Mihail Gorbacsov, az utolsó szovjet pártfőtitkár 2019-ben már az atomfegyverekre és Oroszország és Egyesült Államok közötti konfliktusra figyelmeztetett.

Mihail Gobracsov 2019-ben 89. születésnapja és a Szovjetunió és a berlini fal leomlásának 20. évfordulója alkalmából adott interjút a BBC moszkvai tudósítójának, amit a 168 szemlézett.

Gorbacsov azt mondta, addig nem nyugodhat meg senki, amíg az összes atomfegyverrel rendelkező hatalom meg nem egyezik, hogy a nukleáris arzenált közösen megsemmisítik, más kiút nincs semmiféle helyzetből.

Felidézte, hogy amikor megválasztották a Szovjetunió pártfőtitkárának, országjárásba kezdett, és nagyon sokan mondták neki, hogy csak arra figyeljen, hogy háború ne legyen. Azt is hozzátette, hogy úgy gondolja, az orosz vezetők elsődleges feladatának az kell legyen, hogy elkerüljék a második világháborúhoz hasonló, nagy áldozatokat követelő háborúkat. Ezért is került sor a reformokra is 1985 és 1990 között, még ha ezek végül a Szovjetunió felbomlásához is vezettek.

Gorbacsov az orosz-ukrán háború kirobbanása után azt mondta, Vlagyimir Putyin “tönkretette az életművét”, de 2019-ben még védelmébe vette a vezetőt. Arról beszélt, hogy bár szerinte az orosz alkotmány jegyében nem helyes, ha valaki túl sokáig marad hatalmon, de nincsen olyan utód a moszkvai elitben, aki át tudná venni tőle a vezetést, és a nép sem akar új elnököt. Úgy gondolta, rendkívüli időkben indokolható, hogy Putyin nem adja át a hatalmat, főleg, ha az politikai vákuumhoz vezetne. 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.