Július 2-től újra visszaülhetünk a kényelmes moziszékekbe, hogy a legfrissebb alkotások által rögtön fejest ugorhassunk a több hónapra elfelejtett “mozi-élménybe”. De vajon mennyiben változnak meg szórakozási szokásaink a koronavírust követően? 

Lassú újraindulás

A koronavírus-járvány a kulturális élet történéseit is lefagyasztotta a pandémia idejére, ám úgy tűnik a nyári hőhullámokkal egyre több korlátozás olvad fel. Hamarosan a színpadokon láthatjuk majd Hamletet, ráadásul nem is akárkinek az alakításában. Rudolf Péter a Vígszínház újdonsült igazgatójaként pedig új darabokkal készül.

Mozi Koronavírus Scaled
Mozi A Koronavírus Után / Illusztráció: Cat Sims

A koronavírus azonban nem tűnik el az életünkből. Mi több az élet számos színterén hatását továbbra is érzékeljük majd. A járvány nemcsak a térhasználati és az utazási szokásainkon változtatott, de a nők tárdadalomban elfoglalt szerepeit is a feje tetejére állította. Július 2-tól a moziélménybe újból fejest ugorhatunk, ám ez a szórakoztatói ágazat sem ússza meg jelentős pálfordulások nékül a pandémiát. 

40 milliós kárt okozott a koronavírus a Louvre-nak, de hétfőn újra kinyithat

A koronavírus-járvány elején rövidebb időre bezárt ugyan a világ leglátogatottabb múzeum, mert a dolgozók éltek a jogukkal, és megtagadták a munkát, de aztán újra kinyithatott. Aztán azonban a gócpontok kialakulásával, halálesetek megemelkedésével bezárt.

Enyhítő körülmény, hogy két fantasztikus mozi-élményt kínáló alkotással indíthatjuk a hónapokra elfeledett film-szezonunkat. A Disney új reboot-filmje, a Mulan és Christopher Nolan sci-fi víziója, a Tenet is hamarosan megtekinthető. Utóbbi ráadásul valóban olyan alkotás, ami méltón kúszhat fel elsőként a frissen nyitott mozik műsorlistáinak első helyére. Elegáns kivitelezés, új technológiával játszik, egyedi történet, amibe ráadásul nem is kis pénzt fektettek a rendezők. Annak ellenére, hogy a koronavírus kirobbanását követően számos stúdió fejvesztve pánikolt és tolta el az új alkotások bemutatásának időpontját, addig Nolan bizakodón tartott ki a júliusi premierje mellett, írja a The Guardian

A filmipar jelenleg kész szerencsejáték

A koronavírus okozta problémákkal azonban mindenképp számolni kell. A gondok pedig több szempontból, az alkotók és a nézők perspektívájából egyaránt megvizsgálhatók. Az emberek még vonakodnak a szórakozási lehetőségek kihasználásától, az idegenekkel egy légtérben töltött óráktól. Ennek folytán a rendezők sem tudják, mire számítsanak. Nemcsak a bevétel kérdéses, de a bemutatók időpontjai is. Továbbá egy esetleges korlátozás szintén egyes filmek sikerének útjába állhat. Kínában márciusban már megnyitották ugyan a mozikat, de egy hét múlva az összes intézményt bezáratták, félve a járvány második hullámától.

A közbiztonsági aggodalmak, a felzárkózási igény, a korlátozott verseny problémája, az érdeklődés esetleges hiánya vagy az általános gazdasági feltételek bukkanói kiszámíthatatlan szerencsejátékot varázsolnak a filmiparból. 

A Mulan és a Tenet a célközönségük, tehát a családok és a fiatal felnőttek folytán könnyedén megközelíthetik azt a bevételt, amire normális esetben is számíthatnának. A szülők talán kissé megkönnyebbülve, felüdülve viszik el a gyerekeket egy közös programra a négy fal között töltött, szociális élettől szinte teljes mértékben mentes hónapok után. A fiatal felnőttek nagy része pedig kevésbé aggódik az egészsége miatt, mint az idősebbek. A két film ráadásul sok városban az egyetlen új alkotás lesz majd, így konkurenciával se nagyon kell számolniuk.

Hongkongban bojkottálják a Disney Mulan című filmjét a főszereplő miatt

A hongkongi tüntetők bojkottra szólítottak fel a Disney Mulan remake-je ellen, mert a film főszereplőnője hangot adott annak, hogy kiáll a hongkongi rendőrség mellett. Liu Yifei megosztott egy posztot Weibo nevű közösségi oldalon, amelyben hangoztatja, hogy támogatja a hongkongi rendőrséget. Emiatt hamarosan elindult a #BoycottMulan kezdeményezés.

A Mulan és a Tenet lehetséges sikere pedig talán kaput nyithat további olyan alkotásoknak, amik valójában már készen várják a premierjük időpontját. Ám a jelenlegi járványhelyzet miatt a készítők nem mernek kockáztatni. Feltételezhető, hogy amíg nem lesz megbízható oltóanyag a koronavírus ellen, valamint nem normalizálódnak a hétköznapok, a mozik továbbra is képtelenek lesznek a kapacitásuk kétharmadánál jobban teljesíteni. Ez pedig jelentős bevétel-kiesést eredményezhet. A filmipar bevételeinek veszteségei világszerte megközelítőleg 70%-osak.

Filmek készenlétben, a mozi kapujában

Bizonyos változások és korlátozások azonban a mozitermekben is érzékelhetők. Ahogy a legtöbb helyen, itt is számolnunk kell a kézfertőtlenítő állomásokkal, az egyirányú, a másiktól két méteres távolságot tartó sorbanállással és az arcmaszkok rendszeres használatával. A látogatók utáni rendszeres takarítás, fertőtlenítés, a vendégek segítését biztosító megnövekedett számú személyzet azonban többletköltséget jelent a mozik számára. 

Premier előtti, díjnyertes filmekkel hoz vissza a moziba a Cirko Film fesztiválja

A szervezők tájékoztatása szerint a fesztiválon szerepel Atom Egoyan egyiptomi filmrendező A díszvendég című lélektani drámája, a Jack London-regény nyomán keletkezett Martin Eden című romantikus dráma és Roman Polanski nagyszabású történelmi filmje, a Tiszt és kém – a Dreyfus-ügy.

Azonban ami késik, nem múlik. Ha a jelenlegi moziműsorok egyelőre nem is kínálnak akkora választékot, a 2020-as év végére és a jővőre elképesztő filmek egész sorozatával számolhatunk. A Nincs idő meghalni, a The Batman, a West Side Story, az Örökkévalók, a Mission Impossible 7. és a Halálos iramban 9. is csak egy kiegyensúlyozottabb gazdasági helyzetre vár, hogy berobbanhasson a filmpiacra. 

És az érdeklődési igény változásával is számolnunk kell. Egy világjárványt frissen átélve talán kevésbé érdekli majd a nézőket az autós üldözések kalandjai és a szuperhősök csodatettei. sokkal inkább katasztrófafilmek izgalmaiban vagy a sci-fik utópisztikus világában merülnének majd el a nézők. Ki tudja?

Minden esetre a hónapokig tartó kisképernyős alkotások után, biztosan jó páran hálásak lesznek azokért a filmekért, amiket végre a hatalmas mozivásznon élvezhetnek. 

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet