Követem Közélet A kormány hajthatatlan, az MTA elnöke még mindig bizakodó

A kormány hajthatatlan, az MTA elnöke még mindig bizakodó

Promóció

A kormány a kutatóintézetek működését a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) kívül képzeli el – szögezte le az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteki közleményében.

Promóció
- Advertisement -

A kutatóintézetek átalakításával kapcsolatban a kormány álláspontja egy éve változatlan, szerdán az innovációs és technológiai miniszter, Palkovics László ennek részleteiről tárgyalt az MTA elnökével.

Ez a levél bizonyítja, hogy Palkovics László megzsarolta az MTA elnökségét

A Magyar Tudományos Akadémia elnöksége levélben magyarázza a múlt pénteken aláírt szándéknyilatkozatot. Pénteken Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel megállapodott Lovász László elnökkel, hogy az MTA megtarthatja vagyonát, és a kutatóintézeteket egyben tartva ugyan, de leválasztják az intézményről. A döntés felháborodást keltett a kutatókban, az Akadémiai Dolgozók Fóruma határozott nyilatkozatban utasította el az MTA felszabdalását.

A kormány a kutatóintézetek további működését az Akadémián kívül képzeli el, minden ezzel ellentétes híradás csak kampánylufi – írták a közleményben.

Az online médiában pénteken több cikk is felvetette, hogy esetleg mégis az Akadémiánál maradhat a kutatóhálózat.

Lovász László, az MTA elnöke a Válasz Online-nak pénteken megjelent interjúban azt mondta, hogy derűlátóbb a kutatóintézetek sorsával kapcsolatban.

Továbbra is amellett érvelünk, hogy ne vegyék el tőlünk az intézeteket… Közvetlenül eddig sem szóltunk bele az intézethálózat irányításába, az új struktúra viszont garantálná, hogy ne is tehessük. A kormány is beleszólást kap az ott folyó kutatási irányok meghatározásába a jövőben. Ez elfogadható kompromisszum a részünkről, s a miniszter részéről is tapasztaltam nyitottságot szerdán

– fogalmazott az MTA elnöke.

Közel a megállapodás Palkovics László és az MTA között

Eddig úgy tűnt, hogy a májusi közgyűlésen lép előre az ügy. Azonban a Népszava információ szerint már jóval előtte megállapodás történhet a Magyar Tudományos Akadémia és Palkovics László között. Az egyeztetésekre rálátó forrásokra hivatkozva a azt is megírta, hogy nem Lovász László, az MTA-elnöke és Palkovics között zajnalak a tárgyalások.

Korábban, mint azt a fenti cikkben is olvashatod, arról írtunk, hogy közel lehet a megállapodás Palkovics László és az MTA között. Lovász László az Indexnek is optimizmusának adott hangot. “Abban kell bíznunk, hogy a kormány elfogadja az általunk megszavazott megoldást, és a hosszú vitát lezárva végre együtt láthatunk hozzá a munkához” – írta az Indexnek Lovász László.

Promóció
ForrásMTI
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3