A kormány hajthatatlan, az MTA elnöke még mindig bizakodó

A kormány a kutatóintézetek működését a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) kívül képzeli el – szögezte le az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteki közleményében.

A kutatóintézetek átalakításával kapcsolatban a kormány álláspontja egy éve változatlan, szerdán az innovációs és technológiai miniszter, Palkovics László ennek részleteiről tárgyalt az MTA elnökével.

Ez a levél bizonyítja, hogy Palkovics László megzsarolta az MTA elnökségét

A Magyar Tudományos Akadémia elnöksége levélben magyarázza a múlt pénteken aláírt szándéknyilatkozatot. Pénteken Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel megállapodott Lovász László elnökkel, hogy az MTA megtarthatja vagyonát, és a kutatóintézeteket egyben tartva ugyan, de leválasztják az intézményről. A döntés felháborodást keltett a kutatókban, az Akadémiai Dolgozók Fóruma határozott nyilatkozatban utasította el az MTA felszabdalását.

A kormány a kutatóintézetek további működését az Akadémián kívül képzeli el, minden ezzel ellentétes híradás csak kampánylufi – írták a közleményben.

Az online médiában pénteken több cikk is felvetette, hogy esetleg mégis az Akadémiánál maradhat a kutatóhálózat.

Lovász László, az MTA elnöke a Válasz Online-nak pénteken megjelent interjúban azt mondta, hogy derűlátóbb a kutatóintézetek sorsával kapcsolatban.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Továbbra is amellett érvelünk, hogy ne vegyék el tőlünk az intézeteket… Közvetlenül eddig sem szóltunk bele az intézethálózat irányításába, az új struktúra viszont garantálná, hogy ne is tehessük. A kormány is beleszólást kap az ott folyó kutatási irányok meghatározásába a jövőben. Ez elfogadható kompromisszum a részünkről, s a miniszter részéről is tapasztaltam nyitottságot szerdán[/perfectpullquote]

– fogalmazott az MTA elnöke.

Közel a megállapodás Palkovics László és az MTA között

Eddig úgy tűnt, hogy a májusi közgyűlésen lép előre az ügy. Azonban a Népszava információ szerint már jóval előtte megállapodás történhet a Magyar Tudományos Akadémia és Palkovics László között. Az egyeztetésekre rálátó forrásokra hivatkozva a azt is megírta, hogy nem Lovász László, az MTA-elnöke és Palkovics között zajnalak a tárgyalások.

Korábban, mint azt a fenti cikkben is olvashatod, arról írtunk, hogy közel lehet a megállapodás Palkovics László és az MTA között. Lovász László az Indexnek is optimizmusának adott hangot. “Abban kell bíznunk, hogy a kormány elfogadja az általunk megszavazott megoldást, és a hosszú vitát lezárva végre együtt láthatunk hozzá a munkához” – írta az Indexnek Lovász László.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból