Fontos, hogy jó kapcsolatokat ápoljunk az emberekkel, mert a társadalmi kapcsolatok az élet nagy részét képezik. A kapcsolatépítésre fordított idő azonban nem hoz pozitív eredményeket, ha saját magad elé helyezel másokat.
Ha azt veszed észre, hogy egyre több időt töltesz azzal, hogy aggódsz mások véleménye miatt, akkor itt az ideje megállni és gondolkodni.

Bright Side olyan eseteket gyűjtött össze, amikor jobb, ha felülvizsgáljuk a prioritásainkat a saját mentális egészségünk érdekében.

Nem tudsz nemet mondani

Mentalis.egeszsegre.karos .Szokasok
Több olyan feladat van a teendőid listáján, amit valaki másnak csinálsz, mint magadnak? Segítség, tanácsadás, vásárlás, kölcsönadás… De ha megkérdezik tőled, hogy ezek az emberek mit tettek valaha érted, valószínűleg semmi sem jut eszedbe.
Tedd a saját feladataidat az első számú prioritássá. Ha valaki megpróbálja azt hangoztatni, hogy önző és hálátlan ember vagy, akkor valószínűleg manipulálni próbálja az érzelmeidet.
Mielőtt vakon segítő kezet nyújtanál valakinek, kérdezd meg magadtól, hogy ennek a személynek haszna származik-e abból, hogy állandóan más oldja meg a problémáit.

Folyamatosan jóváhagyást keresel

Mentalis.egeszsegre.karos .Szokasok.2

Nem érzed magadat magabiztosnak, és folyamatosan próbálsz jóváhagyást szerezni olyan emberektől, akiknek a véleménye fontos számodra. 

Mindig arra törekszel, hogy főnököd, kollégáid, barátaid és rokonaid megdicsérjenek. Ha jóváhagyást kapsz, úgy érzed, hogy valami „jót” tettél. Ha nem kaptad meg a kívánt visszajelzést, úgy érzed, hogy valami jelentéktelent vagy „rosszat” tettél.
El kell döntened, hogy jó vagy, és ezt nem kell bizonygatnod. A jóváhagyás keresése helyett törekedj céljaid elérésére. Fejlődj és haladj a szakmádban, vigyázz az egészségedre, szeress és légy szeretve. A magabiztosság hűséges társad lesz, és eltűnik a jóváhagyás iránti igényed.

Magad hibáztatod mások érzelmeiért

Mentalis.egeszsegre.karos .Szokasok.3
Gyakran kérsz bocsánatot, ha valakinek nem tudod teljesíteni a kérését, vagy nem találod ki valakinek a gondolatait, elvárásait vagy érzéseit. Düh, sértettség, szomorúság, elégedetlenség – mások negatív érzelmei megrémítenek, és bűntudatot keltenek benned.
Tedd le azt a sziklát, amelyet cipelni próbálsz – a felelősséget valaki más érzéseiért, problémáiért és elvárásaiért.

Nem szabsz határokat

Mentalis.egeszsegre.karos .Szokasok.4
Mindig készen állsz arra, hogy mindent megtegyél mindenkiért. Ha valakinek sürgős problémája van, feladod az összes feladatodat, áthajtod a fél várost, és ingyen megoldod a problémát.
Gondold át, mi a norma, és mondd el a körülötted lévőknek. Elmész egy hétvégére? Mondd meg nekik, hogy péntekig tudsz dolgozni a projekten.
Nem szabad kifogásokat keresni. Egyszer s mindenkorra saját magadat kell előtérbe helyezned.

Olyan dolgokat csinálsz, amiket nem szeretsz

Mentalis.egeszsegre.karos .Szokasok.5
Megragadtál valaki más – a szüleid, rokonaid, barátaid, ismerőseid – kéréseiben. Ritkán utasítasz el egy szívességkérést, így az időd sok apró darabra oszlik, és egy perce sem a tiéd.
Válasszuk szét személyes terünket a pihenés, a munka, a házimunka, a séta, a boldogság vagy az utazás idejére.
Válassz egy napot, amikor csak azt csinálod, amit szeretnél. Minden alkalommal jól gondold át, mielőtt valaki más munkáját elvállalod.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet