A kormány a kutatóintézetek működését a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) kívül képzeli el – szögezte le az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteki közleményében.

Hirdetés

A kutatóintézetek átalakításával kapcsolatban a kormány álláspontja egy éve változatlan, szerdán az innovációs és technológiai miniszter, Palkovics László ennek részleteiről tárgyalt az MTA elnökével.

Ez a levél bizonyítja, hogy Palkovics László megzsarolta az MTA elnökségét

A Magyar Tudományos Akadémia elnöksége levélben magyarázza a múlt pénteken aláírt szándéknyilatkozatot. Pénteken Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel megállapodott Lovász László elnökkel, hogy az MTA megtarthatja vagyonát, és a kutatóintézeteket egyben tartva ugyan, de leválasztják az intézményről. A döntés felháborodást keltett a kutatókban, az Akadémiai Dolgozók Fóruma határozott nyilatkozatban utasította el az MTA felszabdalását.

A kormány a kutatóintézetek további működését az Akadémián kívül képzeli el, minden ezzel ellentétes híradás csak kampánylufi – írták a közleményben.

Az online médiában pénteken több cikk is felvetette, hogy esetleg mégis az Akadémiánál maradhat a kutatóhálózat.

Lovász László, az MTA elnöke a Válasz Online-nak pénteken megjelent interjúban azt mondta, hogy derűlátóbb a kutatóintézetek sorsával kapcsolatban.

Továbbra is amellett érvelünk, hogy ne vegyék el tőlünk az intézeteket… Közvetlenül eddig sem szóltunk bele az intézethálózat irányításába, az új struktúra viszont garantálná, hogy ne is tehessük. A kormány is beleszólást kap az ott folyó kutatási irányok meghatározásába a jövőben. Ez elfogadható kompromisszum a részünkről, s a miniszter részéről is tapasztaltam nyitottságot szerdán

– fogalmazott az MTA elnöke.

Közel a megállapodás Palkovics László és az MTA között

Eddig úgy tűnt, hogy a májusi közgyűlésen lép előre az ügy. Azonban a Népszava információ szerint már jóval előtte megállapodás történhet a Magyar Tudományos Akadémia és Palkovics László között. Az egyeztetésekre rálátó forrásokra hivatkozva a azt is megírta, hogy nem Lovász László, az MTA-elnöke és Palkovics között zajnalak a tárgyalások.

Korábban, mint azt a fenti cikkben is olvashatod, arról írtunk, hogy közel lehet a megállapodás Palkovics László és az MTA között. Lovász László az Indexnek is optimizmusának adott hangot. “Abban kell bíznunk, hogy a kormány elfogadja az általunk megszavazott megoldást, és a hosszú vitát lezárva végre együtt láthatunk hozzá a munkához” – írta az Indexnek Lovász László.

Hirdetés