Az MTVA-s Pitbullként ismert Németh Zsolt előbb adta utasításba a közmédiás szerkesztőknek, hogy az Indexet és a HVG-t mivel kell támadni, minthogy a kormány oldalán megjelent az ezzel kapcsolatos szöveg.

„Hazudik az Index és a HVG! Álhír, hazugság!”

Az Index birtokába jutott egy e-mail, amelyet az állami M1 tévécsatorna hírigazgatója, a médiában sokszor „Pitbull” néven is emlegetett Németh Zsolt küldött MTVA-s kollégáinak tegnap, azaz szerdán.

A levelet az Index állítása szerint Németh Zsolt 10:58 perckor küldte körbe a közmédiás szerkesztőknek „Toljuk légyszi!” tárggyal, a törzsszövegében pedig a „Hazudik az Index és a HVG! Álhír, hazugság!” felkiáltás szerepelt.

Mtva Hangfelvetel Nemeth Zsolt Index Hvg
Az Mtva Épülete / Fotó: Reviczky Zsolt

Az Index szerint igencsak érdekes az időpont, ugyanis mindez még azelőtt történt, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ honlapján 11:04-kor közleményt adott ki a kormány, melyben élesen támadta az Indexet és a HVG-t álhír közlésével. Az MTVA-s hírigazgató ráadásul pontosan azt a hírszöveget másolta az e-mailbe, amit csak percekkel később publikált a kormányzati tájékoztató oldal, így a lap szerint felvetődik, honnan tudhatta Németh Zsolt, mit fog közölni a kormány.

Az ügy előzménye

A Magyar Közlöny kedd esti számában megjelent a kormány 505/2020. (XI. 17.) számú rendelete, mely a 2020. november 4-én kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról szól. E rendelet alapján írta meg az Index és a HVG nagy port kavart írásait, melyben úgy fogalmaztak, hogy a kormány február 8-ig meghosszabbítja a november 4-én kihirdetett rendkívüli intézkedések hatályát.

Kapcsolódó cikk

A Kormányzati Tájékoztató Központ ezt követően közleményt adott ki arról, hogy a két szóban forgó hírportál alaptalanul rémhírt terjeszt és szándékosan hazugságot állít és a jelenleg hatályban lévő veszélyhelyzeti intézkedések december 11-ig alkalmazandók. Ezt a közleményt körte körbe már hamarabb az MTVA-s vezető a kollégáinak.

A kormánynak inkább elnézést kellett volna kérnie

A Magyar Helsinki Bizottság a közösségi oldalán ugyanakkor azt írta, valójában nem a hazugsággal megvádolt portálok hibáztak, szemlézte a Media1.

A kormány a veszélyhelyzetet hosszabbította meg az Országgyűlés döntése alapján 2021. február 8. napjáig, márpedig a helyzet az, hogy a veszélyhelyzetet meghosszabbítani nem lehet, a veszélyhelyzetről pedig az Országgyűlés nem dönthet. Az Alaptörvény szerint ugyanis sem a veszélyhelyzet kihirdetéséhez, sem a visszavonásához nem kell parlamenti jóváhagyás, és időben sincs korlátozva, hogy a veszélyhelyzet meddig állhat fent. A parlamentnek csak a veszélyhelyzetben meghozott rendeletek meghosszabbítása kapcsán van hatásköre

– írta a jogvédő szervezet, amely hozzátette: a kormánynak inkább elnézést kellett volna kérnie a félreérthető jogalkotás miatt.

Kapcsolódó cikk

„Ettől még igaz, hogy a nemrég bevezetett korlátozó intézkedések hatályát sem hosszabbították meg álláspontunk szerint sem. De a Kormányzati Tájékoztatási Központ jobban tette volna, ha ahelyett, hogy rémhírterjesztést és hazugságot kiált, inkább elnézést kér a jogalkotási szörnyszülöttért, vagy finomabban fogalmazva: a félreérthető kodifikációért. És megpróbálja közérthetően elmagyarázni a helyzetet, de főleg nem állítja valótlanul, hogy a rendelet az Országgyűlés döntése alapján a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szól” – magyarázta a Magyar Helsinki Bizottság.

A kormányt kell támogatni a közmédiának

Az MTVA-s vezető, Németh Zsolt az utóbbi időben az MTVA-ból kiszivárgó hangfelvételben is érintett volt. A felvételen először Németh egyik beosztottja adott utasításokat a közmédia munkatársainak egy értekezleten arról, hogy a kormányt kell támogatni az uniós parlamenti kampányban, és aki erre nem hajlandó, az mondjon fel Németh Zsoltnál. Később a felvételeken Némethnél is hallatszott, amint instrukciókkal látta el a munkatársakat.

A hangfelvételek miatt a Párbeszéd hivatali visszaélés, a Jobbik kényszerítés miatt tett büntetőfeljelentést.

A Párbeszéd az MTVA-t működtető Papp Dániel hírigazgató távozását és az érintett felelősök felelősségre vonását követelte, és a Médiatanácshoz is fordult, ahol egyelőre vizsgálják a panaszlevelet. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége szigorú szankciókat és a közmédiás hírszolgáltatás helyreállítását követelte. A Közszolgálati Kuratórium három tagja is vizsgálatot követelt a történtek miatt.

MTVA-s munkatársak korábban a maffiához hasonlították az állami működési rendjét.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet