Július 2-től újra visszaülhetünk a kényelmes moziszékekbe, hogy a legfrissebb alkotások által rögtön fejest ugorhassunk a több hónapra elfelejtett “mozi-élménybe”. De vajon mennyiben változnak meg szórakozási szokásaink a koronavírust követően? 

Lassú újraindulás

A koronavírus-járvány a kulturális élet történéseit is lefagyasztotta a pandémia idejére, ám úgy tűnik a nyári hőhullámokkal egyre több korlátozás olvad fel. Hamarosan a színpadokon láthatjuk majd Hamletet, ráadásul nem is akárkinek az alakításában. Rudolf Péter a Vígszínház újdonsült igazgatójaként pedig új darabokkal készül.

Mozi Koronavírus Scaled
Mozi A Koronavírus Után / Illusztráció: Cat Sims

A koronavírus azonban nem tűnik el az életünkből. Mi több az élet számos színterén hatását továbbra is érzékeljük majd. A járvány nemcsak a térhasználati és az utazási szokásainkon változtatott, de a nők tárdadalomban elfoglalt szerepeit is a feje tetejére állította. Július 2-tól a moziélménybe újból fejest ugorhatunk, ám ez a szórakoztatói ágazat sem ússza meg jelentős pálfordulások nékül a pandémiát. 

40 milliós kárt okozott a koronavírus a Louvre-nak, de hétfőn újra kinyithat

A koronavírus-járvány elején rövidebb időre bezárt ugyan a világ leglátogatottabb múzeum, mert a dolgozók éltek a jogukkal, és megtagadták a munkát, de aztán újra kinyithatott. Aztán azonban a gócpontok kialakulásával, halálesetek megemelkedésével bezárt.

Enyhítő körülmény, hogy két fantasztikus mozi-élményt kínáló alkotással indíthatjuk a hónapokra elfeledett film-szezonunkat. A Disney új reboot-filmje, a Mulan és Christopher Nolan sci-fi víziója, a Tenet is hamarosan megtekinthető. Utóbbi ráadásul valóban olyan alkotás, ami méltón kúszhat fel elsőként a frissen nyitott mozik műsorlistáinak első helyére. Elegáns kivitelezés, új technológiával játszik, egyedi történet, amibe ráadásul nem is kis pénzt fektettek a rendezők. Annak ellenére, hogy a koronavírus kirobbanását követően számos stúdió fejvesztve pánikolt és tolta el az új alkotások bemutatásának időpontját, addig Nolan bizakodón tartott ki a júliusi premierje mellett, írja a The Guardian

A filmipar jelenleg kész szerencsejáték

A koronavírus okozta problémákkal azonban mindenképp számolni kell. A gondok pedig több szempontból, az alkotók és a nézők perspektívájából egyaránt megvizsgálhatók. Az emberek még vonakodnak a szórakozási lehetőségek kihasználásától, az idegenekkel egy légtérben töltött óráktól. Ennek folytán a rendezők sem tudják, mire számítsanak. Nemcsak a bevétel kérdéses, de a bemutatók időpontjai is. Továbbá egy esetleges korlátozás szintén egyes filmek sikerének útjába állhat. Kínában márciusban már megnyitották ugyan a mozikat, de egy hét múlva az összes intézményt bezáratták, félve a járvány második hullámától.

A közbiztonsági aggodalmak, a felzárkózási igény, a korlátozott verseny problémája, az érdeklődés esetleges hiánya vagy az általános gazdasági feltételek bukkanói kiszámíthatatlan szerencsejátékot varázsolnak a filmiparból. 

A Mulan és a Tenet a célközönségük, tehát a családok és a fiatal felnőttek folytán könnyedén megközelíthetik azt a bevételt, amire normális esetben is számíthatnának. A szülők talán kissé megkönnyebbülve, felüdülve viszik el a gyerekeket egy közös programra a négy fal között töltött, szociális élettől szinte teljes mértékben mentes hónapok után. A fiatal felnőttek nagy része pedig kevésbé aggódik az egészsége miatt, mint az idősebbek. A két film ráadásul sok városban az egyetlen új alkotás lesz majd, így konkurenciával se nagyon kell számolniuk.

Hongkongban bojkottálják a Disney Mulan című filmjét a főszereplő miatt

A hongkongi tüntetők bojkottra szólítottak fel a Disney Mulan remake-je ellen, mert a film főszereplőnője hangot adott annak, hogy kiáll a hongkongi rendőrség mellett. Liu Yifei megosztott egy posztot Weibo nevű közösségi oldalon, amelyben hangoztatja, hogy támogatja a hongkongi rendőrséget. Emiatt hamarosan elindult a #BoycottMulan kezdeményezés.

A Mulan és a Tenet lehetséges sikere pedig talán kaput nyithat további olyan alkotásoknak, amik valójában már készen várják a premierjük időpontját. Ám a jelenlegi járványhelyzet miatt a készítők nem mernek kockáztatni. Feltételezhető, hogy amíg nem lesz megbízható oltóanyag a koronavírus ellen, valamint nem normalizálódnak a hétköznapok, a mozik továbbra is képtelenek lesznek a kapacitásuk kétharmadánál jobban teljesíteni. Ez pedig jelentős bevétel-kiesést eredményezhet. A filmipar bevételeinek veszteségei világszerte megközelítőleg 70%-osak.

Filmek készenlétben, a mozi kapujában

Bizonyos változások és korlátozások azonban a mozitermekben is érzékelhetők. Ahogy a legtöbb helyen, itt is számolnunk kell a kézfertőtlenítő állomásokkal, az egyirányú, a másiktól két méteres távolságot tartó sorbanállással és az arcmaszkok rendszeres használatával. A látogatók utáni rendszeres takarítás, fertőtlenítés, a vendégek segítését biztosító megnövekedett számú személyzet azonban többletköltséget jelent a mozik számára. 

Premier előtti, díjnyertes filmekkel hoz vissza a moziba a Cirko Film fesztiválja

A szervezők tájékoztatása szerint a fesztiválon szerepel Atom Egoyan egyiptomi filmrendező A díszvendég című lélektani drámája, a Jack London-regény nyomán keletkezett Martin Eden című romantikus dráma és Roman Polanski nagyszabású történelmi filmje, a Tiszt és kém – a Dreyfus-ügy.

Azonban ami késik, nem múlik. Ha a jelenlegi moziműsorok egyelőre nem is kínálnak akkora választékot, a 2020-as év végére és a jővőre elképesztő filmek egész sorozatával számolhatunk. A Nincs idő meghalni, a The Batman, a West Side Story, az Örökkévalók, a Mission Impossible 7. és a Halálos iramban 9. is csak egy kiegyensúlyozottabb gazdasági helyzetre vár, hogy berobbanhasson a filmpiacra. 

És az érdeklődési igény változásával is számolnunk kell. Egy világjárványt frissen átélve talán kevésbé érdekli majd a nézőket az autós üldözések kalandjai és a szuperhősök csodatettei. sokkal inkább katasztrófafilmek izgalmaiban vagy a sci-fik utópisztikus világában merülnének majd el a nézők. Ki tudja?

Minden esetre a hónapokig tartó kisképernyős alkotások után, biztosan jó páran hálásak lesznek azokért a filmekért, amiket végre a hatalmas mozivásznon élvezhetnek. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.