Mi történik valójában, amikor egy légy száll az ételre?

Senki nem szereti ha egy légy landol a tányérján, és már reflexből elhessegetjük. Valószínűleg, most még több okot fogunk adni arra, hogy minél távolabb tartsd a kedvenc vacsorádtól, a nem kívánt vendégeket.
Több mindent is tehetsz, mikor legyet látsz az ételen. Például rögtön kidobhatod az ételt, de sokan azután is gond nélkül elfogyasztják az ebédet, hogy előtte látták rajta a legyet mászkálni. Ezek a rovarok nagy problémát tehetnek a tányérunkra, ezért jobb tisztában lenni azzal, mit is várhatunk, ha megszállják az ételeinket.
A legyek legalább az utolsó dolognak a maradványaival, amire rászálltak, beszennyezik az ételünket. De a dolog még ennél is komplikáltabb.

Ráhányhatnak az ételre

Legy Az Etelen, Legy Szall Az Etelre
/ Fotó: Bright Side
A legyek úgy táplálkoznak, hogy folyadékot szívnak fel a szájszervükkel, ami olyan különleges, hogy bármilyen ételt képesek vele folyadékká alakítani. Ehhez a nyálukat fecskendezik az ételbe, ebben pedig bárminek a maradványa megtalálható, amit korábban felszívtak (például ürülék vagy romlott hús).

Belepetézhetnek az ételbe

Legy Az Etelen, Legy Szall Az Etelre 1
/ Fotó: Bright Side
A finom maradék, amit későbbre tettél félre, tökéletes fészek a petéknek. Idővel a petékből lárvák, majd újabb legyek lesznek, melyek baktériumokkal fertőzhetnek meg. Legközelebb, ha teszel magadnak félre ételt, mindig takard le.

A lábaikkal és a szárnyukkal baktériumokkal fertőzhetik meg az ételt

Legy Az Etelen, Legy Szall Az Etelre 2
/ Fotó: Bright Side
Azt már tudjuk, hogy a legyek belül tele vannak baktériumokkal. De azt tudtad, hogy még ennél is több található a testük felszínén? Tudósok szerint minden egyes lépés, amit egy légy megtesz, baktériumfészkeket hagy maga után. Ez azt jelenti, hogy amihez hozzáérnek, azt komolyan megfertőzhetik.

Több mint 60 betegséget hordozhatnak

Legy Az Etelen, Legy Szall Az Etelre 3
/ Fotó: Bright Side
A legyek legalább 65 különböző betegséget tudnak átadni az embernek. Ebbe beletartozik a vérhas, a hasmenés, a kolera és a lepra is. De nemcsak az emberekre jelentenek veszélyt, hanem ugyanígy az állatokra is, például megfertőzhetik a tyúkokat és a disznókat.

Ha már rovarok, akkor nem hagyhatjuk ki a hangyákat sem, hiszen a közel múltban, elkészült az első magyar hangyanév-katalógus.  Eddig csak latin vagy angol nyelven voltak meghatározva a különböző fajok nevei, de immáron már magyar fordításban is megtalálhatóak.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

napi 3 kave egeszseges, egeszseges kavet inni, kave ivas

Napi 3-4 csésze kávé még jót is tesz az egészségednek

A kávézás hátrányairól többet lehetett olvasni az elmúlt években, mint az előnyeiről. Ám a legfrissebb kutatások szerint sokkal több pozitív hatása van szervezetünkre, mintsem negatív, így kifejezetten egészséges szokásnak mondható.

jol ismert termek, jol ismert termekek korabban, jol ismert termekek a kezdetekben

10 jól ismert termék legelső példányai

Ezt a többször használható fogamzásgátló eszközt báránybőrből készítették Svédországban, az 1600-as években. A használati utasítása is fennmaradt, amiben azt írják, hogy meleg tejjel kell tisztítani, hogy elkerüljék a nemi betegségek terjedését.

haj egeszseg, haj apolasi tanacsok, haj apolasi tippek, egeszsegtelen haj5

8 dolog, amit a hajad elárulhat az egészségedről

A hajhullás összefüggésben állhat az endokrin rendszerrel és az immunrendszerrel, de lehet a cukorbetegség jele is. Ezért célszerű mielőbb orvoshoz fordulni. Rögtön kétségbe esni azonban felesleges, mert lehet, hogy csak egyszerű vitaminhiányról vagy stresszről van szó.

egeszseges korom, korom egeszseg, beteg kormok tunetei

Így árulják el a körmeid, hogy mennyire vagy egészséges

A köröm alakja, felülete, színe a természetes körömnek gyakorlatilag ablak szervezetünk egészségi állapotára. A rajta észlelhető változásokra éppen ezért érdemes odafigyelni, hiszen nem csak tápanyaghiányt jelezhetnek, de akár olyan komoly betegség tüneteit is mutathatják, mint a rák.

Nincs több cikk