Menyhárt Jenő, az Európa Kiadó frontembere: “Peter Ogi figyelemre méltó életművet hagyott maga után”

Peter Ogi figyelemre méltó életművet hagyott maga után – mondta az MTI-nek csütörtökön Menyhárt Jenő, az Európa Kiadó frontembere pályatársára emlékezve.

Menyhárt Jenő elmondta, hogy Peter Ogi (Hegedűs Péter) halálhírét a zenész lánya közölte vele szerdán, a halál pontos időpontja egyelőre ismeretlen. Sajtóhírek szerint Peter Ogi holttestére lakásában találtak rá.

Az Európa Kiadó frontembere a 63 éves korában elhunyt Peter Ogit a magyar alternatív zene egyik legismertebb egyéniségének, az első magyar punkzenekar alapítójának nevezte, majd kiemelte: “nagy hatással volt a hazai underground színtérre, mindig figyelemmel kísértük sokrétű munkásságát”. Emlékeztetett, hogy Peter Ogi az Európa Kiadó két kiadványának is a producere volt.

077
Peter Ogi és Menyhárt Jenő / Fotó: Artpool

Felidézte: Peter Ogi 1977-ben alapította az egykori legendás magyar neoavantgárd/underground/punk zenekart, a Spionst. Később az együttes másik meghatározó tagjával, Molnár Gergely énekessel együtt disszidáltak, és Nyugat-Európában, majd Amerikában próbáltak szerencsét.

Ebben a formában vége az Európa Kiadónak – – ContextUs

Elsőként kedden délután a zenekar gitárosa, Kirschner Péter hozta nyilvánosságra több zenésztársával közös döntését. Az Európa Kiadó zenekar működése a korábbi formájában a napokban véget ért.

Ogi dolgozott együtt Malcolm McLarennel, a Sex Pistols egykori menedzserével, Peter Gabriellel, Boy George-dzsal, Kate Bush-sal. New Yorkban két együttest is alapított: a Backlasht és a Central Europe-ot.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Péter szeretett kísérletezni, pályafutása során nagy utat járt be, nyitott volt minden műfajra[/perfectpullquote]

– idézte fel a pályatárs. Klasszikus zenét tanult, később több zenei stílust is kipróbált, például a punkot, a sanzont, a világzenét, majd filmzenéket komponált, kortárs kísérleti zenét szerzett” – emlékezett Menyhárt Jenő.

Európa Kiadó – Itt kísértünk

Music: Peter Ogi Lyrics: Menyhárt Jenő 1993

“Remek zenész volt, akitől nagyon sokan sokat tanulhattunk, figyelemreméltó életművet hagyott maga után” – méltatta az underground zenész Peter Ogit.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból