A BBC bizonyítékot talált arra, hogy a brit fegyveres erők civileket gyilkoltak meg Afganisztánban 2010 és 2011 között.

BBC szerint a brit különleges alakulat, a SAS tagjai meghamisították a jelentéseket, hogy igazolni tudják a fegyvertelen civileket Afganisztánban, írja168.

A jelentésekben mindig ugyanazt írták, hogy a fegyvertelen civil váratlanul előhúzott egy gránátot vagy AK-47-es fegyvert, és ezért volt szükség a megölésükre. A szemtanúk szerint az ügynökök gyakran fegyvereket helyeztek el a meggyilkolt civilek mellé, hogy igazolják történetüket. 

A katonai jelentések szerint az egyik egység egy hat hónapos bevetés során 54 embert is megölhetett jogtalanul. Arra is bizonyítékot találtak, hogy a különleges erők egykori vezetője elmulasztotta a bizonyítékok átadását egy gyilkossági nyomozás során a brit katonai rendőrségnek.

Több, a különleges erőknél szolgáló számolt be arról, hogy az SAS-századok egymással versengtek azon, hogy ki tud több embert megölni. A brit védelmi minisztérium nem kommentálta a BBC cikkét, de nem is cáfolta a leírtakat. A tárca szóvivője szerint a brit erők bátran és professzionálisan szolgáltak Afganisztánban.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet