Megszavazták az egyneműek házasságát Észak-Írországban

Az Egyesült Királyságban 2014-től köthetnek törvényes házasságot az egynemű párok. A történelmi lehetőség már Észak-Írországban is elérhető a melegek számára – írja a People magazin.

Hat év után fogadták el

Az Egyesült Királyság részét képező Észak-Írország megszavazta, hogy a meleg párok is házasságot köthessenek. A CNN tudósítása szerint a brit parlament és Stormont, az észak-ír törvényhozás hat küzdelmes év után fogadta el a törvényt, és ezzel az észak-írek is csatlakoznak az angolokhoz, skótokhoz és walesiekhez, ahol már 2014 óta érvényben van a rendelkezés.

egyneműek házassága kampány észak írország
Egyneműek házassága mellett kampányolnak 2019 októberében / Fotó: Rebecca Black / PA

Az egynemű párok 2020. január 13. óta jelentkezhetnek be házasságkötésre, és az első szertartásokat februárban lehet majd megtartani a BBC News szerint. A már házasokat pedig Észak-Írország is hivatalosan elismeri, valamint a heteroszexuális párok élettársi kapcsolatot létesíthetnek.

A bíróság döntött a meleg házasságot propagáló torta ügyében

Egy észak-ír pékség nem volt hajlandó egy, a melegek ügyét támogató feliratú tortát készíteni. Először elfogadták Gareth Lee rendelését, majd 2 nappal később a cég mégis úgy nyilatkozott, hogy nem sütik meg a tortát. Lee, aki egyébként melegjogi aktivista, diszkrimináció miatt beperelte az Ashers Bakinget. Lee a meleg házasság legalizálásért küzd Észak-Írországban.

A élettársként regisztrált meleg párok kapcsolatát azonban egyelőre még nem ismerik el házasságként. A folyamatról és az egyház szerepéről az egynemű párok házasságkötésében a későbbiekben döntenek az észak-írek.

A cikk folytatódik a következő oldalon, lapozz!

Egyenrangúként ismertethetik el magukat

635665082747065361 GTY 451623030

Patrick Corrigan, az emberi jogokkal foglalkozó Amnesty International munkatársa elmondta, hogy a törvény elfogadása történelmi napnak számít az egyenlőség és az emberi jogok tekintetében Észak-Írországban.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Észak-Írországban az LMBT+ közösséghez tartozó embereket másodrangú állampolgárokként kezelték. Ez egy rendkívüli pillanat az egynemű párok számára, akik végre összeházasodhatnak, és egyenrangúként ismertethetik el kapcsolatukat[/perfectpullquote]

– nyilatkozta a BBC News-nak az emberi jogi szakértő.

A döntés már régóta váratott magára, tekintettel arra, hogy a brit parlament már 2013-ban legalizálta az egyneműek házasságkötését. Akkor az észak-ír törvényhozó testület a javaslat ellen szavazott. Válaszul a Demokrata Unionista Párt (DUP) egy petícióval tiltakozott a döntés ellen. Többévnyi várakozás után, amely részben a stormonti törvényhozás összeomlásának köszönhető, ismét napirendre tűzhették a kérdést, amelyet ezúttal megszavaztak a képviselők.

Homoszexuális házasságkötéssel nyitott a népszerű rajzfilm, az Arthur

Arthur 1996-ban debütált Amerikában és Kanadában, idén pedig a 22. évadnak örülhetnek kicsik és nagyok. A sorozatban Arthur, valamint családja és osztálytársai életét követhetjük nyomon. Az idei évad nyitó részének címe Mr. Ratburn and the Special Someone, azaz Mr. Ratburn és a különleges valaki.

Október elején a brit parlament megszavazta az egyneműek házasságát és az abortuszt legalizáló jogszabályt, amennyiben Stormontban nem lettek volna döntésképesek a képviselők október végére.

Végül a határidőt nem sikerült betartani, így a munkáspárti képviselő, Conor McGinn javaslata alapján módosították az Észak-Ír Megállapodást, amely megerősítette, hogy a kormánynak kell szabályoznia az egyneműek házasságáról szóló rendelkezéseket Észak-Írországban.

Conor McGinn szerint nagy nap Észak-Írország számára, fontos a polgári jogok érvényesülése szempontjából és izgalmas a meleg párok számára, akik végre összeházasodhatnak.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Tehát mindenki, aki számára értékkel bír az egyenlőség, a szeretet és mások tisztelete, ünnepelhet[/perfectpullquote]

– nyilatkozta a képviselő.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból