Közel a megállapodás Palkovics László és az MTA között

A Népszava úgy tudja, megállapodás születhet az MTA és Palkovics László innovációs miniszter között. Azonban nem az MTA-elnök, Lovász Ádám és Palkovics között zajlanak a tárgyalások.

Eddig úgy tűnt, hogy a májusi közgyűlésen lép előre az ügy. Azonban a Népszava információ szerint már jóval előtte megállapodás történhet a Magyar Tudományos Akadémia és Palkovics László között.

dsc 3421
Palkovics László államtitkár / Fotó: MTI

Az egyeztetésekre rálátó forrásokra hivatkozva a Népszava azt is megírta, hogy nem Lovász László, az MTA-elnöke és Palkovics között zajnalak a tárgyalások. Mint elmondta a lapnak egy bennfentes, szakértőket delegáltak, hogy megoldják az ügyet.

Ez a levél bizonyítja, hogy Palkovics László megzsarolta az MTA elnökségét

A Magyar Tudományos Akadémia elnöksége levélben magyarázza a múlt pénteken aláírt szándéknyilatkozatot. Pénteken Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel megállapodott Lovász László elnökkel, hogy az MTA megtarthatja vagyonát, és a kutatóintézeteket egyben tartva ugyan, de leválasztják az intézményről. A döntés felháborodást keltett a kutatókban, az Akadémiai Dolgozók Fóruma határozott nyilatkozatban utasította el az MTA felszabdalását.

A nyilatkozó megítélése szerint közelednek az álláspontok és hamarosan mindkét fél számára elfogadható, kompromisszumos megállapodás születhet.

„Homéroszt akkor is olvasni fognak, amikor Habony Árpád már csak egy apró lábjegyzet lesz” – 2018 TOP5 közéleti-kulturális mélypontja

1 „Mi a fenének vállaltam el?” Bevallom, amikor megkaptam a felkérést, az első gondolatom az volt, hogy ugyan mi a fenének hiányzik ez nekem. Listázgatni, rangsorolni a tavalyi év legfelháborítóbb közéleti eseményeit, főként azokat, amelyek a kultúrához kapcsolódnak? Épp kisütött a nap, mindjárt jön az ebéd.

Az MTA elnöksége április 16-án ülésezik legközelebb, ekkor már el is fogadhatják a megállapodás-tervezetet, amit majd a közgyűlés elé terjesztenek. Ebben a cikkben pedig arról írtunk, hogy évekig havi 800 ezer forintot kapott az MTA-tól két publikáció leadásáért, amelyeket rendre nem adott le.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból