Megérkezett a jövő: Mesterséges intelligencia alapú hírolvasót fejleszt a kínai hírügynökség

A Xinhua hírügynökség egy mesterséges bemondót állít képernyőre. Jön a mesterséges intelligencia Erős Antóniája?

Nem telik úgy hét, hogy ne bukkanna fel hír a mesterséges intelligencia (AI) újabb alkalmazási területeivel kapcsolatban. Nem kétséges tehát, hogy elkezdődött AI kora.

Már létezik mesterséges intelligenciájú énekes-dalszövegíró, influenszer, festő és már van mesterséges intelligencia által íródott vers is.

Egy mesterséges intelligencia által készített festmény több mint 120 millió forintért kelt el

Az aukciós ház később Twitterén azt írta, hogy “licitálási csata” bontakozott ki a képért. A kalapácsot végül 432.500 dollárnál (körülbelül 123,2 millió forintnál) ütötték le. A Dazeddigital megjegyzi, hogy a dolog már csak azért is figyelemreméltó, mert ez az összeg 10-szer akkora, mint amennyiért átlagban egy (valóságos) férfi művész és 20-szor (!)

Most a kínai hírügynökség újabb lépést tett a szingularitás felé a világ első AI hírolvasójával, aki a kedden megrendezett Világ Internet Konferencia alkalmával debütált.

Az AI hírolvasót a kínai kereső motor specialista a sogou.com fejlesztette és egy valós előadó, Zhang Zhao fizimiskáját használják a képernyőn való megjelenéshez, a fejlődése pedig gépi tanulási technológia segítségével történik.

World’s first AI news anchor makes China debut

The world’s first artificial intelligence (AI) news anchor made “his” debut at the ongoing fifth World Internet Conference in east China’s Zhejiang Province….

Mivel az AI hírolvasó képes a nap 24 órájában felmondani a legfrissebb híreket, ezért jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon hány hús-vér hírolvasó válik feleslegessé? Persze még az kérdés, hogy a valódi hírolvasók egyediségét és természetességét mennyire lesznek képesek pótolni egy mesterséges Szellő István vagy és Erős Antónia.

AI getty images
Mesterséges intelligencia uralja a jövőt? / Fotó: Getty Images

Annyi viszont biztos, hogy az AI nincs elszállva magától:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Fejlesztés alatt álló AI hírolvasóként, még tudom, hogy sokat kell fejlődnöm[/perfectpullquote]

– nyilatkozta az első AI hírolvasó.

Talán egyben ez az első mesterséges önkritika megjelenése is a világon?


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból