Tiszabecsnél percenként mintegy 40 darab, főként műanyag palackokból álló hulladék érkezett szombat reggel óta a Tisza magyarországi szakaszához.

Nem tudni, hol került a Tisza vízébe a szemét

A folyó tiszabecsi szakasza mellett a Szamoson még ennél is elkeserítőbb a helyzet, Csengernél percenként 60-80 db kommunális hulladékot számoltak össze a kameraképek és a gátőri észlelés alapján a Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szakemberei.

Tisza Vizszennyezes Muanyag Hulladek Vizugy Kornyezetvedelem
Műanyag Hulladék A Tisza Vízében / Fotó: Mti / Czeglédi Zsolt

Az elmúlt napok esőzései után indult áradás miatt a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság csütörtök déltől harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Vásárosnaménynál elkezdték felállítani a részleges folyamzárat, majd a kárelhárítást véző hajó segítségével még pénteken nekiálltak a hulladék kiszedésének. Az OVF munkatársai folyamatosan, váltott műszakban dolgoznak. Pénteken 293 köbméternyi hulladékot sikerült eltávolítania a szakembereknek.

Magyar fejlesztésű gép tereli a hulladékot

A kárelhárítást végző hajót most használják hatodik alkalommal éles helyzetben. A vízszint várhatóan elsőfokú készültségi szint alatt marad, de a vízszintemelkedés helyenként így is több méteres lesz. A speciális, magyar fejlesztésű gép akár hatméteres vízállás mellett is képes kiterelni a hullámtérre az érkező uszadékot, annak kiszedésére és elszállítására azonban csak apadáskor lesz lehetőség.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő három napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 12-14 mm csapadék várható, amely további áradásokat okozhat.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.