Egyre nagyobb teret kap a Twitteren a North Atlantic Fellas Organization, vagyis NAFO nevű informális csoport, akik kutyás mémekkel küzdenek az orosz propaganda ellen.

Naponta átlagosan ötezer NAFO-hoz köthető poszt születik. Az önszerveződő mozgalom májusban indult, mára pedig emzetbiztonsági szakértők, internetes kultúrharcosok, politikusok, illetve hétköznapi Twitter-felhasználók tömegei osztják meg a cuki siba inu-képeken alapuló, de valójában az Oroszország ellen harcoló Ukrajnát támogató kutyás mémeket, írja a 168.

A NAFO mémeikkel gyakran Vlagyimir Putyint támadják, vagy a Kreml online tájékoztatásait teszik nevetség tárgyává. A mozgalmat politikusok is erősítik, például Adam Kinzinger amerikai republikánus képviselő, Toomas Hendrik Ilves volt észt elnök, sőt újabban Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter is, aki kedden változtatta meg Twitter-profilképét egy szemüveges, öltönyös siba inu-képre, amelyen a kutya egy lebombázott, lángokban álló híd előtt áll, és egy ukrán címeres pajzsot tart a mancsában. 

A csoport a dezinformáció elleni küzdelme mellett adományokat is gyűjt az ukrán erőknek. Aki adományoz, annak saját, személyreszabott avatárt készítenek. Naponta több ezren kérnek tőlük siba inus profilképeket.

Emma Salisbury, a Londoni Egyetem nyugati hadászati technikákat tanulmányozó kutatója szerint az internet mélyéről, önszerveződéssel felépült NAFO-hoz hasonló mozgalomra korábban soha nem volt példa. Stratégiájuk azért tud hatásos lenni, mert humorra épül, könnyen épül be a hétköznapokba, és az oroszok nehezen tudnak vele mit kezdeni, hiszen furcsán néz ki, ahogy a Twitteren egy internetes kutyával veszekednek. Egy alkalommal például egy orosz diplomata egy hétre eltűnt az internetről, miután a csoport össztűz alá vette, és a védekező posztjából bögréket és polókat csináltak gúnyolódásként.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet