Mianmarban a február 1-én puccsal hatalomra került katonai rezsim kegyetlenül megtorolja a tüntető fiatalok ellenállását.

Szertefoszlott álmok, megcsonkított testek Mianmarban

A mianmari fiatalok számára 2021 az optimizmus éve lehetett volna. Legyőzték a koronavírust, elkezdődött az oltási kampány, és a novemberi parlamenti választások után az ország folytathatta volna a megkezdett úton való menetelést, írja a The GuardianDe a szép tervek a február 1-i katonai puccs után  megsemmisültek. Fiatalok tömegei azon kapták magukat, hogy fel kell áldozniuk addigi álmaikat, mert a lakosság ellen forduló katonai junta ellen kell harcolniuk.

A 22 éves Hlyan Phyo Aung mérnöknek tanult. Az egyik tüntetésen egy robbanásban megsebesült, amikor a demonstrálók összecsaptak a katonákkal. Aztán egy katona közelről rálőtt a sérült kezére, egy másik pedig gumilövedékkel megsorozta a másik kezét is. Majd a fejét kezdték rugdosni, csak az arra járók rángatták el a katonáktól, ennek köszönheti az életét. 

Mianmar Katonai Rezsim Elleni Tuntetesek
A Katonai Rezsim Által Megölt Fiatalok Cipői / Fotó: Anonymous/Afp/Getty Images

A jobb kezét csuklóból amputálni kellett, és lehet, hogy a bal kezét sem fogja tudni használni. A bal lábán nyolc lövést kapott, nem biztos, hogy meg fogják tudni menteni. A jobb combját két lövés érte, az arcát úgy szétverték, hogy a látása is tönkrement, talán helyrehozhatatlanul. A katonaság megtiltotta, hogy saját kórházán kívül más ellátóhelyen kapjon orvosi segítséget. Emellett felbujtással vádolják, amiért akár három év börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.

Kapcsolódó cikk

A hadsereg kegyetlensége meglátszik az áldozatokon. A junta eddig több mint 700 fiatalembert ölt meg és ennél sokkal többet sebesített, nyomorított meg, tett munkaképtelenné. A civil halálos áldozatok között kisgyerekek, tizenéves lányok is éppúgy megtalálhatók, mint Aung kortársai – a tönkretett álmok és életek listája végtelen.

„Ha a katonai junta leveri a forradalmat, akkor annyi a jövőnknek”

A 21 éves Wai online tartalomszerzőként dolgozott, szabadidejét a barátaival töltötte. Boldog családra, jó munkára, nyugodt életre vágyott. A katonai puccsot követő gazdasági válság miatt munkanélküli lett, és attól retteg, a katonák őt is megölik.

On the frontline of Myanmar's coup protests: 'We don't accept this dictatorship'

Wai Yan Phyo Mo is one of the leaders of the protest movement in Myanmar who have taken to the streets to oppose the military coup which removed the ruling N...

Egy 2014-es felmérés alapján Mianmar lakosságának több mint fele 30 év alatti fiatal volt. Ők tudják, milyen, amikor a katasztrofális katonai irányítás alatt elszegényedik az egykor virágzó gazdaság. De az utóbbi évtized azt is megmutatta számukra, milyen, amikor szabadon hozzáférhetnek az információkhoz, az oktatáshoz, és vannak munkalehetőségek. A mostani puccsellenes mozgalom azt üzeni, hogy készek súlyos áldozatokat meghozni, hogy ne veszítsék el a nehézségek árán kivívott szabadságjogaikat.

Ha a katonai junta leveri a forradalmat, akkor annyi a jövőnknek. Nem fogok megnősülni, nem lesznek gyerekeim, mert nem tenném ki a családomat annak, hogy egy ilyen rezsim alatt éljenek. A nemzetközi kapcsolataink megszakadnak, tiszta Észak-Korea lesz itt is. Az egyetlen esélyünk, hogy addig tüntetünk, amíg nem győzünk. Megéri az életünket adni a következő generációért

A világ tétlenül hallgatja Mianmar segélykiáltását

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint az országban eszkalálódhat a konfliktus. Hozzátette, a világnak nem lenne szabad megismételnie sem itt, sem másutt azt a végzetes hibát, amelyet Szíria kapcsán is elkövetett. 

A jelenlegi helyzetet az is nehezíti, hogy a rezsim lekapcsolta a Mianmarban a mobil adatforgalmat és a vezeték nélküli szélessávú internetet. A népesség nagy része már nem tud hozzáférni a világhálóhoz, nem tudják az interneten megszervezni magukat, ahogyan eddig. 

Eközben az elmúlt tíz év gazdasági fejlődésének eredményét is elvesztheti az ország. A tüntetők elkezdtek azon gondolkodni, hogyan vehetnék fel a harcot a képzett  katonákkal. Kezdetleges fegyvereket barkácsoltak maguknak, és felvették a kapcsolatot felfegyverzett etnikai csoportokkal, hogy alapvető harcászati ismeretekre tegyenek szert.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet