, görcsöltem rajta, és soha nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna.

Az utolsó esten Járai Márk zenész (Halott Pénz) emlékezett Cseh Tamásra, míg egy Extra esten Péterfy Gergely nyáron megjelent kötetéről beszélgettek.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból