Önbizalomhiányból született az évtized egyik legjobb lemeze, a Kiwanuka

Megjelent Michael Kiwanuka, a Hatalmas kis hazugságok főcímzenéjét is jegyző szerző harmadik, Kiwanuka című nagylemeze. A BBC ennek apropóján készített interjút a zenésszel, aki az idei Sziget Fesztiválon is fellépett.

“Ér a nevem”

„Nem változtatok nevet, nem érdekel, hogy neveztek” – énekli Michael Kiwanuka a legújabb számában, a Hero-ban. Fiatalabb korában sokan nem tudták megjegyezni szokatlan vezetéknevét. Egész abszurd és egzotikus változatokban is viszontláthatta-hallhatta, így jótanácsként azt ajánlották neki, hogy válasszon egy könnyebben megjegyezhető, piacképesebb művésznevet.

michael kiwanuka uj lemez interju
Megjelent Michael Kiwanuka harmadik nagylemeze / Fotó: Getty Images / Matt Roberts

Harmadik albumának a Kiwanuka címet adta. Csakazértis – gondolhatnánk. Pedig egyáltalán nem ez volt a döntés mögötti szándék. A cím emlékeztető saját magának, hogy végre legyőzte bénító kishitűségét. Előző lemeze, a 2016-ban megjelent Love & Hate listavezető volt, Brit Awardra is jelölték. A Cold Little Heart című szám a Hatalmas kis hazugságok sorozat főcímzenéjeként pedig meghozta számára a nemzetközi elismerést is.

Mika: „Olyan lemezt akartam írni, ami teljes egészében engem képvisel”

Október elején jelent meg Mika ötödik stúdióalbuma, a My Name Is Michael Holbrook, négy évvel a No Place in Heaven után. Mi történt Mikával, mivel foglalkozott az elmúlt négy évben? Mit tart fontosnak elmondani az új lemezéről? mika új lemez 2019, michael holbrook,

„Rendkívüli módon nyomasztott a lemez sikere. Először úgy véltem, biztos az általam nagyra tartott producerek tehetségének köszönhető a rengeteg pozitív visszajelzés. Úgy gondoltam, én csak átlagos vagyok, és kizárólag miattuk lett annyira népszerű a lemez. Ez a gondolat egyre erősödött bennem, olyan szinten, hogy az önbizalomhiány már a következő munkáimnak felvételeire is rányomta bélyegét. De másfél évvel ezelőtt elegem lett ebből a gondolkodásmódból. Azt éreztem, hogy ez senkinek nem használ, legkevésbé nekem” – vallotta be a 32 éves londoni zenész, aki három éve boldog házasságban él.

K I W A N U K A is Out Now!!!! PS I hope you can read this ❤️❤️

No Description

Ahogy visszatért az önbizalma, az alkotóereje is csúcsra járt. Mostani lemeze fantasztikus kritikákat kapott: a The Guardian egyenesen az évtized egyik legjobb albumának kiáltotta ki, a Q Magazine szerint pedig Kiwanuka pszichedelikus soul lemeze pályafutásának meghatározó mesterműve.

Tíz nap múlva indul az HBO-sorozat, a Hatalmas kis hazugságok – ContextUs

A Jean-Marc Vallée ( Vadon, Mielőtt meghaltam) rendező 7 részes minisorozatban dolgozta fel Liane Moriarty azonos című bestsellerét. A sorozata arra fókuszál, hogy a modern családanyánk pszichésen hogyan dolgozzák fel a munkájuk feladását, a „háziasszony” szerepet és gyereknevelés nehézségeit, miközben mindent megtesznek azért, hogy fenntartsák a tökéletesnek tűnő életüket.

Kiwanuka azt szeretné, ha a hallgatók elmerülnének és elvesznének a zenéjében, pontosan ahogy vele is történt a régi kedvenc lemezeivel. A zenész szerint tizenkét éves korában a The Fugees-től a The Score varázsolta el ily módon.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A legfontosabb célom az volt, hogy ma, a playlistek korában, rá tudjam venni az embereket, hogy egyáltalán végighallgassák a lemezt. Úgyhogy ezért nincs is a számok között szünet, elhalkulás. Így, ha takarítás közben felteszed, nem is fogod tudni, mikor van vége egy számnak[/perfectpullquote]

– adott meglepő zenehallgatási tippet a művész.

Az albumra Gil Scott-Heron szójétékai, Prince, a Funkadelic-ből Eddie Hazel gitárjátéka, valamint az Isaac Hayes-féle Hot Buttered Soul groove-jai voltak jelentős hatással. A dalszerző bevallja, hogy a Hot Buttered Soul minden dalában benne van, amit az elmúlt öt évben írt.

Tudatalatti rasszizmus

Kiwanuka London északi részében, főleg fehér bőrűek között nőtt fel, ugandai menekült szülők gyermekeként. A kívülállás élménye ihlette a Black Man In A White World című 2016-os kislemezét. Elmondása szerint sosem találkozott nyílt rasszizmussal az Egyesült Királyságban, de ez nem jelenti azt, hogy nincs is jelen.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Amerikában, ahol minden sokkal polarizáltabb és zajosabb, jóval alattomosabb hatások értek. Nem lövik le az embert a bőrszíne miatt az utcákon, de az egyetemeken nincsenek színesbőrű tanárok, nincsenek színesbőrű vezetők döntéshozó pozíciókban.[/perfectpullquote]

Erről a tudat alatt rögzült rasszizmusról énekel a Hero-ban. Aki azt tanácsolta, vegyen fel művésznevet, attól is tartott, hogy a Kiwanuka név alapján majd világzeneként beskatulyázzák.

A Brexit óta erősödött a rasszizmus – figyelmeztet az ENSZ

A Brexitről tartott népszavazás azt eredményezte, hogy a faji, etnikai és vallási intolerancia növekedése elfogadottá vált az ENSZ témával foglalkozó szakembere szerint. A szakreferens az Egyesült Királyságban és Írországban teljesített két hetes tényfeltáró küldetése után összesítette tapasztalatait.

Ám arra nem gondolt, hogy a névváltoztatással egyben azt is kérte, tagadja meg az identitását. „A névnek hatalmas ereje van. Semmi sem határoz meg jobban, mint a születéskor kapott neved” – elmélkedik a zenész.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Végre elfogadtam, hogy énekes vagyok, művész vagyok, dalszerző vagyok és imádom. Éppen ezért döntöttem úgy, hogy Kiwanuka lesz a lemez címe. Nem tudok elbújni sem előle[/perfectpullquote]

– mosolyog.

Michael Kiwanuka – Cold Little Heart (Official Video)

Listen to the Mercury Prize winning album ‘KIWANUKA’ now: https://michaelkiwanuka.lnk.to/KiwanukaID Michael Kiwanuka – Cold Little Heart (Official Video) Dir…

“This is who I am, rain or shine. I am completely myself. I am not an imposter” – énekli most megjelent lemezén a szerző az interjúban is vallottakat.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból