Amanda Gorman és Billie Eilish vezetné be az elitista és kirekesztő divat világába a fiatalok tömegeit.

Sokszínű Met Gála a fiatalokért

A sztárvilág kedvenc eseménye, a New York-i Met divatgála a többi társasági eseményhez hasonlóan tavaly karanténba vonult. Idén viszont a szervezők nagy dobásra készülnek: a Z generáció kedvenceivel a sokszínűség és befogadás jegyében igyekeznek a fiatalokat is megszólítani, írja a The Guardian

Az idei év nagy felfedezettje, a költő és modell Amanda Gorman (23 éves), a díjakkal elhalmozott énekesnő, Billie Eilish (19), a filmsztár Timothée Chalamet (26) és a színesbőrű teniszező, Naomi Osaka (23) közösen fogják levezényelni a híres rendezvényt. Ők négyen lesznek minden idők legfiatalabb házigazdái, egyben az amerikai Vogue magazin fiatalokat megnyerő kampányának arcai.

Anna Wintour Met Gala
Anna Wintour / Fotó: Getty Images

2019-ben a magazin 26 nemzeti kiadásának főszerkesztői közös nyilatkozatban foglaltak állást a Vogue értékei mellett, vagyis kinyilvánították, mennyire fontos a magazin számára a sokszínűség, a felelősségvállalás és tisztelet a másik ember, a közösségek és a természeti környezet iránt.

Kapcsolódó cikk

Ezek a Z generációs értékek melletti kiállási kísérletek azonban egy meglehetősen zűrös időszak után történtek. Anna Wintourt, aki az amerikai Vogue legendás főszerkesztője már 1988 óta, nem a sokszínű és befogadó hozzáállásáról ismerték eddig. 

„Mindenki más iránt érzéketlen, aki nem illik a magazinjában szereplő befolyásos és híres személyiségek közé” – írta le egykori főnökét André Leon Talley tavaly megjelent önéletrajzi kötetében.

Képmutató divatipar

Wintourt gyakran vádolták elitizmussal és kirekesztéssel, ami aztán éveken át meghatározta a divatipart is. Ám a koronavírus-járvány, a klímaválság és a Black Lives Matter mozgalom az iparágra is komoly nyomást gyakorolt, hogy mozduljon el a környezeti felelőségvállalás és a sokszínűség elfogadásának irányába.

George Floyd halála után a rasszizmus-ellenes tüntetések nyomán a divatházakat felelősségre vonták a közösségi médiában, amiért szóban kiálltak a Black Lives Matter mozgalom mellett, de vállalati kultúrájuk és struktúrájuk nem tükrözte a sokszínűséget.

Tavaly júniusban Wintour levelet írt kollégáinak, amelyben elismerte, hogy hibáztak, amiért sértő vagy intoleráns képeket és történeteket publikáltak. Hozzátette, hogy nem lehet könnyű feketeként a Vogue-nál dolgozni, és túl alacsony a színesbőrű munkavállalók létszáma. Eközben a Teen Vogue-nál elbocsátották a nem sokkal korábban főszerkesztőnek felvett Alexi McCammondot 2011-ben írt, rasszistának minősített Twitter-bejegyzései miatt. 

Azonban Wintour nélkül nincs Met Gála: szeptemberben Tom Ford divattervező és Adam Mosseri, az Instagram vezetője oldalán tiszteletbeli házigazdaként jelen lesz a fiatalok mellett. Hogy mennyire hitelesen, azt majd a fiatalok megítélik.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet