Több tonna műanyag hulladék hömpölyög a Tisza vízén

Tiszabecsnél percenként mintegy 40 darab, főként műanyag palackokból álló hulladék érkezett szombat reggel óta a Tisza magyarországi szakaszához.

Nem tudni, hol került a Tisza vízébe a szemét

A folyó tiszabecsi szakasza mellett a Szamoson még ennél is elkeserítőbb a helyzet, Csengernél percenként 60-80 db kommunális hulladékot számoltak össze a kameraképek és a gátőri észlelés alapján a Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szakemberei.

tisza vizszennyezes muanyag hulladek vizugy kornyezetvedelem
Műanyag hulladék a Tisza vízében / Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Az elmúlt napok esőzései után indult áradás miatt a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság csütörtök déltől harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Vásárosnaménynál elkezdték felállítani a részleges folyamzárat, majd a kárelhárítást véző hajó segítségével még pénteken nekiálltak a hulladék kiszedésének. Az OVF munkatársai folyamatosan, váltott műszakban dolgoznak. Pénteken 293 köbméternyi hulladékot sikerült eltávolítania a szakembereknek.

Magyar fejlesztésű gép tereli a hulladékot

A kárelhárítást végző hajót most használják hatodik alkalommal éles helyzetben. A vízszint várhatóan elsőfokú készültségi szint alatt marad, de a vízszintemelkedés helyenként így is több méteres lesz. A speciális, magyar fejlesztésű gép akár hatméteres vízállás mellett is képes kiterelni a hullámtérre az érkező uszadékot, annak kiszedésére és elszállítására azonban csak apadáskor lesz lehetőség.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő három napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 12-14 mm csapadék várható, amely további áradásokat okozhat.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból