Mother’s Cake: „Fiatalok voltunk és kellett a pénz”

Vannak olyan zenekarok, akik fullba nyomják az őszinteséget. Ha egy újságíró megkérdezné egy bandától, miért jelentkezett egy tehetségkutatóba, vélhetően nem azt a választ kapná, hogy a pénz miatt. A Mother’s Cake azon kivételek egyik, aki nem törődik a sablonokkal. A 11 éve alakult osztrák banda a 2019-es Budapest Showcase Hubon lép fel, ennek apropóján kérdeztük Jan Haußels dobost.

ContextUs: Mother’s Cake… Ez a név elég érdekes ahhoz, hogy ne kérdezzek az eredetére.

A hármunk egységesen fura elméje aligha tudott kitalálni normálisabbat, azt hiszem. (nevet) Aki beszél németül és lefordítja, placentát jelent. Bár igaz, ez sem egy nagy ötlet.

ContextUs: Tizenegy évvel ezelőtt alakult meg a zenekarotok. Ez hosszú idő. Azóta is töretlen lelkesedéssel álltok a színpadon?

Tizenegy évvel ezelőtt voltál már lent és fent is. Iszonyatosan boldogok vagyunk, és élvezzük az élet napos oldalát zenekarként.

ContextUs: Egy ilyen hosszú ideje működű zenekar esetében általános a tagcsere, azonban ez rátok nem vonatkozik. Milyen fajta harmónia van közöttetek?

Mindannyian életet adtunk egy kisgyermeknek 11 évvel ezelőtt, akit úgy hívnak: Mother’s Cake. Az összes különbözőségünk eltörpül amellett, hogy szeressük őt. Nincs nagyobb harmónia, mint ez. (mosoly)

mothers cake zenekar
Mother’s Cake zenekar / Fotó: Joseph Earp / Beat magazin

ContextUs: Négy album van a Mother’s Cake háta mögött. Az ember azt gondolná, egy befutott banda nem járná a showcase fesztiválokat, mint MENT, Eurosonic, BUSH.

Az lehet, hogy kiépítettük a kapcsolatainkat, jelen vagyunk bizonyos országokban, azonban még sok feladatunk van Európában.

A showcase fesztiválok adhatnak egy kis dobást a szerencsédnek, hogy új kapcsolatokat építhess ki.

Hogy őszinte legyek, bármit megadtunk volna, hogy Budapesten játszhassunk – imádjuk azt a magyarokat –, és persze különösen az A38 Hajó lehetne remek egy meghitt koncertre. (mosolyog)

ContextUs: Ez a vágyatok meg is valósul. A kapcsolatépítésen túl mit vártok a BUSH-tól?

Őszintén: reményteli estét, amit soha nem feledünk el. Ami Budapesten történik, az Budapesten is marad. (nevet)

BUSH: Magyar zenékről mond véleményt Madonna és Kendrick Lamar producere

Az idei Budapest Showcase Hub (BUSH) szakmai programján vesz részt Philippe Weiss, a párizsi The Red Room stúdió egyik tulajdonosa. A világhírű producer mixelte már többek közt Madonna, a Red Hot Chilli Peppers, Kendrick Lamar és David Guetta számait is. bush fesztivál 2019 programok, bush kendrick lamar

ContextUs: Ha lehetne bármilyen címkét aggatni rátok, ez a Local Heroes (helyi hősök) lenne. Mindenekelőtt, 2010-ben megnyertétek a Local Heroes Austria Banda Tehetségkutatót, amelynek köszönhetően a döntőbe is megmérethettétek magatokat, Pécsen, és másodikként távoztatok. Továbbá Michael Haneke egyik hallgatója néhány dalotokat is kiválasztott a Local Heroes című filmjébe. Haladjunk sorban! Napjainkban a tehetségkutatókhoz silány jelző társul.

Fiatalok voltunk és kellett a pénz, ahogy mondani szokás. Az más kérdés, hogy pénzt se kaptunk a helyezésünkért, de cserébe számos új emberrel megismerkedhettünk. Nézd, a tehetségkutatók fontosak, és utólag könnyebb bölcsebbnek is lenni. Ez volt az első lépés a több ezerből, amit azóta megtettünk.

Just ❤️ this pic by @blickwechsel! We want to use this opportunity and send out a huge thank you to our sponsors @elixir_strings @bosphoruscymbals @agnerdrumsticksofficial @lynxdrums @surfadelic.soundwaves.fx @klangfarbewien. Finally most of our gear is functioning;)

No Description

ContextUs: A filmnek köszönhetően megismerkedtetek Haneke-vel?

Bárcsak. (nevet) Ahogy mondtad is, a filmet az egyik diákja készítette.

ContextUs: Térjünk rá a magyar kapcsolatokra! Ahogy említettem fentebb, Pécsen rendezték meg a Local Heroes döntőjét, de léptetek már fel Budapesten és Szegeden is. Ha jól tudjuk, az első videóklipetek, amikor megjelent, annak hatására kaptatok egy nem várt e-mailt, aki meghívott titeket Magyarországra. Azonban hezitáltatok, hogy elfogadjátok-e. Miért?

Ez nagyon régen történhetett, mert nem tudok visszaemlékezni erre az esetre. (mosolyog) Nem mondom, hogy nem igaz, persze. Azt feltételezem, a 10 évvel ezelőtti okunk állhatott a háttérben: nem volt elég pénzünk autót bérelni.

ContextUs: És hogyan emlékeztek vissza Magyarországra?

Már a kezdetekben szép emlékeket őrzünk Magyarországról. Az első normális turnénk során az R33-ban játszottunk a Grand Mexican Warlock társaságában. Szegedre pedig úgy jutottunk el, hogy az Anna my guard zenekar frontembere, Baumann-Tóth Eszter Anna segített a szervezésben.

Jelenleg Hollandiában tartózkodik Eszter és már foglalt is jegyet a Benelux-turnénkra. (mosolyog) És ha ismeritek Gede Tibort alias Allan Stone-t, akkor igazából lementél a nyúl üregébe.

No Rhyme or Reason

Provided to YouTube by The Orchard Enterprises No Rhyme or Reason · Mother’s Cake No Rhyme No Reason ℗ 2017 Mother’s Cake under exclusive license to Membran …

ContextUs: Nem csak Magyarországon, de szinte az összes kontinensen koncerteztetek már. Amerika miért maradt ki?

Egy ország sem esik kívül a horizontunkon. Ha biztosítanak az egyeztetések során néhány jegyet, már repülünk is bárhová. Azonban sajnos nem mindig történik így. Rajta vagyunk, hogy Amerikába is eljussunk. (mosolyog)

ContextUs: Nem csak az országok érdekesek, ahol jártatok, hanem az is, kikkel léptetek már fel közösen. Hogyan kerültetek kapcsolatba Iggy Poppal, az AC/DC-vel, a Wolfmotherrel vagy épp Alice in Chains-szel, hogy csak néhányat említsek?

A Wolfmothert és az Alice in Chains-t már ismertük kicsit. Mindkét zenekar tagjai baromira jó arcok és nagyszerű velük lógni. Az AC/DC-vel néhány száz méterrel arrébb volt alkalmunk kezet fogni – csak ugyanazon a területen játszottunk együtt. (nevet)

ContextUs: Már említettük, hogy 4 albumot raktatok le az asztalra. A legutóbbi, a No Rhyme No Reason érezhetően szintlépés a korábbiakhoz képest.

Szerettük volna, ha sokkal egységesebb koncepció öleli fel, mint a korábbi lemezeinket. Próbáltunk annyira karakterikus albumot készíteni, amennyire csak lehetett. Így lett ilyen trükkös és elborultan fura munka. (nevet)

CV

A Mother’s Cake osztrák zenekar 2008-ban alakult meg Yves Krismer (vokál, gitár), Benedikt Trenkwalker (basszer) és Jan Haußels (dob) által. Kilenc éve, 2010-ben megnyerték a Local Heroes Austria Tehetségkutatót, a döntőben pedig másodikok lettek, amelyet Pécsett rendeztek meg. Négy albumot jelentettek meg: Creation’s Finest (2012), Off the Beaten Track (2014, live album), Love the Filth (2015), No Rhyme No Reason (2017).


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból