Fordulópont címmel, a pandémia utáni újranyitás jegyében rendezik meg az idei Múzeumok éjszakáját, amely június 26-án országszerte több mint 300 intézményben összesen 1600 programmal várja a közönséget.

A nyári napforduló fordulópont, az újranyitás szimbóluma

Az elmúlt másfél év sajnos a pandémia jegyében telt, ezért idén a nyári napforduló nemcsak csillagászati jelentőséggel bír, hanem fordulópont, az újranyitás szimbóluma lesz – mondta el a 19. Múzeumok éjszakája keddi budapesti sajtótájékoztatóján Fülöp Péter művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkár.

Mint hangsúlyozta, a minden évben sok százezer embert vonzó Múzeumok éjszakája fontos szerepet kap abban, hogy a kultúra ismét átélhető, mindennapi szellemi feltöltődés legyen.
Idén a kőbányai sörmúzeumtól az óbudai csillagvizsgálón át a vidéki múzeumokig háromszáz intézmény várja tárlatvezetésekkel, filmvetítésekkel, gyermekprogramokkal, színházi előadásokkal, kenyérsütéssel vagy hőlégballon-függesztéssel az érdeklődőket.

A Múzeumok éjszakája arcai Für Anikó színművész, Liu Shaolin Sándor olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó és Oláh Gergő énekes, zeneszerző lesznek.

Fülöp Péter kiemelte, hogy az újranyitás nagyfokú felelősséget is jelent: minden látogatónak be kell tartania a járványügyi szabályokat.

A második világháború óta nem állt ilyen rosszul a múzeumügy, ezért is fontos a Múzeumok Éjszakája

L. Simon László múzeumi integrációért felelős miniszteri biztos hozzátette: a 2. világháború óta nem kapott olyan súlyos léket az európai és a magyar múzeumügy, mint a járvány idején, ezért különösen fontos, hogy a Múzeumok éjszakája ismét a múzeumokra irányítsa a figyelmet.

A kormány évi 6 milliárd forintot fordít arra, hogy az előadóművészeti programokat népszerűsítse, ugyanerre pedig szükség van a múzeumok esetében is – emlékeztetett, hozzáfűzve: ez a következő időszak nagy feladata lesz.

L. Simon László beszámolója szerint elkészült a múzeumi integrációról és a Magyar Nemzeti Múzeum újrapozicionálásáról szóló jelentés, a következő feladat pedig az lesz, hogy a sokszor méltatlanul alacsony látogatottságú vidéki múzeumok is hatékony eszközöket kaphassanak népszerűségük növeléséhez.

Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum (IMM) főigazgatója az IMM által fenntartott Ráth György-villa programjairól ejtett szót. Mint közölte, a Városligeti fasorban álló villa a szecesszió bemutatását helyezi a középpontba. Az itt őrzött hatszáz szecessziós műtárgy mellett divatműhely, ruhapróba és divatsarok, városi séta, tárlatvezetések, kerti dj set és zseblámpás séta is várja a látogatókat.

A szervezők közlése szerint a Múzeumok éjszakája programjai idén is közös karszalaggal látogathatók, melyek online és a résztvevő múzeumokban is megvásárolhatók. Idén a budapesti karszalagok az eddiginél is kedvezményesebb áron érhetők el, a járványhelyzet következtében lerövidült szervezési idő miatt azonban nem lesznek érvényesek a BKK járataira, és nem indulnak múzeumi körjáratok sem.

A Múzeumok éjszakája részletes programja a honlapon böngészhető.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet