Móricz-leszármazottak szomszédságában nyílik kiállítás az íróról

Kinek a hangja? címmel interaktív állandó kiállítás nyílt Móricz Zsigmond íróról Leányfalun.

Az egykor az író lakhelyéül szolgáló Duna menti település ezzel ünnepelte díszpolgára születésének 140. évfordulóját.

moricz cultissimo
Móricz Zsigmondot egy anekdota szerint a főút melletti telken megpillantott terebélyes diófa látványa ragadta meg Leányfalun / Kép: Cultissimo

A Leányfalu Hely- és Irodalomtörténeti Kiállítóhelyén megnyílt tárlat kiemelten szól a fiatalokhoz, segítséget nyújt középiskolai tanulmányaikhoz, és kiváló helyszíne lehet kihelyezett irodalomóráknak is – mondta az MTI-nek Adorján András alpolgármester.
Mint hozzátette, a kiállítás tartalma megfelel az új kutatásoknak, módszertanában XXI. századi: öt játék, interaktív tábla és Móricz-korabeli tárgyak várják a látogatót.
A tárlathoz a ma is Leányfalun élő Móricz-leszármazottak, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) is kölcsönözött relikviákat, közöttük olyanokat, amelyek az író halála óta először kerültek vissza a településre.

Száz év Ady nélkül – Ady Endre emlékére irodalmi-zenei sorozattal tisztelegnek a költő előtt

A január 25-i programban 15 órától Szeretném, ha szeretnének címmel összeállítás hangzik el Ady Endre verseiből és publicisztikájából az Ady Versmondó Szalon tagjainak előadásában. Közreműködik a Váci utcai Ének-Zenei Általános Iskola kamarakórusa Diósi Ágnes vezényletével, köszöntőt mond Wohlmuth István kulturális tanácsnok, a sorozat fővédnöke – közölte a programsorozatot szerkesztő Havas Judit előadóművész, irodalomtörténész az MTI-vel.

A XX. századi magyar realista próza egyik legnagyobbjaként számon tartott író 1911-ben vásárolt telket a főváros melletti üdülőhelyen, a fővárosi nagypolgárság és művészvilág által kedvelt Leányfalun – idézte fel Adorján András.

10 moricz zsigmond kert leanyfalu haz es kert 1940 korul
Móricz Zsigmond leányfalui háza 1940 körül /Kép: Gardenista

Móricz Zsigmond az akkor már a nyarait itt töltő Rózsahegyi Kálmánnak, a kor színészóriásának invitálására látogatott a településre, és egy anekdota szerint a főút melletti telken megpillantott terebélyes diófa látványa ragadta meg, amely gyermekkorát, a tiszacsécsei tájat idézte fel benne. A háromholdas birtokon édesapja, Móricz Bálint épített házat, majd ezt bővítették tovább az évek során Kós Károly és munkatársai tervei alapján.

A Móricz-házban ma is a leszármazottak élnek, így az új állandó kiállítás a mellette lévő épületben kapott helyet.

A megvalósítást a Kubinyi Ágoston Program, az NKA miniszteri támogatása, Leányfalu önkormányzata, valamint helyi társadalmi adakozás tette lehetővé.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból