Az Egyesült Királyságban 2014-től köthetnek törvényes házasságot az egynemű párok. A történelmi lehetőség már Észak-Írországban is elérhető a melegek számára – írja a People magazin.

Hat év után fogadták el

Az Egyesült Királyság részét képező Észak-Írország megszavazta, hogy a meleg párok is házasságot köthessenek. A CNN tudósítása szerint a brit parlament és Stormont, az észak-ír törvényhozás hat küzdelmes év után fogadta el a törvényt, és ezzel az észak-írek is csatlakoznak az angolokhoz, skótokhoz és walesiekhez, ahol már 2014 óta érvényben van a rendelkezés.

Egyneműek Házassága Kampány Észak Írország
Egyneműek Házassága Mellett Kampányolnak 2019 Októberében / Fotó: Rebecca Black / Pa

Az egynemű párok 2020. január 13. óta jelentkezhetnek be házasságkötésre, és az első szertartásokat februárban lehet majd megtartani a BBC News szerint. A már házasokat pedig Észak-Írország is hivatalosan elismeri, valamint a heteroszexuális párok élettársi kapcsolatot létesíthetnek.

A bíróság döntött a meleg házasságot propagáló torta ügyében

Egy észak-ír pékség nem volt hajlandó egy, a melegek ügyét támogató feliratú tortát készíteni. Először elfogadták Gareth Lee rendelését, majd 2 nappal később a cég mégis úgy nyilatkozott, hogy nem sütik meg a tortát. Lee, aki egyébként melegjogi aktivista, diszkrimináció miatt beperelte az Ashers Bakinget. Lee a meleg házasság legalizálásért küzd Észak-Írországban.

A élettársként regisztrált meleg párok kapcsolatát azonban egyelőre még nem ismerik el házasságként. A folyamatról és az egyház szerepéről az egynemű párok házasságkötésében a későbbiekben döntenek az észak-írek.

A cikk folytatódik a következő oldalon, lapozz!

Egyenrangúként ismertethetik el magukat

635665082747065361 Gty 451623030

Patrick Corrigan, az emberi jogokkal foglalkozó Amnesty International munkatársa elmondta, hogy a törvény elfogadása történelmi napnak számít az egyenlőség és az emberi jogok tekintetében Észak-Írországban.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Észak-Írországban az LMBT+ közösséghez tartozó embereket másodrangú állampolgárokként kezelték. Ez egy rendkívüli pillanat az egynemű párok számára, akik végre összeházasodhatnak, és egyenrangúként ismertethetik el kapcsolatukat[/perfectpullquote]

– nyilatkozta a BBC News-nak az emberi jogi szakértő.

A döntés már régóta váratott magára, tekintettel arra, hogy a brit parlament már 2013-ban legalizálta az egyneműek házasságkötését. Akkor az észak-ír törvényhozó testület a javaslat ellen szavazott. Válaszul a Demokrata Unionista Párt (DUP) egy petícióval tiltakozott a döntés ellen. Többévnyi várakozás után, amely részben a stormonti törvényhozás összeomlásának köszönhető, ismét napirendre tűzhették a kérdést, amelyet ezúttal megszavaztak a képviselők.

Homoszexuális házasságkötéssel nyitott a népszerű rajzfilm, az Arthur

Arthur 1996-ban debütált Amerikában és Kanadában, idén pedig a 22. évadnak örülhetnek kicsik és nagyok. A sorozatban Arthur, valamint családja és osztálytársai életét követhetjük nyomon. Az idei évad nyitó részének címe Mr. Ratburn and the Special Someone, azaz Mr. Ratburn és a különleges valaki.

Október elején a brit parlament megszavazta az egyneműek házasságát és az abortuszt legalizáló jogszabályt, amennyiben Stormontban nem lettek volna döntésképesek a képviselők október végére.

Végül a határidőt nem sikerült betartani, így a munkáspárti képviselő, Conor McGinn javaslata alapján módosították az Észak-Ír Megállapodást, amely megerősítette, hogy a kormánynak kell szabályoznia az egyneműek házasságáról szóló rendelkezéseket Észak-Írországban.

Conor McGinn szerint nagy nap Észak-Írország számára, fontos a polgári jogok érvényesülése szempontjából és izgalmas a meleg párok számára, akik végre összeházasodhatnak.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Tehát mindenki, aki számára értékkel bír az egyenlőség, a szeretet és mások tisztelete, ünnepelhet[/perfectpullquote]

– nyilatkozta a képviselő.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.